Anayasa Mahkemesi, basına 'Hak ihlali var' dedi

Anayasa Mahkemesi, basına 'Hak ihlali var' dedi

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında MİT TIR'larının durdurulması soruşturması kapsamında verilen tutuklama kararına yapılan itirazı değerlendirdi

Anayasa Mahkemesi, basına 'Hak ihlali var' dedi
16px
24px
25.02.2016 18:50
ABONE OLgoogle
Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında MİT TIR'larının durdurulması soruşturması kapsamında verilen tutuklama kararına yapılan itirazı değerlendirdi. Mahkeme, Dündar ve Gül kararında 'Hak ihlali var.' dedi. Bu karar üzerine Dündar ve Gül'ün avukatları tahliye talebinde bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan'ın MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklu olarak yargılanması talebi ve 7. Sulh Ceza Hakimi tarafından verilen tutukluluk cezasının hak ihlali olduğunu tescilleyen karar 3'e karşı 12 oyla alındı. Anayasa Mahkemesi, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.

Yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25 Şubat 2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir"

3 ANAYASA MADDESİ İHLAL EDİLDİ

AYM, kararında, bir gazetecinin yaptığı haber nedeniyle tutuklanamayacağından hareketle, Dündar ve Gül'ün tutuklanmasıyla üç Anayasa maddesinin ihlal edildiğine hükmetti:

19. Madde, kişi hürriyeti ve güvenliği: Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.

26. Madde, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti: Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.

28. Madde, basın hürriyeti: Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve malî teminat yatırma şartına bağlanamaz.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na fakslandı. Başsavcılığın kararı ilgili mahkemeye göndermesi ile tutuklu gazeteciler Gül ve Dündar'ın tahliye olması bekleniyor.

DÜNDAR VE GÜL'ÜN AVUKATLARI TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararından sonra Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün avukatları tahliye talebinde bulundu.

MİT TIR'larında silah taşındığına dair görüntüleri yayınladıkları için tutuklanan gazeteciler Dündar ve Gül'ün avukatları AYM'nin kısa kararı ile birlikte mahkemeye tahliye dilekçesi verdi.

Davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verilen dilekçede, AYM'nin hak ihlali kararı vurgulandı. AYM'nin ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için hak ihlali kararını mahkemeye gönderdiği belirtildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun emsal kararına göre, AYM'nin kararının verildikleri anda kesin olduğu kaydedildi. Bu kararın her kişi ve kurumu bağladığı ifade edilen dilekçede, kararın mahkemeye duyurulmasından sonra Resmi Gazete'de yayınlanması beklenmeksizin uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğu vurgulandı.

Bu nedenle AYM'nin kararını internet sitesinde açıkladığı için kararın gereğinin derhal yerine getirilmesi ve Dündar ile Gül'ün bihakkın tahliyesine karar verilmesi talep edildi.

Avukatlar, AYM'nin kısa kararı ile tahliye dilekçesini mahkemenin kalemine teslim etti. Mahkeme heyetinin, avukatların elden teslim ettiği evraklar üzerinden değil, AYM kararının UYAP üzerinden gelmesi üzerine karar vereceği yönünde bilgi gönderdiği belirtildi. Bunun üzerine avukatlar, kararın UYAP üzerinden gönderilmesi için uğraşıyor.

Öte yandan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Tahşiye grubuna kumpas kurulduğu iddiasıyla Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polislere açılan davanın duruşması devam ediyor.

DÜNDAR VE GÜL 92 GÜNDÜR TUTUKLU

Can Dündar ve Erdem Gül 25 Kasım 2015 tarihinde tutuklanmıştı. Dündar ve Gül 92 gündür Silivri Cezaevin'de tutuklu bulunuyordu.

ASKER, POLİS, SAVCI VE AVUKATLAR TUTUKLU

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 23 rütbeli asker, 24 polis, Genelkurmay Başkanlığı avukatının aralarında bulunduğu iki avukat, ve 3 savcı tutuklu bulunuyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde