AKP’li holdingde İsviçre’de zula skandalı

AKP’li holdingde İsviçre’de zula skandalı

AKP döneminde devletten 500 milyon dolarlık kamu ihalesi alan Ertuğrul Group’un ortakları, İsviçre’de açtırdıkları gizli hesap yüzünden birbirine girdi. Skandal Ankara'yı karıştırdı

AKP’li holdingde İsviçre’de zula skandalı
16px
24px
19.08.2014 04:14
ABONE OLgoogle
Başkent’in siyaset ve ekonomi kulisleri, yandaş bir inşaat şirketinde yaşanan ve Türk film senaryolarını aratmayacak dolandırıcılık skandalı ile çalkalanıyor.

AKP Hükümeti döneminde, kamudan yaklaşık 500 milyon dolarlık iş alan Ertuğrul Group’un üç kuzenden oluşan ortakları, kazandıkları paranın bir kısmını İsviçre bankalarına yatırdı. İki ortak aralarında anlaşarak, üçüncü ortaktan habersiz İsviçre’deki 15 milyon doları yedi. İsviçre bankalarından paranın Türk bankalarına transfer edilmesinde ise şirketin sekreterinin Türk bankalarındaki hesabı kullanıldı.

Olayı öğrenen üçüncü ortak ise soluğu mahkemede aldı. Ortaklar arasında şu anda açılmış yaklaşık 20 dava bulunuyor. Bazı AKP yöneticileri ise olayın büyümemesi için ortakları barıştırmanın yollarını arıyor. Siyasetçi ve ekonomi bürokratlarının dilinden düşmeyen , “sekreter ile zula patlatma” skandalının hikayesi şöyle:

ÜÇ KAYSERİLİ KUZEN İNŞAAT ŞİRKETİ KURDU

Film senaryolarını aratmayan skandalın hikayesi, Kayserili Kemal E., Koray E. ve Gıyasi Ö.’nün yaklaşık 15 yıl önce ortak inşaat şirketi kurması ile başladı. Kayserili kuzenler, AKP iktidarı dönemine kadar yap-sat işleri ile uğraştı.

AKP iktidarının kurulması ile birlikte, üç kuzenin ortaklığındaki Ertuğrul Group başta Ankara’nın içme suyu projeleri olmak üzere kamu ihalelerine katılmaya başladı. Bu süreçte, inşaat şirketi başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kamu kurumundan ihâle aldı.

Şirketin AKP hükümeti döneminde kamudan aldığı ihalelerinin bedelinin en az 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. İnşaat şirketi, yeni işlerle birlikte personel sayısını da bine çıkardı.

İSVİÇRE’DE HESAP AÇTILAR

AKP döneminde ardı ardına ihale kazanan üç kuzen, paraların bir kısmını İsviçre bankalarına yatırmaya karar verdi. Karar doğrultusunda bir İsviçre bankasında ortak hesap açıldı. Hesaba da üç ortak adına 9 milyon dolar para yatırıldı. Daha sonra ise bu rakam 15 milyon dolara çıkarıldı. Hesapta işlem yapılması için de, “iki ortağın imzası gerekli” kriteri getirildi. Yani hesapta bir işlem yapılması için en az iki ortağın imza atması gerekiyordu.

ORTAKLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Bir süre sonra ortaklar arasında anlaşmazlık çıktı. Bu süreçte, Kemal E. ile Koray E. birlikte hareket ederken üçüncü ortak olan Gıyasi Ö., yalnız kaldı ve şirketten ayrılmaya karar verdi. Bu esnada şirketin mal varlıklarının paylaşılması gündeme geldi. Ancak, iki ortağın vekaletnameleri kullanarak, şirketin milyonlarca dolarlık malını başta sekreter Berna H.’nin üzerine geçirdiği belirlendi. Gıyasi Ö., bu gelişme üzerine soluğu mahkemede aldı. Hâlen ortaklar arasında açılmış yaklaşık 20 dava bulunuyor. Davalardan birisini ise sahte imzalarla alınan krediler oluşturuyor.

SAHTE İMZA İLE KREDİ ÇEKİLMİŞ

Gıyasi Ö.’nün açtığı davalar neticesinde şirketin, birçok krediyi sahte imzalarla kullandığı belirlendi. Bu çerçevede, bilirkişi tayin edilerek kredilerdeki imzaların sahte olup olmadığı incelendi. İncelemede, milyonlarca dolarlık leasing kredilerinde, atılan imzaların birçoğunun sahte olduğu tespit edildi. Gıyasi Ö., şimdi mahkeme mahkeme dolaşarak ortaklarının kendisini kandırdığını anlatmaya çalışıyor.

İSVİÇRE’DEKİ ZULAYI PATLATMIŞLAR

Dava sürecinde üçüncü ortak olan Gıyasi Ö., İsviçre’de üç kuzen olarak açtıkları hesabın peşine düşüyor. Ancak yaptığı araştırmada, söz konusu hesaptaki tüm paranın kademeli olarak, diğer iki kuzen ortak tarafından çekildiği ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmada, Kemal E. ile Koray E.’nin ortak imza ile hesaptaki parayı sekreter Berna H.’nin (küçük fotoğraf) hesabına aktardıkları belirlendi.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde