Anadolu Yakası’nda da üçüncü köprü zammı

Anadolu Yakası’nda da üçüncü köprü zammı

İstanbul'a yapılan üçüncü köprü nakliye ücretleri yüzünden gıda fiyatlarını yükseltti.

Anadolu Yakası’nda da üçüncü köprü zammı
16px
24px
20.10.2016 17:10
ABONE OLgoogle

Sebze meyvenin kilogramı 10-20 kuruş arasında arttı. Anadolu yakasındaki fırsatçılar nakliyesinde üçüncü köprü kullanılmayan ürünleri de köprü zammıyla satmaya başladı.

İstanbul’a yapılan Üçüncü Boğaz Köprüsü sebze ve meyvenin kilogramını şimdiden 10-20 kuruş oranında artırdı. İstanbul’dan Aydın’a gelen bir kamyonun nakliye ücreti 1800 TL’den 2000 TL’ye çıktı. Uyanıklar köprü maliyetini bahane ederek zammı çok daha fazla yaptı.

Hatta İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bile üçüncü köprü üzerinden gelmeyen mallar ‘köprü zammı’ bahane edilerek zamlı satılıyor. Et ve mobilya sektörü üçüncü köprü tarifesinden çok etkilenmezken sebze meyve dolayısıyla vatandaşın cebi en ağır darbeyi yedi.

Köprüden geçen ürünlere zam bombardımanı başladı

İstanbul Meyve-Sebze Komisyoncu ve Tüccarları Derneği Başkanı Burhan Er, “Köprü ücreti ve köprüyü geçtikten sonra Bayrampaşa haline kadar olan 60 kilometrelik yol farkı ücretlere yansıyor. Pirinçten ekmeğe her şey bundan etkilenecek” diye konuştu.

Üçüncü köprünün çilek ve şeftali gibi nakliyesi hassas ürünler için de avantaj olduğunu belirten Er, “Bu ürünlerin bir an önce depolanması gerekiyor. İstanbul’a köprüden önce 9 saatte gelen ürün köprülerden sonra 5 saatte gelmeye başladı. Bunu da vurgulamak gerekir. Üçüncü köprünün kullanılmadığı Anadolu yakasındaki bölgelerde de fırsatçılar yüzünden ürünlere zam geliyor” dedi.

Er Üçüncü Köprü öncesi ve sonrası nakliye ücretlerini şöyle açıkladı. Aydın-İstanbul 1800 TL’den 2000 TL, Antalya İstanbul 2800 TL’den 3000 TL, Tokat’tan İstanbul’a 2200 TL’den 2400 TL.

KAYDA DEĞER BİR ETKİSİ YOK

 Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise et fiyatlarının üçüncü köprüden çok etkilenmeyeceğini çünkü haftada iki sefer Anadolu’dan et alan etçilerin çoğunun navlun ücreti ödemediğini nakliye işlemini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Yalçındağ, “Balık sezonunun açılması ev kurban bayramının sona ermesiyle et piyasasında bir durgunluk var. Üçüncü Köprü’nün nakliye masraflarının et fiyatları üzerinde kıymete değer bir etkisi yok” diye konuştu.

MOBİLYAYI ETKİLEMEDİ

İstanbul’a nakliyesi yoğun olarak yapılan ürünlerden biri de mobilya… İstanbul Mobilyacı Döşemeci Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkan Vekili Bünyamin Aydoğan mobilya taşıyanların genel olarak panelvan gibi araçlar kullandıkları için ikinci köprüden geçtiklerini bu yüzden üçüncü köprüden etkilenmediğini belirtti. Aydoğan, “Ağır tonajlı araçlarla taşıma yapmıyoruz.

Su sektöründe fiyatların çok arttığını görüyorum çünkü birim fiyatı ucuz bir ürün ona yansıyor. Fakat bizim araçlarımız ikinci köprüyü kullanabiliyor” açıklamasını yaptı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde