Anadolu'da milyon dolarlık Saanen çılgınlığı

Anadolu'da milyon dolarlık Saanen çılgınlığı

Anadolu'da birçok yatırımcı milyon dolarlık yatırımlarla keçi çiftliği kuruyor.

Anadolu'da milyon dolarlık Saanen çılgınlığı
16px
24px
23.06.2011 08:05
ABONE OLgoogle

Anadolu'da birçok yatırımcı milyon dolarlık yatırımlarla keçi çiftliği kuruyor. Yatırımcıların gözdesi ise Saanen cinsi Avustralya keçisi

Zincir market raflarındaki yeri giderek artan keçi sütü ve ürünleri niş alanlara yatırım yapmak isteyenlerin gözünden kaçmıyor. Keçi sütünün besin ve mineral dengesi bakımından anne sütüne en yakın ve sindirimi kolay olması, inek sütü fiyatlarının düşüşe geçmesi yatırımcıyı daha kazançlı bir alan olan keçi çiftliklerine yönlendiriyor.

Geçtiğimiz aylarda görevinden ayrılan İş Bankası eski Genel Müdürü Ersin Özince'yi de cezbeden keçi çiftlikleri, başlangıçta zahmetli bir iş olarak görünse de 7 yılda kendini amorti ediyor. Mado, Sezer Group, Baltalı Tesisleri, Gökoğlu Çiftliği, Bolca Hindi- olana bu işin önde gelen yatırımcıları arasında bulunuyor. Antalya, İzmir, Bolu, Kahramanmaraş başta olmak üzere tüm Türkiye'de irili ufaklı pek çok keçi çiftliği var.

Tarım Bakanlığı'nın Haziran 2011 verilerine göre Türkiye'deki kayıtlı keçi sayısı ise 6 milyon 298'e ulaşmış durumda. En çok tercih edilen cins süt verimi yüksek olan Saanen keçisi. Diğer cinsler ilk seferde 600 ila 900 gram, Saanen'ler ise 2.5 ila 3 litre süt veriyor.

ÜRETİMDE KULLANIYOR

Pazarın en büyükleri arasında yer alan Mado, geçtiğimiz yıl 12 milyon dolarlık yatırımla keçi çiftliği kurdu. Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu, "Ürettiğimiz sütleri ancak kendi imalatlarımız olan günlük pastorize şişe süt, peynir ve dondurmada kullanıyoruz" dedi.

AVUSTRALYA'DAN 107 SAANEN GELDİ

İzmir Tire'de bir milyon TL'lik yatırımla faaliyete geçen Gökoğlu Çiftliği'ne geçtiğimiz günlerde Avustralya'dan süt verimi en yüksek ırk olan 107 tane Saanen keçisi daha geldi. Yeni keçileri 140 bin dolara aldıklarını söyleyen çiftlik sahibi Mehmet Halas Gökoğlu, bu takviye ile keçi sayısının 350'ye çıktığını şu anda ayda topladıkları yaklaşık 7 ton sütün 2012 ilkbaharında 50 tonu bulacağını dile getiriyor.

Organik 'keçi' yolda

Antalya'daki Rani Çiftliği'nin sahibi ve Sezer Group Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Yılmaz Sezer'in çiftliğinde bin 500'e yakın Halep ve Saanen cinsi keçi bulunuyor. Sağılan 500 keçiden günde 2-2.5 litre süt elde ettiklerini belirten Sezer, 2012'de organik keçi sütü üreteceklerini ifade ediyor.

Elif Akın/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde