Ahmet Ertürk hakkında şok iddialar!

Ahmet Ertürk hakkında şok iddialar!

Abdullah Gül’ün, TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk’ü korumak için Cumhurbaşkanı başdanışmanı yaptığı doğru mu?

Ahmet Ertürk hakkında şok iddialar!
16px
24px
06.07.2015 04:42
ABONE OLgoogle
Yaman Törüner'in yazısı

Neredeyse Apple-tab-span" her hafta çeşitli kişiler ileti gönderip neden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski  Başkanı Ahmet Ertürk’ün hala korunduğunu soruyor.

Eski Cumhurbaşkanımızın eski başdanışmanı Ahmet Sever, kitabında Sayın Abdullah Gül’ün gazeteci Ruşen Çakır’ı hapse girmekten kurtardığını ifade etmişti. Abdullah Gül’ün, TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk’ü de korumak için Cumhurbaşkanı başdanışmanı yaptığı; çünkü bu sayede Makam’dan izin alınmadan yargılanamayacağı anlaşılıyor. Bu konuda bir araştırma yaptım ve iddiaların doğru olabileceği görüşüne vardım.

Fethi Çalık yargılanıyor

Birçok zimmet davasından yargılanan ve hatta bu davalardan birinde hapis cezası alan TMSF eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık, zimmetten yargılandığı tüm davalarda TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk’ün de bu kararlarda imzası olduğunu  medyada yer alan röportajlarında açıklamış; nedense on milyonlarca dolarlık bu zimmet davalarından sadece kendisi hakkında dava açıldığını belirtmişti.

Sorulara cevap vermiyor

TMSF eski yöneticisi Fethi Çalık, Uzanlar’ın yatlarının satış sürecinde 8.6 milyon lira haksız ödeme yapıldığı için zimmet suçlamasıyla yargılandığı davada, “TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve diğer yöneticiler de sorumlu”  diyerek kendini savunmuştu.  TMSF’nin el koyduğu lüks yatların satış sürecinde komisyon ve bakım adı altında haksız yere 8 milyon 611 bin lira ödeme yapıldığı iddiasıyla İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması Ocak 2012’de yapılmıştı.

Uzan Grubu’nun yatları ile ilgili iddialar yargı aşamasına gelirken, benzer işlemlerin Toprak Grubu’na ait yata el konulma sürecinde de yaşandığı öne sürüldü. Konuya ilişkin Toprak Grubu’nda 20 Ocak 2010 yılında yapılan bir açıklamada, dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Fethi Çalık’ın, Celal Sadıkoğlu’na 10 milyon dolar haksız komisyon ödemesi yaptıkları iddia edilmişti. Toprak Grubu, Princess T isimli teknelerinin satışında Levent Yatçılık’ın hiçbir katkısının olmamasına karşın şirkete 217 bin 350 dolar ödeme yapıldığını ifade etmişti.

Ayrıca, TMSF’ye hizmet veren  Bursa merkezli bir organizasyon şirketine yönelik başlatılan  soruşturma, Fon içinde yapılan bir dizi usulsüz harcamayı da ortaya çıkardı. Denetçi raporuna göre, Fon’un işleri ile ilgisi olmayan seyahatlere çıkıldı; geceliği 2-3 bin euro olan lüks otellerde kalındı; spa ücretleri bile TMSF’ye fatura edildi. Gidilen şehirde limuzinle karşılama yapılırken izlenen striptiz şovlarının faturası ise dolaylı olarak Fon’a kesildi.

Başka iddialar da var

Yargılama süreçleri bir aklanma aracı olarak da düşünülebilir. Bu nedenle, Ertürk’ün sadece bu iddialardan kurtulmak için bile gerekirse karşı dava açması gerekir. Yoksa iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

Ertürk hakkında başka iddialar da var. Fethi Çalık’ın iddialarına göre, Ertürk kendi şahsi harcamalarını Uzan grubu şirketlerine fatura ettirmiş. Ayrıca, Uzan’ın zırhlı BMW’sine senelerce binmiş.

TMSF Başkanı olmasına rağmen, Ahmet Ertürk, Fethi Çalık’ı görevden almadı. Görevden alma işlemini şimdiki TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül gerçekleştirdi ve Fethi Çalık için 7 Mayıs 2015 tarihinde ilave savcılık soruşturması izni verildi.

TMSF yasası, TMSF’nin kararlarının yargıya taşınamayacağını söylüyor. Ama bu her türlü başıboşluğun yapılabileceği anlamına gelmiyor.

Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde