Ahmet Nazif Zorlu'nun ilginç takıntısı!

Ahmet Nazif Zorlu'nun ilginç takıntısı!

Çamaşır, bulaşık makinesi gibi icatların kadınların hayatını değiştirdiğini söyleyen Ahmet Nazif Zorlu, “Bu aletler sayesinde kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırma imkanları oldu, özgürleştiler” diyor

Ahmet Nazif Zorlu'nun ilginç takıntısı!
16px
24px
07.11.2016 14:35
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin duayen sanayicilerinden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkan’ı Ahmet Nazif Zorlu, haftanın belli günlerini Manisa’da bulunan üretim üssü Vestel City’de geçiriyor.

Hâlâ üretimi bir fiil takip ediyor, yeni çıkan ürünlerle ilgili olarak başta eşi olmak üzere çevresindeki kadınların fikrini alıyor. Yaptırdığı bir çalışmaya göre ev işlerinde konvansiyonel yöntemler yerine, ileri teknolojiye sahip beyaz eşya, fırın, çamaşır makinesi kullanıldığında kadınların ömrüne adeta ömür katılıyor. Tam 6 yıl ilave zaman yaratılıyor.

Zorlu'dan 500 milyon dolarlık dev satın alma hamlesi

Teknolojinin kadını özgürleştirdiğini söyleyen Zorlu, akıllı evlerle hepimizin hayatının daha da kolaylaşacağına dikkat çekiyor. Manisa’daki fabrikasının dünyanın en prestijli ödüllerinden birisi olan Endüstriyel Mükemmelik Ödülü’nü almasının mutluluğunu bizimle paylaşan Ahmet Nazif Zorlu sorularımı yanıtladı.

Yerli malı takıntısı!

Hala haftanın birkaç günü ama özellikle her cuma hiç aksatmadan Manisa’daki fabrikanızı ziyarete gidiyorsunuz. Takıntılarınız, toteminiz var mı? Yoksa üretimin de içinde olmayı mı seviyorsunuz?

Yerli malı kullanılması takıntım var. Beyaz eşya, kahverengi eşyadan sonra, Türkiye’nin yerli telefonu Venus’ü de iki yıl önce kullanıcılarımızla buluşturduk. Bu arada Vestel City, Avrupa’nın en iyisi ödünü aldı. Hiçbir başarı öyle tesadüfen olmuyor. 

Tüketici, Vestel Venus’u niye kullansın, sizde olup rakiplerinizde olmayan ne var?

Vestel City’deki mühendislerimiz ve 1200 kişilik Ar-Ge kadromuz tarafından geliştirilen, yerli tasarım ve üretimin eseri olan bu telefonda yok yok açıkçası.

Venus, dünya markalarıyla rekabet eden tasarımı ve teknolojisi ve ulaşılabilir fiyatıyla da tercih sebebi olmalı. Venus’ün tüketici nezdinde fark yaratan diğer bir özelliği ise 350 yetkili servis ile en yaygın satış sonrası hizmeti sunup, en uygun fiyatlı yedek parça desteğine sahip olması. Venus için kurduğumuz Türkiye genelindeki 5 GüVenussü servis merkezine gelen bir tüketicimizin sorununu yarım saat içerisinde çözmeyi taahhüt ettik. Bu da rakiplerimizde bulunmayan özelliklerden biri. Bakın, Türkiye’de yaklaşık 35 milyon civarında beyaz eşya üretiliyor. Bunun yüzde 80’ni kalkınmış ülkelere satıyoruz. Biz mesela televizyonda yüzde 85, beyaz eşyada yüzde 80’ini ihraç ediyoruz, hem de Avrupa’ya. Türkiye’de 1 milyon otomobil üretiliyor. Bunun 800 bini ihraç ediliyor. Türkiye’de 1 milyon otomobil satın alınıp, kullanılıyor. Ama bunun 700 binini ithal ediyoruz. Demek ki Avrupalı bizim ürettiğimiz arabayı alıyor, ama biz yerli üretim diye almıyoruz. Türkiye kabuğundan çıkmış, kalite ile özdeşleşmiş, teknolojisi ile Avrupa’ya satıyor. Ama biz yerli malı otomobile, telefona mesafeli duruyoruz. Ürettiğimiz cep telefonu işlemci olarak daha üstün. Yazılımı, donanımıyla her şeyiyle Türk mühendisi, işçisi üretti Niye kendimize güvenmeyelim? Rakiplerin üçte bir fiyatına satıyoruz bu telefonu. Üründe hala zarar ediyoruz, ama piyasaya girmenin bedeli bu, başta buna katlanacaksınız. Bunu zamanında onlar da yaptı.

İran'a yatırım yapmak isteyen Zorlu'ya büyük şok!

‘Vatandaş ucuza konuşsun’

Satışlardan memnun musunuz?

Memnunuz. Hedefimiz çok büyük. İhracata da başladık. Bir yandan vatandaş ucuza yerli malı cep telefonu kullanacak bir yandan da ülkeye döviz girişi olacak. Vestel TV’nin, Avrupa’da pazar payı yüzde 20. TV’de olduğu gibi, cep telefonunda yüzde 80 oranında ihracat planlıyoruz. Vestel bir dünya markası. Dünya üzerinde 152 ülkeye ihracatı var. Avrupa TV pazarında ikinci, beyaz eşyada ise ilk beşteyiz. Hedefimiz telefonda da aynı başarıyı yakalamak. Venus piyasaya çıkalı henüz 2 yıl olmasına rağmen, bu kısa sürede Avrupa pazarları ve Türki Cumhuriyetleri’ne ihracata başladık.

Ömür 6 yıl uzadı!

Ürünler geliştirilirken veya geliştirilmiş bir ürünü incelerken, eşinizin, kızlarınızın fikrini aldığınız oluyor mu?

Her zaman. Beyaz eşya özellikle temelde kadınlara yönelik bir sektör. Onların hayatını kolaylaştırmak, zaman kazandırmak bizim misyonumuz. Teknoloji kadını özgürleştiriyor. Bana göre çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın kadınlar için hayattaki en önemli icatlardan. Bakın işte 12 dakikalık süper hızlı yıkama programı olan çamaşır makinesi. Yaptık, ne büyük kolaylık oldu. 

Yaptığımız bir araştırmaya göre tüketicilerimiz bulaşık ve çamaşırlarını elde yıkamak yerine Vestel’in rekortmen ürünleri ile yıkadığında, kendilerine ayırabilecekleri, sevdikleriyle geçirebilecekleri 6 yıl ilave bir zaman yaratılıyor hayatlarında.

Bu arada günümüz bulaşık makinelerinde standart bir yıkama proğramı yaklaşık 165 dakika sürerken, Vestel’in rekortmen Jetwash programı ile aynı miktarda bulaşık üçte biri sürede yıkanabiliyor. Çamaşır makinesinde ise standart bir yıkama programı yaklaşık 200 dakika sürerken, Vestel’in rekortmen süper hızlı programı ile aynı miktarda çamaşır dörtte biri sürede yıkanabiliyor. Böylece kadınlar çamaşırlarının birikmesini beklemeden, çok kısa bir sürede kirli çamaşırlardan kurtulabiliyor. Tüketici ev işlerini Vestel ürünleri ile yaparsa ne kadar süre harcıyor, geleneksel yöntemlerle yaptığında ne kadar vakit harcıyor? Bu sorular üzerinde çalıştığımız için yıllardır pazar lideriyiz. 

‘OLED TV’de iddialıyız’

TV tarafındaki yenilikler neler?

Globalde en çok öne çıkarılan teknolojik yeniliklerden biri HDR (High Dynamic Range) olarak nitelendirdiğimiz mükemmel kontrast ve renk iyileştirmesi. Vestel olarak yakında Ultra HD TV’lerimizde HDR özelliğini sunmaya başlayacağız. Diğer bir yenilik ise geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen OLED TV’ler. Kendi kendine bağımsız olarak ışıyan organik pikseller sayesinde görüntüde mükemmel kontrast, mükemmel siyah ve dolayısıyla mükemmel renkler elde etmeyi sağlayan OLED teknolojisini, Vestel olarak biz de “Türkiye’nin en ince yerli üretim OLED TV” si olarak tüketicilerle buluşturuyoruz. TV’deki üstün teknolojimizle uzun süredir Türkiye pazarında lider, Avrupa’da ikinci sıradayız.

Yemek cep’ten pişecek

Akıllı evler - akıllı şehirlerden söz ediyorsunuz. Bunlar hayata geçtiğinde Vestel neyi yapmaya hazır?

Türkiye’nin teknoloji devi bir marka olarak amacımız tüm ürünlerimizi akıllı hale getirmek. Ürün gamımızda yer alan TV’ler ve set top box’lar uzun zamandır akıllı ürünler olarak üretiliyor. Bunun yanı sıra beyaz eşyada üretilen buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ürünlerin de büyük bir kısmı akıllı olarak tasarlanıp, üretiliyor. Klimadan tartıya, aynadan bastona, telefondan fırına kadar tüm ürünlerimizin akıllı hale gelmesi için çalışmalarımız da ayrıca devam ediyor. Mesela, Türkiye’nin Wi-Fi ile uzaktan kontrol edilebilen ilk ankastre fırınını ürettik.

Android veya IOS destekli tabletle uzaktan kumanda edilebilen Akıllı Ankastre Fırın’ın uzaktan durdurma fonksiyonu sayesinde yemek pişene kadar başında bekleme devrini sona erdiriyor. Tablet aracılığıyla uzaktan yönetilebiliyor. Fırın, mobil uygulamada bulunan 150 yemeğe ait pişirme programını da ezbere biliyor.

Songül Hatısaru/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde