Asgari ücret 1500 Lira olacak mı? Bakan Şimşek'ten açıklama

Asgari ücret 1500 Lira olacak mı? Bakan Şimşek'ten açıklama

Bakan Mehmet Şimşek CHP ile yapılan koalisyon görüşmelerinin asgari ücret bölümünü de kapsayacak ekonomi bölümüyle ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı

Asgari ücret 1500 Lira olacak mı? Bakan Şimşek'ten açıklama
16px
24px
27.07.2015 12:26
ABONE OLgoogle
Bakan Mehmet Şimşek CHP ile yapılan koalisyon görüşmelerinin asgari ücret bölümünü de kapsayacak ekonomi bölümüyle ilgili olarak, “Benim görebildiğim kadarıyla ekonomi başlığı en son müzakere başlığı henüz bir müzakere yapılmadı. Konu başlıklarına bu hafta geçilecekmiş. Ekonomiye vakıf arkadaşlar var heyette. Onlar da bizim duruşumuzu iyi biliyorlar. Yani bu aşamada benim herhangi bir yorum yapmam doğru olmaz. CHP vaatleriyle ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Seçim döneminde söylenen söylendi” diye konuştu. 1.500 TL asgari ücret CHP’nin seçim vaatleri arasındaydı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalara, ekonomiye yansıması olacak diye terör örgütlerinin Türkiye üzerinde operasyon yapmasına asla izin vermeyeceklerini belirtti.
Şimşek, NTV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ekonominin 7 Haziran'dan sonraki performansının sorulması üzerine Şimşek, seçimlerin belirsizlikleri ortadan kaldırmadığını, hatta belirsizliklerde bir miktar artış olduğunu söyledi. Bunun da seçim sonrasına ilişkin olumlu beklentileri başka bahara bıraktığını dile getiren Şimşek, genel anlamda bakıldığında büyümede zayıflamanın devam ettiğini, gelen sinyallerin de bu yönde olduğunu ifade etti.

Şimşek, bunun Türkiye için elbette arzulanan bir senaryo olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Son gelişmeler de muhtemelen olumlu yansımayacaktır ama şunun da altını çizmek lazım; piyasalara, ekonomiye yansıması olacak diye, terör örgütlerinin Türkiye üzerinde operasyon yapmasına asla izin veremeyiz. Bence Türkiye'nin son dönemdeki duruşu çok sağlıklı ve doğru bir duruştur. Temel hak ve özgürlükler alanını geliştirmemiz, demokrasinin standartlarını iyileştirmemiz, toplumda kutuplaşmayı azaltmamız lazım ama şiddete ve teröre asla ödün vermememiz, alan açmamamız da lazım."

 "Arzumuz güçlü bir hükümetin kurulması"

Erken seçim olasılığının güçlenmesi halinde, ekonominin bundan nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine de Şimşek, partisinin şu anda samimi olarak, uzun vadeli, reform yapabilecek, Türkiye'yi ileri taşıyacak, güçlü bir hükümet kurma çabasında olduğunu söyledi. Müzakereleri yürütenlerin, bunu "yüzde 50-50" diye ifade ettiklerini aktaran Şimşek, arzularının güçlü bir hükümetin kurulması olduğunu ifade etti.

Şimşek, bu tutumlarının, görüşmelerdeki samimiyetlerine de yansıdığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu da bir gerçek; karşınızda müzakere edebileceğiniz çok fazla bir ortak yok. Bir kere partilerden biri neredeyse, 'ben bu oyunu oynamak istemiyorum' dercesine bir tavır içinde. Bir diğeriyle de zaten, kendileri çok açık ve net olarak katı bir tutum içine girdiler ve ayrıca, terörle organik bağlarının reddedilmiyor olması, yani teröre karşı bir duruşun bugüne kadar sergilenmemiş olması, onlarla herhangi bir müzakereyi imkansız hale getiriyor. O zaman geriye ana muhalefet partisi kalıyor. Onlarla da biz müzakereleri yapıcı bir çerçevede yürütüyoruz. Bu hafta muhtemelen müzakereler bir miktar daha yoğunlaşacak, öyle görünüyor. Ana başlıklara geçilecek. Ümit ederiz ki Türkiye'nin önünü açacak, güçlü, kalıcı, uzun soluklu bir hükümet kurulur ve seçim öncesinde açıkladığımız, çok kapsamlı bir reform programı var, o reform programını da uygular. O zaman bugünler hızlı bir şekilde geride kalır. Şunu da görmek lazım. 90'lı yılların koalisyon deneyimleri maalesef, ileriye yönelik iyimser olmayı zorlaştırıyor. Ümit ederiz ki Türkiye, Türk siyaseti olgunlaşmıştır. Daha ileriye yapıcı şekilde gidilir."

 "Benim popülizme karşı duruşum, ilkeli bir duruştur"

CHP'nin seçimlerin öncesinde gündeme getirdiği ekonomik vaatlerini de değerlendiren Şimşek, ekonomi başlığına ilişkin müzakerelerin henüz başlamadığını bildirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendisinin müzakere heyetinde olmadığını ancak söz konusu heyette ekonomiye ve reform programlarına vakıf olan çok değerli kişilerin bulunduğunu dile getirdi.

Bu aşamada kendisinin bir yorum yapmasının doğru olmayacağını belirten Şimşek, müzakereleri görmek gerektiğini ifade etti.

Seçimlerin öncesinde zaman zaman yapılamayacak şeylerin de söylendiğini ancak AK Parti olarak kendilerinin bu yola başvurmadıklarını anlatan Şimşek, bu tutumlarının, bütçeye de olumlu şekilde yansıdığını söyledi.

Kendisinin popülizme karşı duruşunun, ilkeli bir duruş olduğunu, bunun partilerle bir ilgisi olmadığını dile getiren Şimşek, "Bence önümüzdeki dönemde Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en önemli risklerden biri siyasi popülizmdir" dedi.

Şimşek, CHP'nin söz konusu vaatleri hakkında artık bir yorumda bulunmak istemediğini belirterek, şu anda önemli olanın rasyonel bir zeminde buluşmak olduğunu kaydetti.

CHP'NİN ASGARİ ÜCRET VAADİ

Bakan Şimşek CHP ile yapılan koalisyon görüşmelerinin asgari ücret bölümünü de kapsayacak ekonomi bölümüyle ilgili olarak, “Benim görebildiğim kadarıyla ekonomi başlığı en son müzakere başlığı henüz bir müzakere yapılmadı. Konu başlıklarına bu hafta geçilecekmiş. Ekonomiye vakıf arkadaşlar var heyette. Onlar da bizim duruşumuzu iyi biliyorlar. Yani bu aşamada benim herhangi bir yorum yapmam doğru olmaz. CHP vaatleriyle ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Seçim döneminde söylenen söylendi” diye konuştu. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde