Ahmet Davutoğlu’nun vaatleri de rafa kalktı

Ahmet Davutoğlu’nun vaatleri de rafa kalktı

‘Zaruret’ diyerek Başbakanlığı bırakan Davutoğlu’nun 2016 eylem planı gündemden düştü.

Ahmet Davutoğlu’nun vaatleri de rafa kalktı
16px
24px
27.05.2016 07:49
ABONE OLgoogle
‘Zaruret’ diyerek Başbakanlığı bırakan Davutoğlu’nun 2016 eylem planı gündemden düştü. Fakirlere konut, taşeron işçilerin kadroya alınması, siyasi etik kanunu, temel hak ve özgürlükler, şeffaflık, cemevlerine statü yeni hükümetin programında yok. Tek vaat başkanlık.

Yolsuzluklar ve yasaklarla mücadeleye yer verilmeyen 65. Hükümet Programı, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 6 ay önce açıkladığı 2016 eylem planını da gündemine almadı.

Dar gelirlilere düşük taksitli konut, taşeron işçilerin kadroya alınması, siyasi partiler kanunu ve siyasi etik kanununun çıkarılması, temel hak ve özgürlükler ile şeffaflık paketinin hayata geçmesi, cemevlerine hukuki statü gibi vaatlerin hiçbiri programda yok. 65. Hükümet’in somut ve acil olarak gerçekleştirmeyi vaat ettiği en önemli icraat, başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığını içeren yeni anayasa.

Geçen yıl 1 Kasım’da yapılan genel seçimlerde yüzde 49,5 oranında oy alan ve çok iddialı vaatlerin yer aldığı bir hükümet programı hazırlayan Davutoğlu, 2016 eylem planında da haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık projeler sıralamıştı.

Seçim öncesinde verilen sözleri kapsayan vaatlerden asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkması hayata geçti. 3 aylık projelerden  kamudaki 660 bin taşeron işçinin kadroya alınmasına ilişkin ise henüz bir gelişme yaşanmadı. Davutoğlu, son olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bu yöndeki hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Ancak 65. Hükümet’in önceki gün Meclis’e sunulan programında taşeron işçilerin sorununa değinilmedi.

FAKİRİN KONUT HAYALİ

Eski Başbakan Davutoğlu’nun 64. Hükümet’in programına ve 2016 Eylem Planı’na koyduğu vaatlerin büyük bölümü üç ay içinde gerçekleşecekti. Davutoğlu’nun vaat ettiği, henüz hayata geçmeyen ve yeni hükümet programında da yer almayan bazı düzenlemeler şöyle:

“Temel hak ve hürriyetler reform paketi, kamu yönetimi ve şeffaflık paketi, cemevlerine hukuki statü, Roman vatandaşlara ilişkin çalışma, HSYK’nın yapısının değiştirilmesi, yargı üst yönetimi oluşumunda TBMM’nin etkinliğinin artırılması, özel üniversitelerin etkinliklerinin artırılması, emekli ve dar gelirlilere 250 lira taksitle ev sahibi olma fırsatı, mevsimlik işçilere sosyal haklar, yoksul ailelere internet yardımı, gençlere ücretsiz internet, yem ve gübrede KDV’nin kaldırılması, çiftçilere karşılıksız kredi.”

DEMOKRATİKLEŞME YOK

Davutoğlu’nun hükümet programı ve eylem planında Kürt sorunuyla ilgili ortaya koyduğu ‘demokratikleşme ve çözüm iradesi’ beyanları da, yerini ‘güvenlik politikası’ vurgusuna bıraktı.

Davutoğlu, “Hükûmetimiz, bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecektir. Demokratikleşme ile eşzamanlı olarak yatırım, üretim ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi başta olmak üzere, terörden etkilenen yörelerimizin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönük çalışmaları hızlandırarak devam ettireceğiz.” demişti.

Yeni programda ise sadece terörle mücadelenin devam edeceğine dikkat çekiliyor: “Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği sağlanıncaya, vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik silahlı saldırılar kalıcı bir şekilde sona erdirilinceye ve terör gruplarının silahları bıraktırılıncaya kadar operasyonlar sürdürülecektir.”

Habib Güler/Yeni Hayat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde