Arınç siyaseti bırakacağı tarihi açıkladı

Arınç siyaseti bırakacağı tarihi açıkladı

ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını sürdüren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasetten ayrılacağı tarihi ve nedenini açıkladı.

Arınç siyaseti bırakacağı tarihi açıkladı
16px
24px
22.11.2013 22:09
ABONE OLgoogle

Washington’daki temasları kapsamında Carnegie Endowment for International Peace’te ‘Türkiye’nin Demokratikleşme Süreci:Başarılar ve Zorluklar Konferansı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’de geçmişte konuşulması bile tabu sayılan konularda yasakları kaldırdıklarını söyledi.

KONFERANS ÖNCESİ PROTESTO GÖSTERİSİ

Arınç’ın konuşmasını yapacağı bina önünde bulunan 5 kişilik grup ellerindeki dövizler hükümeti protesto etti. Arınç’ın aracından inişi sırasında da “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Bu daha başlangıç mücadaleye devam” şeklinde sloganlar atılırken Arınç direkt binaya yöneldi.

Konferansta konuşmasında “Özellikle Obama döneminde ve onun öncesinde de Türkiye, ABD için önemliydi” diyen Arınç, model ortaklığın, stratejik ittifakın, hem bölge barışıyla hem dünya konularıyla iki ülkenin çıkarlarının üst üste gelmesinin Türkiye ile ABD’nin birbirlerine daha güçlü şekilde bağlanmalarına neden olduğunu vurguladı.

KAZANMAK İSTİYORUZ VE KAZANACAĞIMIZI DA İNANIYORUZ

11 yılda üçü genel, ikisi yerel seçim ve ikisi referandum olmak üzere 7 seçim süreci yaşadıklarını belirten Arınç, “Bir parti düşünün 11 yılda 7 seçime gidiyor, üçü milletvekili, iki yerel seçim ve iki referandum. Yedisinde de muvaffak oluyor. 4 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde de iddialıyız, kazanmak istiyoruz ve kazanacağımızı da inanıyoruz. Ama ondan iki ay sonra daha büyük bir seçim var. O da ilk defa halkın kendi oylarıyla iki dereceli bir seçim sistemiyle seçeceği cumhurbaşkanıdır. Takriben haziran ayında Cumhurbaşkanımızın süresi dolduğu için bu sefer 5 yıllığına yeni bir cumhurbaşkanı seçilecek. Kim aday olacak, kim seçilecek onu bugünden söyleyemem. Ama o seçim de bizim partimiz için önemli, çünkü istiyoruz ki partimizin gösterdiği bir aday büyük ölçüde oy alsın ve seçimleri kazansın” dedi.

“SİYASİ PARTİLER BİRBİRLERİNİN RAKİPLERİDİR, DÜŞMANLARI DEĞİL”

Türkiye’nin önündeki önemli süreçte AK Parti’nin yıpratılmak istendiğini belirten Arınç, “Bu, doğaldır. Doğal olan hiçbir şeyi eleştirme hakkımız yok” dedi.

ARINÇ PROTESTOYU DEĞERLENDİRDİ

Konferansın yapılacağı salona gelirken yaşanan protesto gösterisini değerlendiren Arınç, “Barışçıl bir gösteriydi. Saldırmak, kavga etmek, dövüş yapmak yoktu. Bunlara peşinen ‘evet’ diyoruz, bu gösteriler olmalı. Hiç kimse her şeyden memnun olmak zorunda değil. Muhalefet de olacak, iktidar da olacak. Türkiye’de de böyle. Ama demokrasilerdeki muhalefetin de siyasi kavgalarında demokrasi ölçüleri içerisinde olması lazım. Siyasi partiler birbirlerinin ancak rakipleridir, düşmanları değildir. Rakipleriyle siyasette mücadele etmek seçime girmektir, oy almaktır ve diğerledir” değerlendirmesinde bulundu.

“SİHİRLİ CÜMLE; YÖNETİMDE İSTİKRAR, TEMSİLDE ADALET”

Arınç, Türkiye’de demokratik parlamenter sistem olduğunu hatırlatarak, ABD’de iki parti egemenliğinin aksine Türkiye’de legal, mevcut

olduğunu bildikleri 76 siyasi partinin bulunduğunu aktardı. Yaklaşık 40 yıldır siyasetin içinde olduğunu belirten Arınç, 11 yıldır bir partinin tek başına iktidar olmasının Türkiye için ne kadar önem taşıdığını gördüğünü söyledii. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İtiraf etmeliyim Türkiye’de koalisyon kültürü gelişmedi, yani iki parti, üç parti, dört parti bir araya gelse de hükümet kursa, ülkeyi birlikte

yönetseler çok güzel olur. Avrupa’da bu var. Bazı partiler seçimlere birlikte katılıyor ve birlikte koalisyon kuruyorlar. Bizde geçmiş dönemlerde üç partili, dört partili, beş partili koalisyon hükümetleri kuruldu ama hiçbiri başarılı olamadı. Cumhuriyetin 90. yılındayız, 90 yılda tam 61 hükümet kuruldu Türkiye’de. 90 yılı 61′e bölerseniz bir yıl üç ay hükümetlerin ömrü. Bazen iki ay sürmüş, bazen 1,5 yıl sürmüş, bazen yedi ay sürmüş. Güçlü liderlik olmamış, koalisyon mantalitesi olmamış, bakanlık sayısı artmış ama koalisyon hükümetleri başarılı icraat yapamamışlar.”

Temsilde adalet ve yönetimde istikrarın önemine işaret eden Arınç, “Parçalı siyaset Türkiye’de faydalı olmadı. İki kere iki eşittir dört.

Nasıl bağdaştıracağız? Çok zor, sihirli bir cümle; yönetimde istikrar, temsilde adalet” diye konuştu.

Türkiye’deki seçim sisteminin tartışılabileceğini aktaran Arınç, ancak yönetimde istikrarı 11 yıldan beri çok iyi yakaladıklarını vurguladı.

Arınç, tüm çalışmaları bu istikrar sayesinde yaptıklarını ifade etti.

“HERGÜN KAYMAKLI BAKLAVA YENMEZ”

Aradan geçen sürede iktidarda bulunan bir partinin yıpranmasının mümkün olduğuna değinen Arınç, “yüz eskimesi”ne vurgu yaptı. “Hergün kaymaklı baklava yenmez” diyen Arınç, “Yüz eskimesi olabilir. İşte ben daha fazla yüzüm eskimesin diye 1, 5 yıl sonra siyaseti bırakıyorum. Herkes keşke bunu yapabilse. Yüz eskitmemek lazım, yıpranmamak lazım, yıpranmamak için devamlı bir değişim

içinde olmak lazım. Yeni şeyler yapmak lazım, çıtayı yükseltmek lazım, hizmete endeksli bir siyaseti güçlendirmemiz lazım” ifadesini kullandı. Türkiye’de yapılan anketlere göre, halkın en çok sağlık sisteminden memnuniyet duyduğunu anlatan Arınç, “Darısı Amerika’nın başına” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde