Ak Partili vekil adayları 'Paralel' çıktı

Ak Partili vekil adayları 'Paralel' çıktı

AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde gündemden düşmeyen “fişleme uygulaması”, 7 Haziran seçimlerine de damgasını vurdu.

Ak Partili vekil adayları 'Paralel' çıktı
16px
24px
29.03.2015 05:47
ABONE OLgoogle
AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde gündemden düşmeyen “fişleme uygulaması”, 7 Haziran seçimlerine de damgasını vurdu. AKP, partisinden aday olmak için başvuruda bulunan 6 bin 233 aday adayını güvenlik soruşturmasından geçirdi. Soruşturmada, aday adaylarının, bitirdikleri okullardan, akrabalarının üye oldukları sivil toplum kuruluşlarına kadar bir çok bilgi havuzda toplandı. Ve bu bilgiler doğrultusunda, aday adayı sayısı 2 binin altına çekildi.

MİT’TEN “TEMİZ RAPORU”

AKP, 7 Haziran seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan aday adayları için adeta test üstüne test yaptı. Bu testlerden en önemlisi ise MİT tarafından gerçekletirilen güvenlik testi oldu.

AKP, partisinden adaylık için başvuruda bulunan aday adayları hakkında güvenlik birimden bilgi istedi. Ve bu bilgiler doğrultusunda aday adaylarının aday gösterilip gösterilmeyeceğine karar verildi. Parti içinde bu yönde gelen bilgilere, “temiz raporu” ismi verildi. Ve aday adayları da, birbirleri hakkında “raporu temiz çıkmamış” şeklinde yorumlarda bulunuyor. Güvenlik biriminden gelen bilgiler içinde ise, aday adaylarının okuduğu okullar, çocuklarının okuduğu okullar, akrabalarının yaptıkları işler ve üye oldukları STK’larla ilgili konular yer aldı.

4 BİN ADAY ELENDİ

Güvenlik soruşturması adı altında yapılan testten, yaklaşık 4 bin aday elendi. Adayların elenmesinde, teşkilattan gelen olumsuz bilgilerde etkili oldu. Ancak, elemeler asıl olumsuz güvenlik raporlarından dolayı gerçekleşti. Yani, bir çok elemenin altında olumsuz istihbarat raporları bulunuyor. TARAF’a bilgi veren bir üst düzey AKP yöneticisi, parti teşkilatı ve üst düzey yöneticilerinin, 6 bin 233 aday adayı için tamamı için, ‘MİT’ten güvenlik taraması’ istediğini öne sürdü.

AKP’li yönetici, yapılan yoklamalar sonucunda ‘uygundur’ raporu alanların mülakatlardan geçirildiğini belirtti. AKP yönetiminin, mülakatlar için oluşturduğu 12 komisyonunun, adaylar hakkında gelen bilgilerle adaylarla görüştüğünü söyleyen AKP’li yönetici şunları kaydetti:”Komisyon Başkan ve üyeleri yerel ve istihbari düzeyde elde ettikleri rapor ve bilgileri dikkate aldı.

Temayül yoklamasından ve güvenlik kontrolünden geçerek ‘temiz’ kararı çıkan aday adayları mülakatları geçti. Mülakatlardan geçer not alan aday adaylarının tamına yakını güvenlik testinden geçen adaylardan oluştu. Şu anda AKP’den geçer not alan 1600 aday adayının tamamına yakını güvenlik testinden geçen kişilerdir.”
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde