AKTrol delilleri savcının elinde, yargı yolu

AKTrol delilleri savcının elinde, yargı yolu

Twitter’dan Abdullah Gül, bakanlar, bürokrat, gazeteci ve muhaliflere hakaret-tehdit mesajları atan Aktrol hesaplarıyla ilgili iddianame hazırlanıyor. Savcılık, mesajları nefret suçu kabul etti

AKTrol delilleri savcının elinde, yargı yolu
16px
24px
29.08.2014 04:19
ABONE OLgoogle
Taraf Gazetesi’nin ortaya çıkardığı ve Aktrollerin karıştıkları skandalları içeren “Twittergate” skandalının yargı boyutundan, “nefret suçu” çıktı. Aktrollerle ilgili yapılan soruşturmalarda, aktroller tarafından atılan mesajların nefret suçuna girdiği belirlendi.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından, kimlikleri tespit edilen; aralarında Başbakanlık danışmanlarının da bulunduğu bir çok Aktroll hakkında, beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Bunun dışında, aynı Aktroller hakkında yüzlerce tazminat davası açılması da planlanıyor. İlk etapta, ceza davalarının açılması öngörülüyor.
Aktrollerle ilgili izlenecek dava süreci şöyle:

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kamuoyunda aktrol olarak bilinen, “bakanlara, milletvekillerine, bürokratlara, gazetecilere” hakaret eden sahte Twitter hesaplarıyla ilgili yargı süreci başladı. Sözkonusu hesaplarla ilgili olarak, Türkiye’nin çeşitli illerinde yüzlerce suç duyurusu yapıldı. Örneğin, son dönemde yargı mensupları ve muhalif gazetecilerle ilgili olarak “gözaltı listesi” hazırlayan ve ekonomi bürokratlarını “vatan haini” ilan eden “Gizli Arşiv” isimli Twitter hesabıyla ilgili çeşitli illerde verilmiş 100’ün üzerinde suç duyurusu dilekçesi var. Bu dilekçeler doğrultusunda Gizli Arşiv isimli Twitter hesabı ile ilgili bir çok soruşturma açıldı.

Soruşturmalar sonucunda ise, savcılar hesabın sahibinin belirlenmesi için bilişim suçlarına talimat verdi. Talimatlar doğrultusunda da, söz konusu mesajları atan tüm Aktrollerin gerçek kimlikleri, kullandıklari GSM hatları ve internet hesapları üzerinden tespit edildi.

“YAZIŞMALARA” TAKILDI

Dava açılması için savcılıklar tarafından yürütülen soruşturma dosyalarının tamamlanması gerekiyor. Ancak, emniyet tarafından aktrollerle ilgili tüm bilgi ve belgelerin tespit edilmesine rağmen, soruşturma dosyaları bir türlü tamamlanamadı.

Yargı kulislerinde, dosyaların tamamlanmamasında bazı yazışmaların geciktirilmesinin etkili olduğu konuşuluyor. Ayrıca, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında yargıda ve emniyette yapılan operasyonların da dosyaların gecikmesinde etkili olduğu öne sürüldü.

NEFRET SUÇUNA ALINDI

Savcılıkların soruşturmayı tamamlanmasının ardından, söz konusu mesajları atan Aktroller hakkında, şantaj, hakaret gibi suçların dışında, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve ilk kez suç kapsamına alınan nefret suçları kapsamında da işlem yapılacak. Hukukçuların verdiği bilgiye göre, sadece nefret suçlarından dolayı Aktroller hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması söz konusu olacak.

Ceza davasının dışında Aktroller hakkıda tazminat davaları da açılabilecek. Bu konuda tazminat davası açılması için, öncelikle söz konusu hesaplarla ilgili ceza davalarının açılması gerekiyor. Yani sahte Twitter hesaplarını kullanan şahısların kimlik bilgileri ve haklarında hazırlanan bilişim raporları açılacak dava dosyasında yer alacak.

Dava dosyasındaki kimlik bilgileri ile birlikte, bakanlara, bürokratlara, gazetecilere hatta vatandaşlara hakaret mesajları yayınlayan “sahte Twitter hesaplarının” gerçek sahipleri hakkında, tazminat davası da açılabilecek. Hukukçular, Aktrol hesaplarını kullanan kişilerin, ileride milyonlarca liralık tazminat davaları ile de karşı karşıya kalacağını kaydettiler. 
 
TRT Müdürü’nden Ahmet Hakan’a ağır küfür

Sosyal medyada vatandaşlara ve milletvekillerine hakaretler eden, küfürler yağdıran AKP’li trollerin deşifre olması gündemi sarsarken TRT Dış Haberler Müdürü, Hürriyet yazarına ağır hakaret etti. TRT Dış Haberler Müdürü Ahmet Hamdi Şişman, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın AKP kongresine dönük eleştirisi nedeniyle Facebook sayfasından küfür etti. TRT Müdürü Şişman, kendisine ait Facebook sayfasında şöyle yazdı:

“Ahmet Hakan ibnesi Ataturkculeri bir araya gelemeyip tek bir irade ortaya koyamamakla sucluyor. AKP kongresinde tek aday cikmasini ise elestiriyor demokrasi bu degil diyerek. Yesinler senin geri zekali beynini ipne.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde