Askeri arazideki gecekondudan lüks daire alınca...

Askeri arazideki gecekondudan lüks daire alınca...

Ayazağa'da bulunan askeri arazideki gecekonduların tapusunu almak için 14 yıl önce kooperatif kuran ve bugün lüks konut sahibi olan 3 sülaleden 66 aile "adil paylaşım yapılmadığı" gerekçesiyle açılan davada, karşı karşıya geldi

Askeri arazideki gecekondudan lüks daire alınca...
16px
24px
22.05.2015 09:19
ABONE OLgoogle
Şişli'den Sarıyer'e bağlanan Ayağaza Köyü'nün geçmişi, ilginç bir  hikayeyi barındırıyor. Bugün inşaat firmalarının dev projelerinin devam ettiği  bölge, bir dönem gecekonducuların yerleşim alanıydı. Ayazağa'da ilk gecekondu,  1940'lı yıllarda yapıldı. Gecekonducuların bir kısmı, 1983'te çıkarılan imar  affından yararlanarak tapu sahibi oldu. 
 
Kazdal, Coşkun ve Bozkurt sülalesinden 66 ailenin gecekondularının  bulunduğu arazi, 1969'da 3. Kolordu Komutanlığı'na tahsis edildi. Bölge askeri  alan içinde kaldığı için gecekonduculara tapu verilmedi. Tahsis tarihinden sonra  gecekonducular ile askeriye arasında birçok temas kuruldu. 
 
Kolordu Komutanlığı'ndan önce araziye yerleştiklerini savunan  gecekonducular, mücadelelerini, 2001'de Yeşil Maslak Koru Konut Kooperatifi'ni  kurarak sürdürdü. Bunun sonucunda Milli Savunma Bakanlığı, 2006'da arazi  üzerindeki askeri tahsisi kaldırdı. İhaleye girip oturdukları araziyi almak  sponsor arayışına giren gecekonducular, bir inşaat firmasıyla anlaştı. Firmanın  desteğiyle arazi, 10 milyon 500 bin liraya satın alındı. 
 
Gecekonduların yerine 33 katlı 3 blok yükseldi 
 
Arazinin satın alınmasından sonra gecekonducular, kooperatif  aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi'ne imar değişiklik talebinde bulunarak, 26 bin  metrekarelik araziye 96 bin metrekarelik inşaat yapma izni çıkardı. 
 
Gecekonducular, bu süreçte anlaştıkları firmaya, arazilerine yapılacak  yeni inşaattan yüzde 25 pay almak kaydıyla evlerini terk etti. İnşaat, 2013'te  tamamlandı ve bir dönem gecekondu mahallesi olan yerde, 800 daire ve iş  yerlerinden oluşan 33 katlı 3 blok yükseldi. 
 
 Paylaşım adil yapılmadı 
 
İnşaatın bitmesinin ardından kooperatif ile inşaat firması arasında 10  Mayıs 2014'te, 9 maddelik protokol yapıldı. Protokole göre, üç bloktan oluşan ve  96 bin metrekare inşaatın A bloku üzerinden toplam 24 bin metrekare kooperatife  kaldı. Hak sahibi olan gecekonduculara da arazi metrekareleri başına daire düştü.  Gecekonducular kura çekerek, kendilerine düşen daireleri belirledi.  Gecekonduculardan kimisi dairelerini sattı, kimisi kiraya verdi. Bazı  gecekonducular ise kendilerine verilen dairelerin inşaatın değersiz dairelerinden  olduğunu ve proje kapsamında yapılan iş yerlerinden pay verilmediğini iddia etti. 
 
Hak sahibi gecekonduculardan Ahmet Kazdal, ailesi adına 17 Haziran  2014'te kooperatif ve inşaat firmasından davacı oldu. Böylece 14 yıl önce askeri  arazideki gecekondulardan lüks konut çıkarmak için kooperatif kuran 66 aile,  kendi arasında davalık hale geldi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde