AKP'li o vekilleri buldular ancak gizliyorlar

AKP'li o vekilleri buldular ancak gizliyorlar

AKP’de, yolsuzluk yapmak ve rüşvet almakla suçlanan dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylamada verilen 50 firenin yankıları sürüyor.

AKP'li o vekilleri buldular ancak gizliyorlar
16px
24px
26.01.2015 05:45
ABONE OLgoogle
AKP’de, yolsuzluk yapmak ve rüşvet almakla suçlanan dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylamada verilen 50 firenin yankıları sürüyor. Firecilerin isimlerini tespit etmek için gizli çalışma yürüten AKP’yi istifa korkusu sardı. Bu nedenle, AKP yönetimi, fireciler için, “görmezden gelme” taktiğinin uygulanmasını kararlaştırdı.

“Fireciler için, “hain” ifadelerini kullanan AKP’li Şamil Tayyar ile Mehmet Metiner’e “ayar” verilmesinin de, bu stratejinin eseri olduğu belirtildi. Seçime kadar, firecilere yönelik, “görmezden gelme” stratejisi devam edecek.

ÇUKURAMBAR KARIŞTI

Yüce Divan oylamasında, yaklaşık 50 milletvekilinin muhalefet partileri ile aynı yönde oy kullanması, parti yönetimini telaşlandırdı. Bu gelişmenin istifaları beraberinde getirmesinden endişe ediliyor.

Parti yönetimine, bazı vekillerin istifa hazırlığında olduğu yönünde istihbarat bilgileri geldi. Hatta AKP’li vekillerin ikâmet ettiği Çukurambar semtindeki evlerde gizli toplantılar yapıldığı bilgisi AKP yönetimine iletildi. Bu kapsamda, vekiller yakın markaja alındı.

Bu istihbarat bilgilerinin ardından, firecileri görmezden gelme taktiği geliştirildi. Yüce Divan oylamasında evet oyu veren milletvekilleri büyük ölçüde tespit edildi. Ancak, bu vekillerin istifa etmesinden korkulduğu için, tespit çalışmaları devam ediyor havası veriliyor. AKP’li milletvekilleri Şamil Tayyar ile Mehmet Metiner’e tepki gösterilmesinin temelinde de, “görmezden gelme stratejisi” yatıyor.

Parti yönetimi, her iki vekilden gelen “hain” eleştirilerine tepki göstererek, olası bir küskünler hareketinin oluşmasını engellemeye çalıştı.

Yönetimin aslında fireci vekiller için, Şamil Tayyar ile Mehmet Metiner gibi düşündüğü biliniyor. Hatta bu vekillere çok ağır küfürler edildiği de, parti koridorlarında dolaşıyor. Ancak bu durum, iki vekilli de kurtarmaya yetmedi. 7 Haziran seçimlerinde, her iki vekilin de yeniden aday gösterilmemesinin planlandığı öne sürüldü.

“HDP, AKP’YE OMUZ VERDİ” İDDİASI

AKP’nin Yüce Divan oylamasında HDP’den destek aldığı iddiası da Meclis’te konuşulmaya başladı. HDP ret oyu kullanmasaydı AKP’nin en az 60 fire vereceği öne sürüldü. Bazı HDP’li vekillerin AKP’li vekillerle oylama sırasında samimi pozlar vermesi sosyal medyada ağır eleştirilmişti.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de, geçen hafta yaptığı basın toplantısında, bu iddiaların doğru olduğunu öne sürmüştü. Yeniçeri, iddianın doğru olduğunu, İmralı’nın Yüce Divan oylamasına da müdahale etmiş olabileceğini, HDP’li komisyon üyesinin daha başlangıçta komisyondan çekilmesinin de HDP’nin AKP’ye destek verdiğinin işareti olduğunu söyledi.

BAYRAKTAR’A YAKIN MARKAJ

AKP, eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar’ı yakın markaja aldı. Özellikle Çevre eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın seçimler öncesinde, yolsuzluk iddiaları ile ilgili açıklama yapmasından endişe ediliyor. Bu nedenle, Bayraktar’ın katılacağı tüm programlar ile yapacağı ziyaretler parti yönetimi tarafından takibe alındı. AKP içinde, “Bayraktar’ın, Trabzon ve İstanbul’a tek başına gidişi yasaklandı” esprileri yapılıyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde