Akkök'ler de Akenerji'den çekiliyor

Akkök'ler de Akenerji'den çekiliyor

Sektördeki regülasyonların belirsizliğinden şikâyetçi olan CEZ'in Akenerji'deki hisselerini satması durumunda, Akkök Grubu da enerjiden çıkacak.

Akkök'ler de Akenerji'den çekiliyor
16px
24px
06.04.2011 09:09
ABONE OLgoogle

Akkök Grubu’nun enerji sektöründeki Çek ortağı CEZ’in Türkiye’den çıkma kararı önümüzdeki dönemde belli olacak. CEZ’in Akenerji’deki hisselerini satması durumunda Akkök Grubu da üç stratejik sektör arasında yer alan enerjiden çıkacak.

Akkök CEO’su Mehmet Ali Berkman, “Ortağımız sektördeki regülasyonların belirsizliğini bahane ederek çıkma kararı aldı. Prensip olarak birlikte girdik. Biz de enerjiden çıkacağız” dedi. Avrupa’nın en büyük enerji gruplarından biri olan kamu şirketi Çek CEZ grubu, Akkök Grubu ile 2008 yılında ortak oldu. Yüzde 25’i halka açık Akenerji’nin yüzde 75’lik hissesinde Akkök Grubu ile yarı yarıya ortaklık yapan şirket, 24.4 milyon TL nominal değere sahip hisseyi 14 Mayıs 2009 tarihi itibariyle devralmıştı.

Tarifeler hâlâ belirsiz

Hisselerini satmak istemesi üzerine bu işlem için Deloitte şirketini danışman olarak belirleyen CEZ satın alma ve sermaye arttırımı ile yaklaşık 500 milyon doları bulan yatırımının karşılığını almak istiyor. Akkök Grubu CEO’su Mehmet Ali Berkman, Paris’te bu gelişmeyi ve grubun yeni politikalarını anlattı. Enerji sektöründe 2.5 yıldır tarifelerin belli olmadığını, regülasyonların eksik olduğunu belirten Berkman, Çek ortağın Türkiye’den çıkma kararını şöyle açıkladı: “Çek ortağımız dağıtım şirketleri ile ilgili kamunun regülasyonları belirlememesinden şikâyetçi oldu. Aslında bütün özelleştirmelerde işler zamanla oturur ama ortağımız bahane uydurdu. Aslında neden, kriz ve Çek ortağın yurtdışı işlerini içeriye çekmek istemesiydi. Nükleere yönelmek isteği de etkili oldu.”

Sabancı dahil herkes var

Ortaklıkta 2010 haziranından itibaren işlerin tavsadığını dile getiren Berkman, “Sektöre birlikte girdik, prensip olarak birlikte satmak durumundayız. Enerjinin ortak olmadan yürütülmesi zor” diye konuştu. Akenerji’nin satılmasıyla grup olarak enerjiden çıkmış olacaklarını da anlatan Berkman, “Değerini bulup satılmazsa devam edeceğiz” diyerek şöyle konuştu:

“Borsa değeri 875 milyon dolar. 320-330 milyon dolar kuruluş 200 milyon dolar da sermaye arttırımı olmuştu. Bugün 500 milyon dolar. Akenerji elinde projeler olan bir şirket. Adaylar Deloitte’ta toplanıyor. Önce onlar bakacak. Çok önemli talipler var. Büyük şirketlerin hemen hepsi. Aralarında fon yok. Sabancı da dahil üretici şirketler. Girecek yabancı 1 milyar dolardan fazla ödeyecek.”

Berkman, grup olarak bir numaralı stratejik sektörün enerji olmadığını da dile getirerek “Biz enerjiye tekstil üretimimizde ürettiğimiz buhardan yararlanmak için girdik. Atıl buharı enerjiye dönüştürerek elektrik elde ettik. Bugün 9 hidroelektrik santralımız var. Rüzgârda hem santralımız hem de 175 megavatlık rüzgâr lisansımız var. Enerji uzun vadeli ve büyük yatırım isteyen bir konu. 6-7 yılda meyvelerini verir. Enerji bizim önemli işimizdi. 3 sektörde yoğunlaşacağız demiştik. Kimya, enerji üretim ve dağıtımı, gayrimenkul geliştirme işi. Hisseleri satmamız halinde paraları yeni yatırım projemiz ‘karbon elyafına’ yatıracağız. Risk tedirgin ediyor. Bildiğimiz işe odaklanacağız. Karbonda ara mala gireceğiz. Bu alanda çok iş var” dedi.

658.2 MW kapasiteye sahip

Ak Enerji, 1989 yılında Türkiye’nin ilk elektrik üretimi otoprodüktör grubu olarak faaliyetine başladı. 1992 yılından bu yana yapılan yatırımlar sonucu 2010 yıl sonu itibariyle 658,2 MW elektrik üretim kapasitesine ulaşan Akenerji, 1060 MW’si proje aşamasında ve 87 MW’si yapım aşamasında olmak üzere toplam 1147 MW’lik devam eden yatırım portföyüne sahip bulunuyor. Akenerji, CEZ ile oluşturduğu ‘AkCez’ konsorsiyumu adı altında devraldığı Sakarya Elektrik Dağıtım Şirketi (SEDAŞ) ile Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’yi kapayan bölgede elektrik dağıtımını gerçekleştiriyor.

Jale Özgentürk/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde