Ankara oyunları: Bir bir istifa ediyorlar...

Ankara oyunları: Bir bir istifa ediyorlar...

Art arda gelen istifalar ve istifa isteklerine direnişlerle siyaset yeniden şekilleniyor. Erdoğan’ın istifasını istediği üç isimden ikisi daha istifa etti...

Ankara oyunları: Bir bir istifa ediyorlar...
16px
24px
24.10.2017 08:35
ABONE OLgoogle

Art arda gelen istifalar ve istifa isteklerine direnişlerle siyaset yeniden şekilleniyor. Erdoğan’ın istifasını istediği üç isimden biri olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin direnişi sona erdi. Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Erdoğan ile görüştükten sonra Twitter’dan cumartesi günü istifa edeceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın günler önce istifasını istediği 3 belediye başkanından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, istifasını açıklarken, 23 yıldır Ankara’yı yöneten ve günlerdir “gitti/ gidiyor” ile “direnecek” toto oynanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, cumartesi günü istifa edeceğini açıkladı.

“Erdoğan ile son bir kez görüşme” talebi dün yerine getirilen Gökçek’e bir darbe de “hayalim” dediği “ANKA Park” ihalesi konusunda geldi. Gökçek, henüz Saray’a çıkmadan önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’li üyelerinin önerisiyle, ANKA Park ihalesi düzenlemesi torba yasadan çıkardı. Gökçek’in istifa edeceğini açıklamasından kısa bir süre sonra Erdoğan, twitter’dan “Bizler bu yola koltuk sevdasıyla, makam sevdasıyla değil, hizmet sevdasıyla çıktık” mesajını verdi.

Günlerdir Saray’dan randevu bekleyen Melih Gökçek, dün son kez “başkan”olarak Saray’a giderek, Erdoğan’la görüştü. AKP Genel Merkezi’ndeki MYK toplantısından önce Saray’da saat 16.00’da gerçekleşen görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Gökçek, görüşmenin ardından sık kullandığı twitter üzerinden “İnşallah cumartesi günü Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ni olağanüstü toplayacak ve Meclis üyesi arkadaşlara veda edeceğim” dedi.

Erdoğan’dan mesaj

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, twitter hesabından “Bizler yola koltuk sevdasıyla, makam sevdasıyla değil; hizmet sevdasıyla çıktık” mesajını paylaştı. Erdoğan, “Bunun için de biz, gençlerden korkan, gençlerden çekinen, yerini gençlere bırakmayı düşünmeyenlerden asla olmadık, olmayacağız. Gençlerimiz, aziz milletimizin emaneti olan önemli görevleri vaktisaati geldiğinde inşallah devralacak. Ben gençlere güveniyorum. Gençlerin sahip oldukları imkanların hakkını vereceklerine gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan, önceki gün İstanbul’da düzenlenen Gençlik Şûrası’nda verdiği bu mesajları, Gökçek’in istifa açıklamasından hemen sonra paylaştı.

Kutlama (!) uyarısı

Tüm bu tweet yağmuruna Çankaya Belediyesi de katıldı. CHP’li Çankaya Belediyesi’nin resmi twitter hesabından, “Sevgili Çankayalılar, kutlamalarda havai fişek kullanmak kuşlara zarar vermekte, sokak hayvanlarını korkutmaktadır. Lütfen tercih etmeyin” ifadeleri paylaşıldı.

Bir darbe de komisyondan

Gökçek Saray’a çıkmadan önce, önemli bir haber Meclis’ten geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasada kamuoyunda “Gökçek maddesi” olarak anılan Atatürk Orman Çiftliği üzerine kurulan ANKA Park’ın ihalesine ilişkin madde tasarıdan çıkarıldı. Torba yasada yer alan söz konusu düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sırası geldiğinde görüşülmeyerek, daha sonraya bırakılmıştı. Komisyon dün torba yasa görüşmelerinde sona gelirken, ANKA Park ihalesiyle ilgili madde görüşmelerine gelindiğinde AKP milletvekillerinin önergesiyle söz konusu madde torba yasa tasarısından çıkarıldı.

Erdoğan’ın istifa çağrısı yaptığı Gökçek’in ANKA Park ihalesini yapmak için söz konusu düzenlemenin yasalaşmasını istediği, ANKA Park ihalesini yaptıktan sonra istifa etmek istediği iddia ediliyordu. AKP’nin söz konusu maddeyi torba yasadan çıkarması kulislerde Gökçek’in istifa etmek için “Daha fazla bekleme istifanı ver” mesajı olarak yorumlandı. CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Gökçek’in söz konusu maddenin yasalaşmasını beklediğini belirterek, “Gökçek’in başkanlıktan düştüğünde kendisini koruyabilecek bir güce bu ihaleyi vermek istediği konuşuluyor. Ayrıca 1 milyar dolarlık bu rantı kimseye teslim etmek istemiyor” diye konuşmuştu.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde