AVM’ler boşalıyor

AVM’ler boşalıyor

Artan terör saldırıları, turist sayısının yüzde 30’un üstünde azalması ve en son çetin kış şartları nedeniyle alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayıları düşüyor.

AVM’ler boşalıyor
16px
24px
11.01.2017 06:01
ABONE OLgoogle

Yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul’daki alışveriş merkezleri cumartesi gününden bu yana saat 22.00 yerine kapanma saatini saat 18.00’e aldı. İstanbul’daki birçok AVM işletmecisi, çalışanların mağdur olmaması için 18.00’den itibaren AVM’lerin kapanabileceğini açıkladı. İstanbul’daki AVM’lerin neredeyse tamamı saat 20.00 olmadan kapılarını kapattı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AVM) Başkanı Hulusi Belgü, AVM’lerde en yoğun ziyaretçi akışının saat 14.00 ile 20.00 arasında olduğuna işaret ederek, erken kapatmanın AVM yönetimlerine bir faturasının olduğunu ancak bunun çok büyük olmayacağını söyledi.

Yüzde 4.7 düşüş

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research Company tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin kasım ayı sonuçları da açıklandı. Kasım 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 4.7’lik azalma görüldü.

AYD ve Akademetre tarafından 2010 yılından bu yana her ay düzenli olarak yayımlanan AVM Endeksi verilerine göre ciro endeksi, kasım itibarıyla geçen yılın aynı dönemi ile enflasyondan arındırılmadan karşılaştırıldığında yüzde 6.9’luk bir artışla 202 puana ulaştı. AVM’lerdeki ciro artışı kasım ayında enflasyonun da altında kaldı. AVM’lerde kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar, Kasım 2016 döneminde İstanbul’da 869 TL, Anadolu’da 703 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği aynı dönemde 770 TL’ye yükseldi.

Geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Kasım döneminde endeks yüzde 7’lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı ise ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 24’lük artış gerçekleşti. Aynı dönemde, giyim kategori ciroları yüzde 14, yiyecek ciroları yüzde 10, hipermarket ciroları yüzde 7 ve teknoloji kategori ciroları yüzde 1 artış kaydederken AVM’lerdeki yapı market, ev tekstili, sinema, kuyum gibi diğer alanlar kategorisinde ise yüzde 2’lik düşüş yaşandı.

Zorunlu harcamalara yöneldik

AYD Başkanı Hulusi Belgü, tüketici güven endeksinde yaşanan düşüşlerle birlikte bu veriler değerlendirildiğinde zorunlu harcamaların öncelik haline geldiğini vurgulayarak, “Tüketicinin bazı harcama kalemlerinde öteleme yapmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz” dedi.

Kur darbesi

Kozmetik mağazalarının da yer aldığı diğer kategorisinde devam eden düşüş, bu kategoride kredi kartı taksitlerinin eylül ayı itibarıyla kaldırılması dolayısıyla yaşanan olumsuz etkilerin sürdüğünü gösterdiğini anlatan Belgü, “Gerek ülke olarak yaşadığımız üzücü olaylar, gerekse döviz kurundaki ani artışlar dolayısıyla zor günlerden geçiyoruz ve ekonomimiz de bundan etkileniyor. AVM’ler açısından baktığımızda perakendeci, AVM ve kamu otoriteleri olarak hep birlikte bu zor günleri atlatmak adına işbirliği içinde çalışmaya devam etmek zorundayız” ifadesini kullandı. Hulusi Belgü, kategori bazlı artışlara baktığımızda ise son dönemlerde harcamaların giyim, ayakkabı, hipermarket gibi zorunlu harcama kalemlerinde yoğunlaştığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Kardan erken kapatıyoruz

KDM Kiralama Danışmanlık Merkezi Kurucusu Murat İzci, İstanbul’da cumartesinden bu yana AVM’lerin saat 19.00’dan itibaren kapandığını belirterek, bu dönemde en iyi iş yapan kategorilerin marketler ve sinemaların olduğunu söyledi. Erken kapanmanın ziyaretçi sayıları ve ciroları olumsuz etkileyeceğini anlatan İzci, “Çok özel günlerden geçiyoruz. Çalışanların erken ve sorunsuz evlerine ulaşması gerekiyor. Erken kapanma nedeniyle ortaya çıkacak fatura için konuşmak erken” diye konuştu.

Bot satışı arttı

Kar yağışı nedeniyle özellikle bot satışlarında artış olurken, “son dakikacı” erkekler kadınlardan daha çok alım yaptı. Ayakkabı sektörünün önemli markalarında BETA’nın Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, “Son 3 günde kadın bot satışlarında yüzde 25, erkek bot satışlarında yüzde 40 artış yaşandı. Biz üç günde 10 bin 250 adet bot ve ayakkabı sattık” dedi. Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde