Atom Karınca iş başında

Atom Karınca iş başında

Trabzon’da doğan Cansen Başaran Symes kendi kendine okuma yazma öğrenip 6 yaşında okula ikinci sınıftan başladı

Atom Karınca iş başında
16px
24px
25.01.2015 07:49
ABONE OLgoogle
Trabzon’da doğan Cansen Başaran Symes kendi kendine okuma yazma öğrenip 6 yaşında okula ikinci sınıftan başladı. Tıpı okuyacak kadar puan alıp tercihini bir hocası uğruna işletmeden yana kullandı. İş hayatına atıldığında arkadaşları arasındaki kod adı ise yüksek enerjisi nedeniyle Atom Karınca oldu.

MAVİ fonun önünde konuşmaya başlayan kadın biraz sonra Türkiye’nin en etkili sivil toplum kuruluşlarından Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) başkanı olacak. Salondaki tüm dikkatler üzerinde. Kendine güvenir gibi gözükmeye çalışsa da heyecanı hemen hissediliyor. Ama, kolay değil, Türkiye’nin önde gelen tüm patronlarının başkanı olarak ilk kez bu sıfatla bir sınav vermek.

Peki ama patronlara nazaran kamuoyu tarafından çok da tanımmayan Cansen Başaran Symes kimdir? İş çevrelerinin, başarılı bir yönetici, iyi bir lider olarak tanımladığı Cansen Başaran Symes’ın nasıl bir eğitim ve çalışma hayatı oldu? Kendisini iş dünyasının en etkili kuruluşlarından birinin başkanlığına getirecek başarının arkasındaki sır nedir?

Bütün bu soruların izini sürdük. Cansen Başaran Symes ile birlikte çalışmış, gönüllü projelerde beraber görev almış çeşitli isimlerle konuştuk. İşte onu TÜSİAD’ın başkanlığına kadar taşıyan kilometre taşları...

HEP SINIFIN EN KÜÇÜĞÜ

Trabzon’da doğan Cansen Başaran Symes daha çok küçük yaşlarda zekası ile etrafındakilerden farklı olduğunu ortaya koydu. Kendi kendine okuma yazma öğrendi ve bu nedenle de henüz 6 yaşına basmadan, birinci sınıfı atlayarak 2. sınıftan okula başladı. Böylece eğitim hayatı boyunca hep yaşıtlarından daha küçük olan Cansen Başaran Symes, Trabzon’da başladığı ilkokulu, Ankara’da tamamladıktan sonra, Liseyi İstanbul’da Kadıköy Kız Lisesi’nde okudu.

DOKTOR YA DA ECZACI

Üniversite sınavından tıp okuyabilecek kadar yüksek bir puan aldığı halde, lisede hayalini kurduğu pazarlama alanında çalışmak için İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini tercih etti. Ailesi sınavdan aldığı yüksek puanı yazık ettiğini düşünüp, keşke doktor ya da hiç olmasa eczacı olsaydı dese de, Cansen Başaran Symes yıllar sonra İstanbul İşletme’yi o dönemdeki hocalardan Mehmet Uluç için özellikle tercih ettiğini anlatacaktı. ‘Notu en yüksekler arasında değildim. Hem okul hayatını hem de yaşamayı dengeli yürüttüm” dediği öğrencilik yıllarından kalma bir lakabı olmasa da, bazı çalışma arkadaşları Cansen Başaran Symes’ı yüksek enerjisi nedeniyle çizgi film karakteri ‘iyi kalpli süper kahraman Atom Karınca’ya benzetiyor.

AYNI KURUMDA 32 YIL

Pazarlamaya ilgi duyarak başladığı üniversite hayatının sonunda, daha fazla yaratıcı fikir üretebileceği alanlara ilgi duymaya başladı. Hatta bir ara reklamcılığı bile düşünse de, daha 21 yaşına bile gelmemişken kuruluş aşamasındaki uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Pricewaterhouse’a (Daha sonra birleşmelerle PricewaterhouseCoopers (PWC) adını aldı) katıldı ve bu kurumda tam 32 yıl çalıştı. Tabii başlangıçta Pricewaterhouse’un Cansen Başaran Symes’ı şirkette yeni fikirlere açık olunduğu konusunda ikna etmesi gerekti. Çünkü kendisi bu işi iki kez hayır dedikten sonra, 3. görüşmede kabul etti.

ÇOĞU ZAMAN TEK KADIN

1981’den 2013 yılının Nisan ayına kadar PWC Kopenhag, Londra ve İstanbul ofislerinde çeşitli kademelerde görev üstlenen Cansen Başaran-Symes, PWC Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi ve PWC Eurofirm Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Okul hayatında yaş olarak hep en küçük olan Cansen Başaran Symes, PWC’deki kariyerinin büyük büyük kısmında da yönetim kurulu masasındaki tek ya da iki kadından biri oldu. PWC Türkiye’nin büyümesinde önemli rol oynayan Cansen Başaran Symes, Mart 2014 tarihi itibariyle Allianz Sigorta ve Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atandı.
Hülya Güler/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde