Ajanstan yeniçeri... Ne kadar para alıyorlar?

Ajanstan yeniçeri... Ne kadar para alıyorlar?

Kanuni döneminde askerlere dağıtılan baklava ikramı, temsili olarak 3. kez yapıldı. ‘Yeniçeriler’e 70’er TL dağıtıldığı ortaya çıktı.

Ajanstan yeniçeri... Ne kadar para alıyorlar?
16px
24px
15.06.2017 09:19
ABONE OLgoogle

Kanuni Sultan Süleyman döneminde ramazan ayının ortasında askerlere dağıtılan baklava ikramı, AKP’li Fatih Belediyesi tarafından temsili olarak 3. kez gerçekleştirildi.

Etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Casting (oyuncu bulma) ajanslarından getirilen Yeniçeri kostümü giymiş bir üniversite öğrencisi tarih bilgisinin çok iyi olmadığını belirterek, günlük 70 TL aldıklarını söyledi. 

Baklava dağıtımı sırasında ise yurttaşlar arasında yoğunluktan ötürü sık sık tartışmalar yaşandı. Etkinlik başlamadan önce Topkapı Sarayı kapısında kostümleriyle hazırlanan yeniçeriler önce iftar yaptı. 

Etkinlik öncesi yanlarına giderek sohbet ettiğimiz yeniçerilere ne yapacaklarını sorduğumuzda “Pek tarih bilgimiz yok. Üniversite öğrencisiyiz. Mehter takımının ardından seslendirme yapacakmışız” dedi. Daha sonra etkinlik için yerlerini alan yeniçeriler Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in televizyon kanallarına verdiği söyleşiler sırasında yorularak bulundukları yerlere oturdu. 

Törenle taşındı

Tören, Topkapı Sarayı kapısı önünden yürüyen Osmanlı askeri kıyafetli kişiler, bohçalanmış baklava tepsilerini teslim alarak kışlalara götürülüşünü temsil eden yürüyüşle başladı. 

Emir komuta zinciri şeklinde yapılan yürüyüşte, asker bölümleri kortej halinde Sultahahmet Camii’nin önlerine kadar geldi. Bazı yurttaşlar törenin bilincindeyken bazıları ne olduğunu anlamaya çalıştı. Etkinliği yaklaşık 3 bin yurttaş izledi. Sultanahmet Meydanı’nda mehter takımı marşlar çaldı ve burada geleneğe uygun şekilde dua edildi. 

Baklava Alayı gösterilerinden sonra konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “1826 yılında kaldırılan ve unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği ritüelleriyle birlikte bugün canlandırdık” dedi. Etkinlikte yurttaşlara sık sık sosyal medya hesaplarından baklava alayı etiketiyle fotoğraf paylaşma çağrısı yapıldı.

Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde