Antep'te 20 firma iflas etti, bankaları başbakana şikayet edecekler

Antep'te 20 firma iflas etti, bankaları başbakana şikayet edecekler

Terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'yu riskli bulan bazı özel bankalar, kredileri çağırmaya başladı. Birçok şirket iflas etti

Antep'te 20 firma iflas etti, bankaları başbakana şikayet edecekler
16px
24px
27.11.2015 05:32
ABONE OLgoogle
Terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'yu riskli bulan bazı özel bankalar, kredileri çağırmaya başladı. Birçok şirket iflas etti. Sektör başkanları sıkıntıyı Başbakan'a anlatmak için randevu isteyecek

Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ortamında yatırım yapan girişimciler, son 6 aydır bölgede yaşanan şiddet olaylarının ardından özel bankaların kredi koşullarını ağırlaştırması ve geçmişte kullandırdıkları kredileri vadesinden önce ödenmesini talep etmesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Birçok şirketin battığını, binlerce kişinin de işsiz kaldığını belirten işadamları, sorunu Başbakan'a taşıyacak.

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç, 7 Haziran sonrası bölgede yaşanan terör olaylarının tüm sektörleri olumsuz etkilediğini söyledi. Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle ihracat yapamayan girişimcilerin yöredeki şiddet olaylarının da etkisiyle daha zor duruma düştüğünü vurgulayan Özkılıç, "Bazı özel bankalar, kredilerin vadesinden önce ödenmesini istiyor. Elini taşın altına koyan yatırımcı, özel bankaların haksız uygulaması nedeniyle iflasın eşiğinde" dedi.

Başkan Özkılıç, bu bankaların girişimcilere kullandırdığı kredilerin faiz oranının batıya oranla daha yüksek olduğunu savunarak, "Bizim yüzde 18 faizle kullandığımız krediyi batıda yüzde 12-13 ile alınabiliyor. Buna rağmen bölgeyi riskli buldukları için kredilerin geri ödenmesini istiyorlar. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten randevu talep edip bankaların bu haksız uygulamalarını şikâyet edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

KREDİ KOŞULLARI AĞIRLAŞTI 

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Burç Baysal ise bölgede kredi alamayan veya limitleri düşürülen firmaların küçülmek zorunda kaldığını vurgulayarak, "Güneydoğulu işadamlarına kredi koşullarını ağırlatırdılar" dedi.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ramazan Azboy da terör saldırılarından sonra esnaf ve yatırımcının büyük sıkıntı yaşadığını belirterek özel bankaların girişimcilere yönelik tutumunun değiştiğini kaydetti. Azboy, "Kredi alamayan bazı firmalar iflas etti. Bankaların tutumu değişmezse durum daha da vahim hale gelecek" diye konuştu.

ANTEP'TE 20 FİRMA İFLAS ETTİ

Türkiye'nin sanayi şehri Gaziantep'te de kredi geri çağırma sıkıntısı yaşanıyor. Bu ilde 50-100 işçi çalıştıran birçok firma bankaların kredi çağırması ya da finansmanı yenilememesi nedeniyle sıkıntıya girdi. 1 yıllık süreçte sadece halı sektöründe 20 firma iflas etti. Binin üzerinde kişi işsiz kaldı. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri Başkanı Selahattin Kaplan, "Bankalar kredileri erken çağırmaya başladı. 20 firma iflas etti " dedi. Durumu Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'a ilettiklerini vurgulayan Kaplan, "Böyle giderse yeni iflaslar olabilir" dedi..
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde