AKP’li eski Bakan Ömer Dinçer: Sürekli marşa basmak motoru yakar

AKP’li eski Bakan Ömer Dinçer: Sürekli marşa basmak motoru yakar

AKP’li eski Bakan Ömer Dinçer, yeni kabineye yönelik ekonomi uyarılarında bulundu.

AKP’li eski Bakan Ömer Dinçer: Sürekli marşa basmak motoru yakar
16px
24px
24.07.2017 12:27
ABONE OLgoogle

AKP’li eski Bakan Ömer Dinçer, yeni kabineye yönelik ekonomi uyarılarında bulundu.

Ömer Dinçer, Habertürk gazetesindeki “Ekonomide iyileşme sürer mi?” başlıklı yazısında “Son zamanlarda açıklanan veriler ekonomide olumlu gelişmeleri gösteriyor” dedi. “Bu gelişmelerde hem hükümetin yılın ilk yarısında aldığı teşvik ve tedbirler hem de Avrupa’da ekonominin yukarı yönlü seyri etkili oldu” diyen Ömer Dinçer şöyle devam etti:

“SÜREKLİ MARŞA BASMAK MOTORU YAKAR”

“Geçen yıl ekonomi sıkışmış ve kriz sinyalleri vermeye başlamıştı. 15 Temmuz’dan sonra da güven sorunu ortaya çıkmıştı. Hükümet ekonomi için bir itici güce ihtiyacı olduğunu gördü ve uygun teşvik tedbirleri aldı. Ancak, bu teşviklerin hepsi tüketime yönelik oldu. Ertelenen SGK primleri, bazı ürünlerde ÖTV ve KDV gelirlerinin kısa süreli kaldırılması tüketimi artırdı.

Nitekim ekonomik büyümede özel tüketimin payı çok yüksek çıktı. Teşvikler beklenen rolü oynadı, şimdi uygun bir stratejiyle çıkmak gerekiyor. Aksi halde sürekli marşa basmak motoru yakar.”

“FAİZ SİYASETEN DÜŞSÜN DERKEN, İKTİSADEN ARTTI”

AKP’li eski Bakan Ömer Dinçer, “Büyümede en büyük payı kamu harcamaları alırken, özel sektör yatırımları negatif çıktı. Bilindiği gibi, kamu harcaması ve inşaat sektörü, üretim ekonomisi ve sermaye devri yaratmaz. Üstelik bu arada üretim ekonomisi geliştirilmezse uzun vadede sorun olur. Dolayısıyla, kalıcı katma değer ve istihdam yaratmak özel sektör yatırımlarıyla mümkündür” değerlendirmesinde bulundu.

“Faiz siyaseten düşsün derken, iktisaden arttı” diyen Ömer Finçer şöyle devam etti:

“Bütçedeki yüksek kamu harcamaları ve oluşan açık nedeniyle artan kaynak ihtiyacı ile yıl sonuna kadar 40 milyar dolara yakın borçlanma gereği hem bütçe açığının hem de faizlerin artması yönünde baskı oluşturacaktır.”

“OHAL’IN VATANDAŞLARIN GÜNLÜK HAYATINI ETKİLEMEDİĞİ DOĞRU, ANCAK…”

Ömer Dinçer, “Geçen hafta yapılan kabine değişikliğiyle yeniden oluşan ekonomi yönetimini ciddi bir sorun bekliyor: Ekonomide rasyonalite ve koordinasyon zorunluluğu” diyerek şunları yazdı:

“Ayrıca ekonomide güven ve öngörülebilirlik çok önemlidir. Hatırlanacağı gibi, Avrupa 2009’da krize girince piyasayı paraya boğdu. Ancak ekonomi büyümedi, çünkü güven yoktu. OHAL’ın vatandaşların günlük hayatını etkilemediği doğru, ancak ekonomiye olan güvenin ve adalet duygusunun zedelenmemesi için gerekli tedbirleri de almak gerekiyor.

Ekonomik büyümenin niteliğinin artırılması, hukukun üstün kılınması ve adalet mekanizmasına güven sağlanması, ulusal tasarrufun yükseltilmesi, istihdam dostu üretim ekonomisinin büyütülmesi, uzun vadeli kaynak girişinin teminiyle mümkündür.

Bu konularda, 2010 öncesi olumlu gelişmelerde AB uyum çerçevesinde yapılan reformların önemli bir çıpa oluşturduğu hatırlanmalıdır. Maalesef ülkemizde AB çıpası olmadan reform yapılamıyor, yapılsa bile muteber olmuyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde