Akkuyu’nun noteri Çernobil mağduru

Akkuyu’nun noteri Çernobil mağduru

Rus yöneticilerin Akkuyu Santrali’nin evraklarını onaylatmak için iki saat dil döktüğü Ankara 56. Noteri Turan, Çernobil faciasından dolayı ‘gırtlak ameliyatı’ olduğunu söyledi

Akkuyu’nun noteri Çernobil mağduru
16px
24px
24.02.2011 08:15
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımını üstlenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Şirketi’nin evraklarını onaylamak istemeyen noterin, Çernobil mağduru olduğu ortaya çıktı.

Şirketin Rus yetkililerinin, ikna etmek için iki saat dil döktüğü Ankara 56. Noteri Orhan Turan “Evrakları onayladım ama prensip olarak yine de nükleer santrallere karşıyım” dedi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, geçtiğimiz hafta yapılan nükleer santral bilgilendirme toplantısında, bir noterin nükleer santrallere karşı olduğu için evrakları onaylamak istemediğini açıklamıştı.

SANTRALE KATKIMIZ OLSUN

Ankara’nın Gaziosmanpaşa semtinde faaliyet gösteren 56. Noter’in sahibi Orhan Turan, kendisinin Karadenizli olduğunu ve Çernobil’de yaşanan nükleer santral kazasından dolayı ‘gırtlağından ameliyat’ olmak zorunda kaldığını söyledi.

Rus yetkililerinin iki saat boyunca kendisini ikna etmek için uğraştığını ifade eden Turan “Prensip olarak yine karşıyım. Ama, çok güvenli olduğunu söylediler. Taraflar anlaşmış, bize de onaylamak düştü. Tartışmanın ardından da, ‘tercüman parasını’ almadık. Bizim de santrale bir katkımız olsun, dedik” diye konuştu.

RUSLAR SIFIR RİSK GARANTİSİ VERDİ

Noter Orhan Turan, nükleer santral konusunda yaşanan tartışmaya, notere gelen diğer vatandaşların da katıldığını belirterek, tartışmanın yaklaşık 2 saat sürdüğünü söyledi.

Turan, “Bu konuda birçok araştırma yaptım. Yurt dışındaki nükleer santrallerle ilgili de bilgiler topladım. Dolaysıyla, Rus şirket yöneticileri de Türklerin bu kadar bilgili olmalarına şaşırdılar. Kendilerine, dünyadaki nükleer santraller konusunda örnekler vererek, ‘sizin yaptığınız santrallerde sıkıntılar yaşanıyor’ dedim. Onlar da Türkiye’de kullanacakları teknolojilerin en iyi teknoloji olacağını belirterek, sıfır risk garantisi verdiler. Ama ben, ayrılırken kendilerine yine de, rüzgar ve güneş enerjisi taraftarı olduğumu söyledim” dedi.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde