Ak Saray kaç plaket eder?

Ak Saray kaç plaket eder?

Başta sarayı ve uçakları olmak üzere lüks haracamaları ülke içinde büyük tartışmalar yaratan ve dünya medyasına konu olan AKP hükümetinin yeni dönüşüm programından yurttaşa ise yeni vergi ve kesintiler çıktı.

Ak Saray kaç plaket eder?
16px
24px
19.12.2014 07:50
ABONE OLgoogle
Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı, içinde 104 eylemin olduğunu duyurduğu yeni dönüşüm planından tasarruf adı altında yurttaşa yeni vergi ve kesintiler çıkarken, son dönemdeki harcamaları dünya medyasına konu olan kamunun tasarruf önleminin de plaket vermek yerine fidan dikmek olduğu görüldü.

Emekçiye yeni kesinti, konuta vergi ve lüks tüketime caydırıcı vergiler planlanırken, Maliye Bakanı’nca maliyeti 1 milyar 370 milyon TL olarak duyurulan ancak TOKİ’nin ‘açıklanması halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar vereceği’ni öngördüğü Ak-Saray için tasarruf önlemlerine dair bir bilgi vermedi.

Başta sarayı ve uçakları olmak üzere lüks haracamaları ülke içinde büyük tartışmalar yaratan ve dünya medyasına konu olan AKP hükümetinin yeni dönüşüm programından yurttaşa ise yeni vergi ve kesintiler çıktı.

Güçlü ve Dengeli Büyüme İçin Yapısal Dönüşüm Planı’ndan yurttaşa caydırıcı vergi ve yeni kesintiler çıktı. AKP hükümetinin çok övündüğü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tam yedi bakanıyla duyurduğu Güçlü ve Dengeli Büyüme İçin Yapısal Dönüşüm Planı yeni kemer sıkmalar ve yeni kesintilerin habercisi oldu.

Başbakanlık konutu olarak planlan maliyeti Maliye Bakanı tarafından 1.3 milyar lira olarak açıklanmasına karşın TOKİ’nin ülkede dengeler bozulur endişesiyle maliyetini açıkladığı konutlarda politika üreten hükümet, yurttaşa yine ceza gibi vergileri reva gördü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de büyüme oranlarının beklenenin altında olduğunu kaydetti. Yurtiçi tasarrufların artırılacağını ve tasarruf için kampanya başlatılacağını söyleyen Davutoğlu, ithal mala caydırıcı vergi getirileceğini belirtti. Kredi tedbiri ya da tüketici kredilerini frenleme amaçlarının olmadığını dile getiren Davutoğlu, “2013’te yüzde 13.4 olan yurt içi tasarruf oranını program dönemi sonunda yüzde 19’a çıkarmaya kararlıyız” dedi.

Davutoğlu, “Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm” başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ekonomisinin 20 çeyrektir aralıksız büyüdüğüne dikkat çeken Davutoğlu, son büyüme rakamlarının beklentinin altında gerçekleştiğini kaydetti. Davutoğlu, “İhracata dayalı nitelikli büyüme kompozisyonu, büyümenin sürdürülebilir niteliği açısından önemli bir işarettir” ifadesini kullandı.

Plaket değil fidan hediyesi

Davutoğlu, yurtiçi tasarrufların artırılması yoluyla yatırımların artırılması ve israfın önlemesinin planlandığını söyledi. İsrafın önlenmesinin önce kamudan başlayacağını ve tüm topluma yansıyacağını belirten Davutoğlu “Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta benim yaptığım ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacaklar. Eğer hediye edilecekse ağaç, fidan dikimi hediye olabilir. İsrafa dönük hediyeler bundan sonra kamuda söz konusu olmayacak” dedi.

Davutoğlu, 2013’te yzüde 13.4 olan yurt içi tasarruf oranını yüzde 19’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İsrafın fazla olduğu mal gruplarını tespit edeceklerini söyleyen Davutoğlu, israfın önlenmesine yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürüteceklerini, kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı kampanyası düzenleyeceklerini bildirdi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mobil cep telefonunun kullanımında çok çabuk intibak ediyoruz. İç talebin uyanması yönünde bu olumlu ama iç tasarrufu olumsuz etkilediği yanlar var. İçeride teknoloji yoğun sanayilere destek verirken, dışarıdan gelecek lüks tüketim mallarına dönük olarak da caydırıcı vergilendirmeler yapacağız.”
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde