Araplar bu işi biliyor: 500 milyon dolar yatırdık 5 milyar dolar kazandık

Araplar bu işi biliyor: 500 milyon dolar yatırdık 5 milyar dolar kazandık

El-Shroogi, "Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptık, yatırımlarımızın gelirleri 5 milyar doları buldu." dedi.

Araplar bu işi biliyor: 500 milyon dolar yatırdık 5 milyar dolar kazandık
16px
24px
01.04.2015 12:24
ABONE OLgoogle
Investcorp Körfez Ülkelerinden Sorumlu Başkanı Muhammed İbrahim El-Shroogi, Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bu yatırımlarının gelirlerinin 5 milyar doları bulduğunu belirterek, "Türkiye'deki işlerimizden çok memnunuz" dedi.
 
El-Shroogi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla düzenlenen 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yapılan "Türk-Arap Ekonomik Ortaklığında Sonraki Aşama" konulu panelde değerlendirmelerde bulundu.
 
Türkiye'nin nüfusu nedeniyle büyük bir iç pazarı bulunduğunu ve stratejik bir pozisyonda konumlandığını belirten El-Shroogi, "Türkiye, pek çok yatırımcı için çok iyi bir pozisyon. Ayrıca yatırımcılara dost politikaları var. Yasal mevzuatı gayet olumlu" değerlendirmesinde bulundu.
 
El-Shroogi, Türkiye'nin, yönetişimde de başarıyla ilerlediğini aktararak, "Yatırım faaliyetlerimizi 8 yıl önce hızlandırarak, fevkalade deneyimli bir ekip kurduk. Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptık. Yatırımlarımızın gelirleri 5 milyar doları buldu. Türk ekonomisine katkımız çok büyük. Türkiye'deki işlerimizden çok memnunuz" şeklinde konuştu.
 
Petrol fiyatlarının çok düşük olduğuna değinen El-Shroogi, "İhracatçı kaybederken, ithalatçı kazanıyor. Burada ihracatçı ülkelerin yatırımları biraz daha kısıtlanacak. Bugünlerde Körfez'de, Yemen'deki olayları gördükçe orduya daha fazla para ayrılıyor" ifadelerini kullandı.
 
"Şu anda Irak'ın yüzde  60'ı tamamen güvenlik içindedir"

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed Bin Jassim Al Thani ise  Katar'ın son yıllarda ekonomik anlamda pek çok başarı sağladığını söyledi. Katar'ın 2030 yılına kadar belli bir program doğrultusunda hareket edeceğini anlatan Al Thani, ülkede açık ekonomiye geçiş sürecinin tamamlandığını söyledi.
 
Al Thani, Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için devletlerden adım beklemeden, özel sektörün öncülüğünde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Irak Sanayi ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Naseer El Esawi de ekonomik gelişmelerden önce istikrarı ele almak gerektiğini söyledi. Irak'ta yaşananlara ilişkin değerlendirmeler yapan Esawi, "Yavaş yavaş güvenlik sorunları düzelmektedir. Şu anda Irak'ın yüzde  60'ı tamamen güvenlik içindedir. Ekonomimizi sıfırdan inşa ettik, bizimle iş yapmak isteyen tüm komşularımızla iş yapmak istiyoruz, sanayi bölgeleri kurduk komşularımızı bekliyoruz,  iyimseriz" diye konuştu.
 
Libya Merkez Bankası Başkanı Saddek Elkaber ise Libya'daki geçmiş hükümetlerin talebi canlandırmak üzere hareket ettiklerini anımsatarak, "Petrol ve doğalgazın yanında beyaz çimentoyla da ünlüdür Libya. Ancak bugüne kadar turizm kaynaklarımızı, doğal güzelliklerimizi, rezervlerimizi başarılı kullanamadık. Şu anda ülkemizin gelirinin yüzde 95'i petrolden gelmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Elkaber, Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'da çözüme katkı sunacağına inandığını belirterek, geleceğe umutla baktıklarını söyledi. Libya Merkez Bankası olarak bağımsızlıklarını koruduklarını anlatan Elkaber, "Libya geleceği parlak bir ülkedir" diye konuştu.
 
"Türkiye istikrarlı bir piyasa"

Kuwait Finance House Üst Yöneticisi (CEO) Mazin Saad El-Nahedh de Türk piyasasını 1980'lerden bu yana takip ettiklerini, ancak Türkiye'nin bu derece bir gelişim ve değişim yaşayacağını hesap etmediklerini söyledi.
 
Kuveyt Türk bankası olarak kısa vadeli kazançlara kilitlenmediklerini ve uzun vadeli düşündüklerini belirten El-Nahedh, "Kuveyt ve Türkiye arasında tarihe malolmuş köklü ilişkiler var. Biz finans kurumu olarak köprü konumunu ve görevini ifa etmek istiyoruz" diye konuştu.
 
Türkiye'nin fırsatlarla dolu bir ülke olduğunun altını çizen El-Nahedh, araştırıldığında Türkiye'de yatırım yapılacak birçok alan bulunduğunu dile getirdi.
 
El-Nahedh, Türkiye'de gelecek dönemde sadece Kuveyt Türk'ün değil, başka bankaların da görülebileceğine işaret ederek, "Çünkü Türkiye istikrarlı bir piyasa. Kuveyt'de istikrarın sürdüğü bir ülke" ifadesini kullandı.
 
Yatırımcı için en önemli şeyin politik güven olduğunu vurgulayan El-Nahedh, "Önemli olan esneklik ve vergiyle ilgili düzenlemelerdir. Bütün bunlar yabancı yatırımcı olarak gittiğim ülkede dikkat ettiğim hususlardır" ifadelerini kullandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde