AKP’de Davutoğlu çalkantısı

AKP’de Davutoğlu çalkantısı

Erdoğan sonrası başbakanlık koltuğuna Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun oturacağı iddiası, AKP’yi hareketlendirdi.

AKP’de Davutoğlu çalkantısı
16px
24px
30.07.2014 09:43
ABONE OLgoogle
Erdoğan sonrası başbakanlık koltuğuna Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun oturacağı iddiası, AKP’yi hareketlendirdi. Durumdan rahatsız olan Gül’ün ekibinin, seçimde Erdoğan'ın alacağı oy oranını beklediği konuşuluyor. İlk turdan kritik bir oy oranıyla çıkması halinde Erdoğan'ın, Davutoğlu tercihini gözden geçireceği belirtiliyor
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisinden sonraki isim olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu işaret edeceği iddiaları artınca AKP kulisleri de hareketlendi. Erdoğan’ın açıklamalarıyla devre dışı kaldığı ortaya çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ekibi başta olmak üzere ağır topların harekete geçmek için beklediği konuşuluyor.

AKP içinde bir süreden beri özellikle Suriye ve Mısır’la ilgili izlediği politikalarla hükümeti zor durumda bırakan Davutoğlu’nun genel başkan adayı gösterilmesini istemeyen çok sayıda milletvekili bulunduğu biliniyor.

Davutoğlu’nun dış politika performansının AKP’nin geleceği için de iyi bir referans olmadığını düşünen tepkili vekiller, 10 Ağustos’ta alınacak oy oranını bekliyor. Kritik bir oy oranı alınması durumunda partide muhalif bir hareketin başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

EKİPLER TETİKTE

Erdoğan, birkaç isim seçeneği üzerinde durduğunu açıklasa da parti içinde kamuoyuna da yansıyacak bir ekipler savaşının erken başlamasının önüne geçmeye çalıştığı ifade ediliyor. AKP kulislerinde her ne kadar üstü örtülü mesajlar verse de Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta alacağı oy oranını görmeden açık tavır ortaya koymaktan kaçındığına işaret ediliyor. Kritik bir oy oranıyla ilk turdan çıkması durumunda Erdoğan’ın parti içinde Gül ve ağır ağabeyler önderliğinde kendisine karşı başlatılacak bir muhalif hareketi dikkate alarak Ahmet Davutoğlu tercihini gözden geçirebileceği konuşuluyor.

OY ORANINA BAKILACAK

İlk turda seçimi kazansa da Erdoğan’ın TBMM’de yemin ederek göreve başlayacağı 28 Ağustos’a kadar nabız yoklamaya devam edeceği dile getiriliyor. Erdoğan’ın kendisinden sonraki dönemin tartışılmaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanılması talimatına rağmen, AKP’de kulis kazanı kaynamaya devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ve Gül ekibinin stratejisini de Erdoğan’ın alacağı oy oranı belirleyecek. Seçimlerden Cumhurbaşkanı seçilse bile yara alarak çıkacak Erdoğan’ın istediği hamleleri yapmasının zor olduğu belirtiliyor.

Dilek Gedik/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde