Allianz’dan “Ali Cengiz” oyunu

Allianz’dan “Ali Cengiz” oyunu

Yapı Kredi Sigorta’yı satın aldıktan sonra, yönetimdeki başarısızlıklar nedeniyle şirketin BES satışlarını rekor düzeyde gerileten Türk Allianz, birleşmenin yıldönümünde verdiği ilanlarla sigortacılık camiasını güldürdü

Allianz’dan “Ali Cengiz” oyunu
16px
24px
02.10.2014 07:23
ABONE OLgoogle
Almanya’da bulunan merkezine, “yatırıma uygun ortam yok” raporu gönderen Türk Allianz’ın, Yapı Kredi Sigorta’nın satın alınmasının birinci yılı nedeniyle verdiği ilanlar sigortacıları güldürdü. “Güçler Allianz çatısı altında birleşti” başlığı altında ilan veren Allianz’ın, birleşmenin ardından BES satışları rekor düzeyde geriledi. Satın almanın ardından, Allianz Yaşam ismiyle faaliyetlerini sürdüren Yapı Kredi Sigorta rakiplerinin çok gerisinde kaldı.

Alman sigorta devi Allianz’ın Türkiye bölümünde sular bir türlü durulmuyor. Türkiye’nin en büyük sigorta şirketlerinden birisi olan Yapı Kredi Sigorta’yı geçtiğimiz yıl 1.6 milyar liraya satın alan Allianz şirketi, uzun süre Yapı Kredi Sigorta’da yaptığı kıyımlarla gündeme geldi. Şirketin Türk CEO’su Solmaz Altın, Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Turul başkanlığında bir komisyon oluşturdu. Komisyon, sektörde uzun yıllar çalışmış Yapı Kredi Sigorta yöneticilerini, “tecrübeleri yetersiz” olduğu gerekçesiyle işten attı.

ALMANYA’YA OLUMSUZ RAPOR

Türk Allianz yönetimi, Yapı Kredi Sigorta’da yaşanan personel kıyımının ardından bu kez, şirketin merkezine gönderdiği, “yatırım yapılamaz raporları” ile gündeme geldi. Şirket merkezi, emeklilik fonlarının bir kısmını Türkiye’deki projelere aktarmak istedi. Ancak, Türk Allianz yönetimi, Gezi Parkı Eylemleri ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarına Hükümet’in tutumunu gerekçe göstererek, şirketin merkezine Türkiye’deki siyasi ortamın yatırıma uygun olmadığı yönünde mesaj gönderdi. Bu durum, Ankara’da rahatsızlığa yol açtı.

ŞİMDİ DE “GÜÇ KAZANDIK” İLANLARI

Şirketin Almanya’da bulunan merkezine, “Türkiye yatırım için uygun değil” mesajı gönderen Türk Allianz yöneticileri, şimdi de verdikleri ilanlarla sektörü karıştırdılar. Yapı Kredi Sigorta’nın satın alınmasının birinci yılı nedeniyle verilen ilanlarda, Allianz’ın Türk insanlarının geleceği için çalıştığı mesajı verildi. Ancak, Hazine Müsteşarlığı’nın verileri ise, Allianz’ın birleşmenin ardından büyük BES satışlarında önemli bir gerileme yaşandığını gösterdi.

Verilere göre, Türkiye’nin önde gelen emeklilik sigorta şirketi olan Yapı Kredi Sigorta, satın alma işleminin ardından Allianz Yaşam ismini aldı. Hisse devrinin ardından piyasada, Allianz Hayat ve Allianz Yaşam olmak üzere iki emeklilik şirketi faaliyette bulunmaya başladı. Bu süreçte, Yapı Kredi Sigorta’nın bireysel emeklilik satışları da adeta bıçak gibi kesildi. Bir yıllık süreçte ise, eski adıyla Yapı Kredi Sigorta’nın BES satışı 110 bin düzeyinde kaldı.

Şirketin rakipleri olarak bilinen Garanti Emeklilik şirketinde ise aynı dönemde BES satışı 122 bin, Anadolu Hayat şirketinde de 125 bin oldu. Dolayısıyla, Yapı Kredi Sigorta’nın bir yıllık dönemde gerçekleştirdiği satışlar tüm reklamlara rağmen, rakiplerinin gerisinde kalmasında Allianz’ın Türk yöneticilerinin hatalı uygulamalarının etkili olduğu öne sürüldü. Şirketin Almanya’daki merkezinin de, Türk yöneticileri durumu düzelt-meleri için son bir şans verdiği iddia edildi. 

Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde