Arabanın arkasına ürün koyar satardı, şimdi 10 milyar dolar...

Arabanın arkasına ürün koyar satardı, şimdi 10 milyar dolar...

Arabanın arkasına ürünleri koyup gezerdik. 1994 krizi dönüm noktası oldu. Herkes durdu o dönemde. Biz ürün yaptık ve uygun fiyatla sattık.

Arabanın arkasına ürün koyar satardı, şimdi 10 milyar dolar...
16px
24px
04.06.2016 07:58
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin önde gelen hazır giyim markası LC Waikiki 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. 2023’te 10 milyar dolar ciro hedefi koyan LC Waikiki 2016’da yurtdışında 100’den fazla mağaza açacak ve bu yıl LC Waikiki Home mağazaları da hizmete girecek.

LC Waikiki 2007’den beri Türkiye’nin en büyük hazır giyim markası. Özellikle 2004 yılından sonra hızla büyüyen LC Waikiki yalnızca Türkiye’de değil 11 ülkede de hazır giyim perakendesinde lider marka. 2023’te Türkiye’de 500, dünyada 1000 mağaza hedefi koyan LC Waikiki’nin patronu Vahap Küçük, 2023 yılında 10 milyar dolar ciro yapmayı hedefliyor. Vahap Küçük’le 29 ülkede, 631 mağaza ve 30 bin çalışanı ile global bir Türk markası olma yolunda ilerleyen LC Waikiki’yi ve hedeflerini konuştuk. 

NEREDEN NEREYE GELDİ

 LC Waikiki Türkiye’nin en başarılı hazır giyim markası. Nereden nereye geldiniz?

1988 yılında en moda sektör hazır giyimdi. Aile işlerimiz vardı. Zor yıllardı, bizim de sermayemiz yoktu. Kendi çapımızda üretim yapıyorduk. LC Waikiki o dönemde Güney Kore ve Çin’den alım yapan bir markaydı. Bir Fransız markasıydı. Biz o yıllarda onlara üretime başladık. O yaz İstanbul’dan köyümüze gittiğimizde bizim ürünlerin taklitlerini gördüm. Bizden ne kadar defolu ikinci kalite ürün varsa alırlardı. Biz de 1990’da markanın lisansını istedik. Üretimle bir yere geliniyor, bunu farkettik. Osmanbey’de bayilere hizmet veren bir mağaza açtık. Ben de genel müdür ve kurucu ortak oldum. Marka bilinmiyordu, tecrübe yoktu. 1997’de markanın ortakları satış kararı aldı, biz de LC Waikiki’yi aldık. 

Arabanın arkasında ürün sattığınız anlatılır hep... Doğru mu? 

Numuneleri tanıtacağımız broşür bastıracak bütçemiz yoktu. Arabanın arkasına ürünleri koyup gezerdik. Üretimde kazanıp mağazalara verdiğimiz ürünlerden para kazanamıyorduk. 1994 yılına kadar iş çok zor gitti. 1994 krizi dönüm noktası oldu. Herkes durdu o dönemde. Biz ürün yaptık ve uygun fiyatla sattık.

Büyümenizin sırlarından biri bu mu? 

Evet. Hep hesaplı ürün yaptık. İyi giyinmek herkesin hakkı dedik. O yıllarda bayilik standartları oturttuk. Türkiye’nin 700 noktasına ulaştık. Ama istediğimiz gibi gitmiyordu. Bayiler istediğimiz koleksiyonu almıyordu, yeniliğe kapalıydılar. 1996 yılında TEMA mağazacılık diye ayrı bir şirket kurduk. 

Krizlerde çok atak davranmışsınız ve hep iyi bir ekip var.

1996’da bu işi kimler iyi yapıyor diye bakıp, İngiliz genel müdür almıştık. Amerikalı pazarlamacılarımız ve Fransız tasarımcımız vardı. Kriz dönemlerinde evet hep dönüşüm yaşadık. 2001 krizi olduğunda da bir dönüşüm fırsatı yakaladık. O döneme kadar bayilerimizden geliyordu gelirin yüzde 85’i. 13-14 mağazamız vardı kendimize ait olan ama toplasanız şimdiki bir Beyoğlu mağazası etmiyordu. Kardeşim Mustafa Küçük beni de ikna etti ve bayilikten çıktık. Çok da iyi oldu. Tüm operasyonu biz yönetmeye başladık. Herkes durmuştu iyi lokasyonlar bulduk. AVM’lerin de açılmasıyla birlikte hızla büyüdük. 

Yurtdışına açılmaya nasıl karar verdiniz?
Türkiye’de güçlenmeden de denedik, dayak yiyip döndük. 2009’da Romanya’da ilk mağazamızı açtık. Arkası da geldi. 

Türkiye’den sonra hangi ülkede zirvedesiniz?

11 ülkede pazar lideriyiz. Balkanlarda, Orta Asya’da iyi durumdayız. Bazı ülkelerde operasyonlar beklediğimizden çok iyi gidiyor, mesela Ürdün. Kenya’dan Endonezya’ya kadar mağazalarımız var. 

Mağazalara günde, yılda kaç kişi geliyor?

Mağazalarımızı haftada 13.5 milyon kişi, günde yaklaşık 2 milyon kişi ziyaret ediyor. Türkiye’de her 10 tüketiciden 9’u LC Waikiki’yi biliyor, 8’i LC Waikiki mağazasını ziyaret ediyor, 6’sı LC Waikiki’den alışveriş yapıyor. LC Waikiki’de yurt içinde dakikada 962 ürün, yurtdışında ise dakikada 168 ürün satılıyor. Toplamda dakikada 1130 ürün satılıyor. LC Waikiki’de yurt içi ve yurtdışı toplam yılda yaklaşık 300 milyon ürün satılıyor. 

En büyük ciroyu hangi mağazalar yapıyor?

Yurt içinde sırasıyla İstanbul’da Beyoğlu, Beyazıt, Marmarapark AVM, Antalya Markantalya AVM ve Cevahir en çok satış yapan mağazalarımız.

En çok yabancıyı hangi mağaza çekiyor?
İstanbul Beyoğlu mağazamız.

H&M ve Zara gibi siz de alt üst markalar çıkaracak mısınız?
Şimdilik öyle bir kararımız yok. Yakında Home mağazaları da açacağız. 2016’da 30-35 Home mağazası açmayı hedefliyoruz.

2016’DA YURTDIŞINDA 100 MAĞAZA AÇACAK

2015 LC Waikiki için iyi geçti, 2016 için hedefleriniz nedir? Yurtdışındaki operasyonlarınızda nerelere odaklanıyorsunuz?

Önümüzdeki yakın dönemde Asya, Ortadoğu ve Afrika’da büyümeyi hedefliyoruz. Yeni yılda yurtdışında 100 civarında mağaza açma hedefimiz var. Bu yeni 100 mağaza ile yurtdışında 300 mağaza sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Yurt içinde 30-40 arasında yeni mağaza açmayı hedefliyoruz. Ve total olarak yüzde 25 büyümeyi öngörüyoruz. 2023 itibariyle Türkiye’de 500, yurtdışında ise 1000 mağaza sayısına ulaşarak 10 milyar dolar ciro seviyesine erişmeyi hedefliyoruz.

2016 yılı iyi başlamadı. AVM’lerde 2-3 hafta çok sorun yaşadı. Siz etkilenmediniz mi?

Rakamlarımıza baktığımızda mart-nisan iyi geçti. Mayıs beklediğimiz kadar iyi olmadı. Yabancı müşterilerde düşüş var. Bizim bazı mağazalarımızın cirolarının yüzde 60-70’ini yabancı müşteri yapıyor. Beyoğlu, Cevahir AVM, Beyazıt mağazaları gibi. Bunlar etkilendi. Mayısta bizi iklim şartları etkiledi. 

RUSYA’DA SIKINTIMIZ YOK

LC Waikiki’nin Rusya’da 20 mağazası var. Kriz sonrası ürünlerin Rusya’ya girmesinde yavaşlık yaşansa da mağazalar da bir sorun olmadığını söyleyen Küçük, “Rusya’da şansımız var çünkü kriz olduğu için daha iyi lokasyonlar bulabiliyoruz. Bize yer gösteremeyenler şimdi yer açıyor” dedi. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BİZE YARADI

Asgari ücretin 1300 liraya çıkması sizi nasıl etkiledi? Çalışanlarınızın ne kadarı asgari ücretle çalışıyor?

20 bin kişinin maaşı 1300 liraya çekildi. 5 bin çalışanın maaşı da yükseltiliyor. Evet bizi çok etkiledi ancak bu yalnızca bizi kapsamıyor. Bu artışın yapılması müşterilerimizi de etkiledi. Çocuğuna bir tişört alan iki tişört alabildi. İhtiyaçlarını erteleyenler alışveriş yaptı. Biz maliyet artışını karşılıyoruz. Verimliliği artırmak için daha özenli davranıyoruz.

UZUN SÜRELİ TATİL YAPMIYOR

Siz nasıl dinlenirsiniz, tatil yapar mısınız?
Uzun süreli tatil yapmıyorum. Çok seyahatimiz oluyor. En son 19 Mayıs tatilinde Alaçatı’ya gittim.

VAHAP KÜÇÜK KİMDİR?

1961 Malatya Doğanşehir doğumlu Vahap Küçük; lise son sınıfa kadar Doğanşehir’de okudu. Doğanşehir ve Malatya’da ticaretle uğraştı. 1990 yılında İstanbul’a yerleşen Vahap Küçük, Tema Tekstil Pazarlama AŞ’nin kurucu ortakları arasında yer aldı. Bu süre zarfında Marmara Üniversitesi Stratejik İşletmecilik Yönetimi İhtisas Programı’nı tamamladı. 8 yıl Tema Tekstil’de genel müdürlük yapan Küçük, 2003’ten beri şirketin yönetim kurulu başkanı. LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra Taha Holding’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdüren Küçük, üç çocuk babası.

Elif Ergu/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde