Askerde hayatını kaybedene 31 bin lira

Askerde hayatını kaybedene 31 bin lira

Saray, Diyanet İşleri Başkanına Mercedes hediye ederken Hükümet, askerde hayatını kaybedenler için 31 bin lirayı yeterli gördü:

Askerde hayatını kaybedene 31 bin lira
16px
24px
24.05.2015 10:21
ABONE OLgoogle
Askerlik yaparken yaralanan ya da hayatını kaybeden er ve erbaşlar, sosyal güvencesi bulunmadığından, tazminata hak kazanamıyordu. Bu nedenle Mehmetçik Vakfı kurularak yardımların bu kanalla yapılması sağlanıyordu.

Mehmetçik Vakfı, hayatını kaybeden askerlerin ailesiyle birinci derece sakat-engelli hale gelen gazilere son olarak 41 bin TL tazminat ödüyordu. Hükümet dün bu konuda bir düzenleme yoluna gitti ve yönetmelik çıkardı. Böylece, ölen ve sakatlanan askerler devletin tazminat ödemesi yasal dayanağa kavuşturulmuş oldu.

Yönetmelik ile, askerlik yaparken ölenlerin dul ve yetimlerine, askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelenlerin ise kendilerine ödenecek tazminata ilişkin usul ve esaslar ilk kez belirlendi. Ancak ölüm halinde askerlere biçilen değer-ödenecek tazminat- miktarı tartışmalara yol açacak kadar düşük düzeyde tutuldu.

Buna göre, askerlik yaparken ölenlerin yakınlarına 400.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödeme yapılacak. Yani; bugün itibariyle askerde şehit olan er ve erbaşlar için geride kalan ailelerine devlet, sadece 31 bin 723 TL tazminat ödeyecek.

Yönetmeliğe göre, engelli hale gelenlere ise tespit edilecek maluliyet derecelerine göre tazminat verilecek. şüpheli ölümlere tazminat yok Askerde ölen veya sakatlananlara tazminat ödenmesini ilk kez düzenleyen yönetmelikteki ikinci çarpıcı düzenleme ise, birçoğu ‘intihar’ olarak geçiştirilen kışladaki şüpheli ölümlere sıfır tazminat ödenmesini öngören düzenleme oldu. Devlet intihar eden askerlerin geride kalan aile bireylerine ve intihara teşebbüs eden askerlere tek kuruş tazminat ödemeyecek.

Adnan Keskin/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde