Apple'a haksız kazançtan 450 milyon dolar ceza

Apple'a haksız kazançtan 450 milyon dolar ceza

Apple'a,yayıncı firmalarla anlaşıp e-kitap fiyatlarını sabitleyerek haksız kazanç elde etmekten 450 milyon dolar ceza kesildi

Apple'a haksız kazançtan 450 milyon dolar ceza
16px
24px
02.07.2015 05:54
ABONE OLgoogle
Apple'ın haksız kazanç elde ettiğine yönelik 2012 yılına kadar uzanan davada, konuya ilişkin raporları inceleyen ABD Adalet Bakanlığı uzun bir süre sonunda kararını verdi. Apple'ın, yayıncı firmalarla anlaşarak e-kitap fiyatlarını sabitlemek yoluyla haksız kazanç elde ettiğine yönelik dava uzun bir süre ertesinde karar bağlandı. 

Geçmişi ta 2012 yılına kadar uzanan davada, konuya ilişkin raporları inceleyen ABD Adalet Bakanlığı, Apple ile gayrı resmi biçimde anlaştıklarına yönelik kuvvetli şüphe sebebiyle yayıncılık sektörünün en önde gelen küresel isimlerinden olan Hachette Libre, Harper Collins, Penguin, Macmillan ve Simon & Schuster firmalarına dava açmıştı. 

Davanın gerekçesi ise Apple'ın Amazon'un e-kitap pazarının açık ara hakimi olması karşısında, pazarda kendisine yer açabilmek için fiyatlandırmanın satıcılar değil yayınevleri tarafından yapılmasını öngören acenta yöntemine geçmesinin sektör genelinde fiyat artışına sebebiyet vermiş olması ve mümessillik benzeri bu yöntemle birlikte de pazarda fiyatı belirleyen sadece bir kaç yayınevi kalması idi. 

İşte davanın açılmasının ertesi yılında açıklanan ilk karara itiraz eden ve üst mahkemeye taşıyan Apple üst mahkeme tarafından da haksız bulunması neticesinde 450 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Meblağın büyük bir kısmı müşterilere ödenecek. Kalanı ise aralarında Amazon'un da bulunduğu rakip firmalar ile diğer yayınevleri arasında bölüştürülecek. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde