Avrasya Tüneli’ne dolar enflasyonu zammı gelecek

Avrasya Tüneli’ne dolar enflasyonu zammı gelecek

Avrasya Tünelini inşa edenler konuştu. Tünele 2018 yılında ABD enflasyonu zammı yapılacak. Tünelin geçiş ücreti 4.70-4.80 dolar+KDV'yi bulacak. 

Avrasya Tüneli’ne dolar enflasyonu zammı gelecek
16px
24px
23.01.2017 07:18
ABONE OLgoogle

Avrasya Tünelini inşa edenler konuştu. İki yıla geçiş garantisinin tutturulacağı düşünülürken Tünele 2018 yılında ABD enflasyonu zammı yapılacak. Tünelin geçiş ücreti 4.70-4.80 dolar+KDV'yi bulacak. Tünele girecek 6 sürücü ise panik yaparak geri dönmüş.

Milliyet Gazetesi’nden Şükrü Andaç’a Avrasya Tüneli’ni inşa eden Yapı Merkezi’nin kurucusu Ersin Arıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve projenin müteahhidi SK E&C grubunun başkan yardımcsı Seok Jae Seo açıklamalarda bulundu.

Ersin Arıoğlu, tünele giren 6 sürücünün panik yaparak geri dönmeye çalıştığını söyledi. Arıoğlu İstanbul’un iki sene içerisinde güzergah olarak Avrasya Tüneli’ne alışacağını tahmin ettiklerini belirterek, “Günlük 30 bin kemik müşterimiz var” dedi.

Avrasya Tüneli'nden günde kaç bin araç geçiyor?

İşte Andaç’ın yazısının ilgili bölümü:

İnşaat dünyasının deneyimli ismi Ersin Arıoğlu, bu bilgileri verdikten sonra, işletme tarafında “yeni” olduklarının altını çizerek, “Günlük 30 bin kemik müşterimiz olması (Her gün sabah gidip akşam dönüş yapan) bizim ilk hedefimiz. Üzerine 30 bin diğer müşteriler gelirse, 68 binleri yakalarız” diyor.

‘BİRİNİN ELİNE BAKMAK ÇOK KÖTÜ’

Arıoğlu, 2018 yılının sonlarına doğru, 2 senede insanların Avrasya Tüneli'nden geçişe alışacağını düşünüyor. Hazine garantisi konusuna farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Arıoğlu, “Devletin üstünden yük ne kadar çabuk kalkarsa biz de seviniriz. Birinin eline bakmak çok kötü” ifadesini kullanıyor.

“Deldim, yaptım, bitti döneminin artık sonuna geldik, ömür boyu mühendislik için big data (veri-bilgi) topluyoruz” diyen Ersin Arıoğlu, bunun sebebini şu sözlerle aktarıyor: “Tünelcilik bilgimizin uzun yıllarda yayılması adına çaba göstereceğiz.”

Avrasya Tüneli'ne dolar zammı geldi....

Arıoğlu, böylesine büyük bir projeyi yapma kararını nasıl aldıkları noktasında, “Bay Seok (Koreli ortağın yöneticisi) geldi bir gün, ‘Haydi birlikte yapalım' dedi. Biz de hiç düşünmedik ‘Olur' dedik” ifadelerini kullanıyor. Arıoğlu, oldukça zorlu olan projenin yapımındaki çalışan sayısında en üst noktada 1.800 kişiye ulaştıklarını, şu anda işletme için 100 kişilik bir ekiple Avrasya Projesi'ni yönettiklerini söylüyor.

 ‘MİMAR SİNAN’DAN ETKİLENDİK’

“Bu tünelde çok sağlam bir mühendislik var. Kullanıcıların bunu görmesine imkan yok ama altındaki mühendisliği göstermek için elimizden ne geliyorsa yapacağız, anlatacağız” diyerek söze başlayan, Avrasya Tüneli'nin müteahhiti Ersin Arıoğlu, şu bilgileri paylaşıyor:

“Projeyi tasarlama aşamasında Mimar Sinan'dan etkilendik. Kubbede dünyada en iyisi Mimar Sinan, onu aşan yok.

Onun eserleri bugüne kadar nice depremler geçirdi, sapasağlam yerinde duruyor. Biz de onu örnek aldık. 15 bin parçayı birbirine bağladık. Tünelde sismik sağlamlık için oldukça dayanıklı bir kabuk var.
Allah korusun saldırı ve patlama risklerine karşı hasar görebilir ama etkisi kesinlikle sınırlı olur.”
Ersin Arıoğlu, uluslararası otoriteler tarafından aldıkları 6 ödülün de projenin gücü adına önemli bir gösterge olduğunu vurguluyor.

‘ABD ENFLASYONU FİYATI ARTIRACAK’

Projenin maliyeti 1 milyar 250 milyon dolar. “Hesaplarımızdan 100 milyon dolar daha pahalıya geldi” diyen Başar Arıoğlu, finansman tarafıyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Projeye biz yapımcı ve işletmeciler olarak 285 milyon dolar özkaynak verdik. 960 milyon doları yerli, yabancı bankalar tarafından kredi olarak sağlandı.” Dolar cinsinden borçlandıklarını, bunun sebebinin de TL'nin faizinin çok yüksek olmasından kaynaklandığını ifade eden Arıoğlu, “TL borçlanmalar böyle bir projeyi döndürmüyor” diyor.

Gelelim geçiş ücreti konusuna. Aralık ortası açıldığında ilk fiyat tek geçiş için 15 TL idi. 1 Ocak itibariyle 16.60 TL oldu. Fiyatları devlet her yılın başında güncelleyecek. Belirlenen baz fiyat ise 4 dolar + KDV (Yüzde 18) olacak. Dolayısıyla 2017 için belirlenen fiyat 4 dolar üzerinden hesaplandı.

İkinci sene, yani 2018 başında Amerikan enflasyonu farkının da fiyata ekleneceğinin bilgisini veren Başar Arıoğlu, şunları söylüyor: “Projenin başından (2006) bugüne kadarki ABD yıllık enflasyonu farkı eklendiğinde fiyatın 4.70-4.80 dolar + KDV'lere gelineceğini hesaplıyoruz. Ama bu sadece 2018'e özel olacak, geçmiş yılların toplam enflasyonu. Sonraki yıllarda artış çok düşük oranlı olur.”

Dolardaki hızlı yükselişin etkisi sorulduğunda ise Arıoğlu, “Yılbaşından bu yana yüzde 10 kaybımız oldu” dedi. Projenin işletme süresi 24 yıla karşılık geliyor.

’30 BİN KİŞİDEN 6’SI GERİ DÖNDÜ’

Tünelin içi, alışık olduğumuz gri renk tonunda bırakılmamış. Girildiğinde sürücü mavi renkli bir tünelde yolculuk ediyor. “Mavi renk özel olarak seçildi” diyen Ersin Arıoğlu, “Norveç'te 40 kilometrelik uzun bir tünel var, birçok renk denenmiş ve en son bunda (mavi) karar kılınmış. Biz de bunu örnek aldık. İnsanlarda rahatlık hissi verdiği belirtiliyor. Diğer renkleri görünce sürücülerin daha sinirli olabildiği söylendi. Girerken zaten sinirliler… Renkler baktık, kırmızı zinhar, sarı çok tonu var karışık duygular veriyor imiş, mavi en rahatlatıcı olan, en güzeli, denildi. Biz de bunda karar kaldık”

Geçen ilk 30 bin araç içerisinde, panik atak, endişe gibi sebeplerden dolayı 6 kişinin geri çıkmak istediğini ve tünelden geçmediğini belirten Arıoğlu, “Hemen yanına yetkili bir arkadaşımız gidip, psikolojik manada bu kişilere destek verdi. Ama daha profesyonel anlamda psikolojik destek için de adım atacağız.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde