Anadolu Motor, İtalyan şirket ile traktör üretecek

Anadolu Motor, İtalyan şirket ile traktör üretecek

Yazıcılar Holding'in bağlı ortaklıklarından Anadolu Motor'un, İtalyan şirketi Argo Tractors ile Landini markalı yerli traktör üretimi alanında ortaklık anlaşması imzaladığı bildirildi.

Anadolu Motor, İtalyan şirket ile traktör üretecek
16px
24px
21.09.2017 03:57
ABONE OLgoogle

Yazıcılar Holding AŞ'nin bağlı ortaklıklarından Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama AŞ (Anadolu Motor), Landini markasıyla distribütörlük anlaşmasını yürüttüğü İtalyan şirketi Argo Tractors Spa (Argo Tractors) ile Landini markalı yerli traktör üretimi alanında ortaklık anlaşması imzaladı.

2018’den itibaren ithal traktörlere gelecek yüzde 21’lik ek vergi, Türkiye’de yatırımların yolunu açtı. ABD Agco ve Hintli Mahindra’nın ardından İtalyan Landini’de Türkiye’de üretim yapacak. Anadolu Grubu ile ‘Anadolu Landini’ şirketini kuran İtalyanlar 2018’den itibaren 40 milyon Euro yatırımla Şekerpınar’da traktör üretimine başlıyor.

Yazıcılar Holding AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, "Şirketimiz bağlı ortaklıklarından Anadolu Motor, Landini markasıyla distribütörlük anlaşmasını yürüttüğü İtalyan şirketi Argo Tractors ile ülkemizin ihtiyaçlarına uygun Landini markalı yerli traktör üretimi alanında ortak yatırım yapmak üzere ortaklık anlaşması imzalamıştır." ifadeleri kullanıldı.

Şirketin KAP'a yaptığı açıklamada, gerekli izinlerin alınması ve şirket kuruluşunu müteakip, Anadolu Motor'un Gebze'deki mevcut üretim tesislerinde Anadolu Motor'un yüzde 50 ve Argo Tractors'ın yüzde 50 iştirak edecekleri 14 milyon TL'lik başlangıç sermayesi ile 2018 yılı başında başlaması öngörülen söz konusu traktör üretim faaliyetlerinde, ilk yıl en az bin adedin üzerinde, 5 yılın sonunda da yaklaşık yıllık 6 bin adet traktör üretilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Bu ortaklıkla birlikte Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, sanayi yatırımlarının düştüğü bir ortamda önemli bir hamle yaparak ilk kez traktör üretimine soyunmuş oldu.

Anadolu Motor’un Şekerpınar fabrikasında üretilecek traktörler için ilk etapta 40 milyon Euro yatırım yapılacak. Arsa ve fabrika yatırımı yapılmayacağı için mevcut tesislerde hızla üretimine başlayacak traktörler için Anadolu Grubu, 10 milyon Euro kurulum, 30 milyon Euro işletme yatırımı yapacak. İlk yıl 2 bin adet traktör üretecek Anadolu Landini, toplam üretimi ise kısa sürede 6 bin adede çıkartmayı hedefliyor.

İtalyan şirketle yapılan ortaklık uyarınca Türkiye’ye özel 50-75 beygir gücünde yepyeni bir traktör üretilecek. Anadolu Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak, bu modelin Türkiye pazarının yüzde 75’ini oluşturan en popüler ürün kategorisine gireceğini belirterek, “Dünyada sadece Türkiye’de üretilecek. Tabii bu da bize bu modelin ihracatına olanak tanıyacak” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde