Ankara durdu… Her şey kilit

Ankara durdu… Her şey kilit

Yolsuzluk operasyonu seçim gündemiyle birleşince Ankara bürokrasisi çalışmaz hale geldi.

Ankara durdu… Her şey kilit
16px
24px
20.03.2014 08:53
ABONE OLgoogle
Yolsuzluk operasyonu seçim gündemiyle birleşince Ankara bürokrasisi çalışmaz hale geldi. Bilgi istese yanlış anlaşılan, yeni iş yapsa cesur sayılan bürokrasi ‘Resmi Gazete’ okuyup gündemin soğumasını bekliyor.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası başlayan süreç, bürokrasiyi durma noktasına getirdi. Seçim öncesi bazı çalışmaların ertelenmesinin normal görülmesin rağmen son dönemde rutin işlemlerin dahi haberlere konu olmasının ardından, bürokraside işler tamamıyla bırakıldı. Bir bürokrat durumu, “Biz kendi arkadaşlarımızla dahi üzerinde çalıştığımız ve çalışacağımız işleri artık konuşmuyoruz. Bilgi isteyemiyoruz. İmza atamıyoruz. Çünkü her an birilerinin hedefi haline gelebiliyorsunuz” diye özetledi.

BEKLEMEK EN İYİSİ

Seçim öncesi işlerin bir miktar yavaşlamasının normal olduğunu belirten bürokratlar, “Ama bu kez katmerli bir durma söz konusu. Bürokrasi kilitlendi. Çünkü atılan her adım başka bir anlama çekiliyor” ifadelerini kullanıyor. Son dönemde kurumların yapmaları gereken normal yazışmaların, borç tebligatlarının, bakan onaylı rutin kararların dahi farklı yorumlandığını ve hatta hedef haline getirildiğini belirten bürokratlara göre, bu dönemde mümkün olduğunca karar almadan beklemek en iyisi. 

‘CESUR’ BULUNANLAR

Son 2 aydır yapılan ve sonuçlandırılan çalışma sayısının da çok azaldığını belirten bürokratlar oluşan ortamı “Yeni bir karar alındığını veya yayınlandığını gördüğümüzde şaşırıyoruz. Çünkü böyle bir ortamda karar almak cesur bir adım. Aynı kurumda çalışan bürokratlar artık birbirlerine sadece ‘iyiyiz, idare ediyoruz’ demekle yetiniyor. Kimse bilgi almak istemiyor, çünkü ‘o bilgiler bir yerde yer alır da hedef oluruz’ kaygısı ağır basıyor. Böyle bir dönemin yakın zamanda örneği yok” diyerek anlatıyor.

HER ŞEY SEÇİM SONRASINA KALDI

ARALIKTAN bu yana ekonomide alınan karar sayısı sınırlı olurken, birçok çalışma da ertelenmiş durumda. Meclisin kapanması nedeniyle taşeron işçilerden, sosyal güvenlikte prim yeniden yapılandırmasına kadar birçok çalışma Mart sonrasına bırakılmış durumda. Bunun dışında da, kadınların istihdam paketi ve Kamu İhale Yasası’yla ilgili değişiklikler de şu an için ertelenmiş çalışmalar arasında bulunuyor.

Memur Teoman fenomen oldu

GEÇTİĞİMİZ günlerde internete sızdırılan fezledeke usulsüz işleme izin vermediği ortaya çıkan Gümrük Müdür Yardımcısı Teoman Coşkun Dudak ise bürokrasinin son dönemdeki kahramanı. Birçok bürokrat kendi durumunu “Memur Teoman”a benzetirken, “Bir gün bizimle ilgili tapeler gündeme gelirse, benim durumumun da Memur Teoman gibi olduğu ortaya çıkar” ifadesini kullanıyor.

Bürokraside son dönemdeki bir diğer öncelikli iş ise, Resmi Gazete’ye bakmak. Rutin olarak her sabah bakılan Resmi Gazete’ye son dönemde daha yoğun bir dikkatle bakıldığını kaydeden bürokratlar “Çünkü görevden almalar çok yoğun. Kim gitmiş, kim gelmiş görmek için en öncelikli işlerden biri Resmi Gazete oldu” diyor.

Hacer Boyacıoğlu/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde