AKP döneminde 200 Milyar Dolarlık ihale kazandı

AKP döneminde 200 Milyar Dolarlık ihale kazandı

Rizeli işadamı Mehmet Cengiz, AKP döneminde 200 milyar dolarlık 40 ihale kazandı. Toplam aldığı ihale sayısı ise 51’e yükseldi

AKP döneminde 200 Milyar Dolarlık ihale kazandı
16px
24px
09.04.2015 07:56
ABONE OLgoogle
“Milletin A’sına koyacağız” diyen Mehmet Cengiz, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesini kazandı. Rizeli işadamı Mehmet Cengiz, AKP döneminde 200 milyar dolarlık 40 ihale kazandı. Toplam aldığı ihale sayısı ise 51’e yükseldi

Hü­kü­me­te ya­kın­lı­ğı ile bi­li­nen Cen­giz İn­şa­at’­ın pat­ro­nu Meh­met Cen­giz,  AKP dö­ne­min­de bü­yü­me­ye de­vam edi­yor. Er­do­ğa­n’­ın Baş­ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de yıl­dı­zı par­la­yan ve 25 Ara­lık yol­suz­luk ta­pe­le­rin­de ‘Mil­le­tin A’­sı­na ko­ya­ca­ğız di­yen Cen­giz, bu­gü­ne ka­dar sa­de­ce AKP dö­ne­min­de 200 mil­yar do­la­ra ya­kın dev­let işi al­dı. 1990’dan iti­ba­ren 50’nin üze­rin­de ka­mu iha­le­si alan Cen­giz İn­şa­at’­ın mil­yon do­lar­lık iş­le­ri ise son 12 yıl­da baş­lı­yor. AKP dö­ne­min­de dev­let­ten 40 iha­le alan şir­ket son ola­rak Rus­ya ta­ra­fın­dan Mer­si­n’­e yap­tı­rı­la­cak olan Ak­ku­yu Nük­le­er San­tra­li­’nin de­niz ­hid­ro­tek­nik ya­pı­la­rı­nın anah­tar tes­li­mi pro­je­len­di­ril­me­si ve in­şa­sı iha­le­si­ni de ka­zan­dı.

20 MİL­YARLIK SAN­TRAL

Ak­ku­yu Nük­le­er San­tra­li­’nin iha­le­si­ne do­kuz şir­ket tek­lif ver­miş­ti. Ak­ku­yu Nük­le­er A.Ş’­den ya­pı­lan açık­la­ma­da, iha­le­nin ma­li de­ğe­ri­ne yö­ne­lik her­han­gi bir bil­gi yer al­ma­dı. İha­le ko­nu­su iş­ler ara­sın­da Ak­ku­yu Nük­le­er San­tra­li­’nin li­ma­nı ve di­ğer hid­ro­tek­nik ya­pı­la­rı­nın pro­je­len­di­ril­me­si ve in­şa­sı bu­lu­nu­yor. Ak­ku­yu­’ya ya­pı­la­cak top­lam ma­li­ye­ti 20 mil­yar do­lar­lık san­tra­lin ku­ru­lu ka­pa­si­te­si 4800 me­ga­vat ola­cak.

ELEK­TRİK­TE TE­KE­LE Gİ­Dİ­YOR

Meh­met Cen­giz, 2004 yı­lın­da Eti Ba­kı­r’­ı ve 2005’te Eti Alü­min­yum şir­ke­ti­ni 305 mil­yon do­la­ra sa­tın al­dı.  İha­le ile bir­lik­te yıl­lık mi­ni­mum 90 mil­yon TL’­nin üze­rin­de ge­li­ri olan Oy­ma­pı­nar Hid­ro­elek­trik San­tra­li be­del­siz ola­rak Cen­giz Hol­din­g’­e dev­re­dil­di. Yıl­lık 1.4 mil­yar ki­lo­vat­sa­at elek­trik üre­ti­mi­ne sa­hip olan san­tra­lin li­san­sı otop­ro­dük­tö­re çev­ri­le­rek, Cen­giz İn­şa­at ta­ra­fın­dan iş­le­til­me­ye baş­lan­dı. Oy­ma­pı­na­r’­ı al­dık­tan son­ra elek­trik da­ğı­tım işi­ne göz di­ken Cen­giz, 2009’da Me­ram, 2010’da Ulu­dağ ve Çam­lı­bel, 2012’de Ak­de­niz Edaş, 2013’te ise İs­tan­bul Be­da­ş’­ı 1.1 mil­yar do­la­ra sa­tınal­dı.

‘Muhteşem dörtlü’ ile ihaleleri kapıyor

Cengiz İnşaat büyük ihalelere ortaklarla giriyor. Şirketin içinde bulunduğu konsorsiyumlar genelde dört ayrı gruptan oluşuyor. Piyasada, muhteşem dörtlü olarak nitelendirilen bu konsorsiyumda, Cengiz İnşaat’ın yanı sıra, Limak, MAPA ve Kolin şirketleri de bulunuyor. Bu şirketler kamu ihalelerinden tek başına aslan payını alıyor. Dörtlü konsorsiyumun, ayrı ayrı veya birlikte birçok ülkede de enerji yatırımı var.

424.4 milyon liralık  vergi borcu silindi

Maliye Bakanlığı’nın üç şirket ile yaptığı uzlaşma toplantılarının kararlarına ulaşıldı. Buna göre, Cengiz İnşaat temsilcileri ile Maliye Bakanlığı temsilcileri, uzlaşma için 29 Aralık 2010 tarihinde saat 13.30’da bir araya geldi. Yapılan pazarlıklar sonucunda masadan kârlı kalkan kişi Cengiz İnşaat oldu. Vatandaşın üç kuruşluk borcu için icraya giden devlet Cengiz İnşaat’ın 424.4 milyon liralık vergi borcunu, uzlaşma sonucu sıfırladı.

İŞTE ALDIĞI İHALELER


Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde