AKP'nin başına geçecek ismi açıkladı

AKP'nin başına geçecek ismi açıkladı

Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Çankaya senaryolarına ilişkin çarpıcı bir iddiada bulundu.

AKP'nin başına geçecek ismi açıkladı
16px
24px
16.04.2014 12:17
ABONE OLgoogle
Çankaya’da Erdoğan, başbakanlıkta Abdullah Gül ve AKP’nin başında eş genel başkan Numan Kurtulmuş…

Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, 4 ay sonra devletin zirvesindeki bu tabloyu "Çankaya'nın merdivenleri" başlıklı yazısında çizdi.

Cemaatle iktidar arasında orta yolu bulma çabasıyla bilinen Gülerce, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları üzerine günün en ilginç yazısına imza attı.

AKP'nin 2 Mart'ta eş genel başkanlığını yasalaştırdığını hatırlatan yazar,  "BDP bunu uyguluyordu da AKP neden yasa haline getiriyordu?" sorusuna böyle cevap verdi:

ADAY KESİN: RECEP TAYYİP ERDOĞAN

"Gündemde artık cumhurbaşkanlığı seçimi var ve bu “eş genel başkanlık” meselesini şimdi daha iyi anlıyoruz. Kanaatimce yerel seçimlerde alınan yüzde 45,5 oy, konuyu netleştirdi. AKP’nin cumhurbaşkanı adayı bellidir ve kesindir: Recep Tayyip Erdoğan. Sayın Erdoğan, 30 Mart akşamı yaptığı balkon konuşmasında bunun işaretini de verdi. Bundan sonrası için “Üzerimize hangi emanet yüklenirse, Allah’ın izniyle ona sadakatle sahip çıkarız.” dedi. Başbakan yardımcıları, genel başkan yardımcıları daha net söylediler.

AKP açısından şimdi en can alıcı soru şudur: Erdoğan Çankaya’ya çıktığında AKP’nin geleceği ne olacaktır? Çünkü daha önce Başbakan, rahmetli Özal ve Sayın Demirel’le ilgili örnekleri hatırlatmış ve “İkisi de cumhurbaşkanı olunca partileri dağıldı.” demişti. Bunun anlamı, “ben, AKP’nin geleceğini tehlikeye atarak cumhurbaşkanı olmam…” demektir.

Bu hatırlatmadan sonra yeni anayasa çalışmaları sırasında Erdoğan, “partili cumhurbaşkanı”, “başkanlık”, “yarı başkanlık” konularını tartışmaya açtı. Ne var ki yeni sivil bir anayasa yapılamadı. Şimdi halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanı, mevcut Anayasa’da belirtilen görevleri yapacak. Kısacası, Erdoğan’ın taşıdığı endişe hâlâ geçerli: Kendisi Çankaya’ya çıkınca AKP ne olacak?

GÖZÜNÜN ARKADA KALMASINI İSTEMİYOR

Bu sorunun cevabı için iki önemli siyasi aktörün alacağı pozisyon önemli. Sayın Abdullah Gül ile Sayın Numan Kurtulmuş… İşte eş genel başkanlık sistemi burada devreye girecek. Anladığım kadarıyla Sayın Erdoğan, AKP’yle bağını koparmamak için kendisinden sonra Sayın Gül’ün, hem başbakan hem de genel başkan olmasını arzu etmiyor. Bunun Sayın Gül’ün şahsıyla ilgili olduğunu sanmıyorum. Çankaya’ya çıkarken gözünün arkada kalmasını istemiyor.

NUMAN KURTULMUŞ'U DÜŞÜNÜYOR 

Sayın Gül’ün devlet tecrübesi ile Başbakanlık makamını fazlasıyla dolduracağını ama bu arada partinin, teşkilatların ihmale uğrayabileceğini düşünüyor. Bu tarafı tahkim etmek için de Sayın Kurtulmuş’u düşünüyor.

Milletvekilliği için üç dönem şartı getirmesini de, daha baştan beri, tecrübeli arkadaşlarını Genel Merkez’de istihdam etme düşüncesine bağlıyorum. Çankaya’da Erdoğan, başbakanlıkta Gül ve AKP’nin başında eş genel başkan Kurtulmuş… 2015 seçimlerine AKP, rüzgârını kesmeden ancak böyle bir formülle gidebileceğini hesaplıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde