Araç başına bin TL zarar: Ülkenin derdi cam filmi

Araç başına bin TL zarar: Ülkenin derdi cam filmi

Otomobillerdeki cam filmlerin serbest bırakıldıktan sonra yasaklanması hem sürücüleri hem de ürün stoku yapan esnafı mağdur etti. Şikayetler artınca Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yeni düzenleme yapın’ talimatı verdi.

Araç başına bin TL zarar: Ülkenin derdi cam filmi
16px
24px
10.11.2017 05:48
ABONE OLgoogle

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 26 Ekim 2016’da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. 21 Ekim 2017’de ise Emniyet Genel Müdürlüğü, artan terör olaylarını gerekçe göstererek bakanlıktan cam filmi yasağının devamını istedi. Böylece yasağı kaldıracak düzenleme yürürlüğe girmeden yeniden ‘yasak’ geldi.

Fabrika çıkışlı olanlar dahil tüm araçlarda ön camlardaki film yasağında eskiye dönülürken, sürücülere 206 TL’lik cezalar da art arda geldi. Cezadan kurtulmak isteyenler ise soluğu cam film montajı yapan atölyelerde aldı. Mağdur olduklarını söyleyen esnaf ile vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayet mesajları yazmaya başladı.  'Cam filmi yasağı' Erdoğan'ı kızdırdı: Ara formül bulundu

Yasağın kaldırılmasını bekledikleri için ellerinde ciddi miktarlarda stok biriktiğini kaydeden cam filmi esnafı dışında vatandaşlar da en az bin TL’yi bulan maddi kayıplarının olduğunu vurguladı. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Dünden beri kurumumuza müracaat yapılıyor. Müracaatlar, usulüne uygun mu, ona bakılacak. Usulüne uygunsa detaylı incelemeye geçilecek. İlgili denetçi arkadaşımız gidecek, inceleme yapacak. Bunu değerlendireceğiz. Kararı verdiğimizde sadece müracaat edenleri alakadar etmeyecek, geneli kapsayacak” bilgisin verdi. Tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girdiği ve cam filmi yasağına ilişkin yeni bir çalışma başlatılması yönünde talimat verdiği öğrenildi. İçişleri Bakanlığı’nın terör kaygısını da hesaba katarak bir çalışma yapacağı, uygun görülmesi halinde yeni yönetmeliği kamuoyuna duyuracağı öğrenildi.   Cam filmi yasağının maliyeti 3.2 Milyarı aştı....

ARAÇ BAŞINA BİN TL ZARAR

Peki düzenlemenin yürürlüğe girdiği 21 Ekim’den bu yana araçlarındaki cam filmleri söktüren vatandaşların maddi kaybı ne kadar oldu? Cam film uygulayan esnaf, montajın 869 TL, sökme maliyetinin de 225 TL olduğunu ve vatandaşların bin 94 TL tutarında zarara uğradığını söyledi.

En büyük maddi kaybın kendilerinde yaşandığını söyleyen esnaf, önceden satın aldıkları cam filmi rulolarını stoklarda bekletmek zorunda kaldıklarını, yüzbinlerce dolarlık maddi kayıplara uğradıklarını ifade etti. Yasağa uymayan sürücülere ise 206 TL ceza yazılıyor. Bir hafta içinde cam filmi sökülmezse de, araç parka çekiliyor. Cam filmi taktırma ve söktürmenin maliyeti ise 1000 TL’nin üzerinde.

ÜRÜNLERİ STOKLAYACAĞIZ

Ziebart Türkiye Ana Lisansörlüğü Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü Erçin Certel, 19 şubelerinde son bir haftada 200’ün üzerinde aracın cam filmini söktüklerini söyledi.

Certel, son bir haftada yüzde 50 oranında maddi kayba uğradıklarını belirterek şunları anlattı: “Araç muayenesinde önceden hafif kusur denilen cam filmine şu an ağır kusur veriliyor. Cam filmleri sökülmeden muayeneden geçemiyor. Cam film montajı işlerimiz zaten durdu. Son haftadaki gelirimiz yüzde 50 düştü. Şu anda ABD’den gemiyle yola çıkan cam filmlerimiz var. Satın aldık ve yasak gelirse stok olarak elimizde kalacak. Stokumuzda da 100 rulo daha var. Her bir rulo 500 dolar ve toplamda 50 bin dolar yapıyor.”

Kenan Butakın/Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde