AKP'de Ankara-İstanbul kaygısı

AKP'de Ankara-İstanbul kaygısı

AKP’ye göre operasyonun ilk hedefi, yerel seçimde özellikle İstanbul ve Ankara’da AKP’nin kaybetmesini sağlamak.

AKP'de Ankara-İstanbul kaygısı
16px
24px
02.01.2014 08:08
ABONE OLgoogle

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun siyasi hedeflerini masaya yatıran AKP, “Yerel seçimde partinin oy oranını mümkün olduğunca aşağı çekerek Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik hesaplar yapılıyor” değerlendirmesini yapıyor. AKP’ye göre operasyonun ilk hedefi, yerel seçimde özellikle İstanbul ve Ankara’da AKP’nin kaybetmesini sağlamak.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun olası siyasi sonuçlarını MYK ve MKYK’de masaya yatıran AKP yönetimi, hedefin yerel seçimde partinin oy kaybetmesini sağlayarak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik siyasi hesaplar olduğu değerlendirmesini yapıyor. Yerel seçimde özellikle İstanbul ve Ankara’nın kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken parti yöneticileri, “Amaç yerel seçimde İstanbul ve Ankara’da partiye darbe vurmak. Bu iki ili AKP’nin kaybetmesi sağlanırsa psikolojik bir atmosfer yaratılarak Cumhurbaşkanlığı seçimine etki edilecek” görüşünü dile getiriyor. AKP yönetimi, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde de benzer bir girişimin olabileceğini belirtiyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yansımalarını, partiye etkilerini ve olası siyasi sonuçlarını partisinin en üst yönetim organları olan MYK ve MKYK’de masaya yatırdı.

Toplantılarda, İstanbul merkezli operasyonun altında kamuoyunda iktidarın oy kaybedeceği algısı yaratarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hedef alan siyasi hesapların yattığı değerlendirmesi yapılırken, “Hedef Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak yerel seçimlerde partinin oy oranını mümkün olduğunca düşürmek. Siyasi ve ekonomik kaos yaratarak hükümeti ve Başbakanı’ı yıpratmak” görüşü dile getirildi.

Erken yerel seçimle paralel

Soruşturmaların Eylül 2012’de başladığına dikkat çeken parti yöneticileri, bu tarihin yerel seçimlerin öne alınmasına yönelik anayasa değişikliği çalışmalarının başlatıldığı tarihe denk düştüğüne işaret ettiler. Bunun tesadüf olmadığını savunan parti yöneticileri, “2012 eylül ayında yerel seçimin 5 ay öne çekilerek 27 Ekim 2013 tarihinde yapılması için çalışma başlatılmıştı. Soruşturmalar da eylül ayında başlıyor. Bu dizayn yerel seçimlerin öne çekilmesi ihtimali göz önünde bulundurularak yapılmıştı. Ancak seçimin öne alınmasından vazgeçilince operasyon da ertelendi. Yerel seçim öne çekilseydi operasyon daha erken yapılacaktı, olmayınca aralık ayına bırakıldı. Çünkü amaç seçimlere yönelik kaos yaratmak” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yeni dalga beklentisi

17 Aralık operasyonunun yerel seçimlere yönelik olduğunu, ağustosta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yeni komploların gündeme getirileceğini ileri süren parti yöneticileri, “17 Aralık soruşturmasıyla amaç yerel seçimde özellikle İstanbul ve Ankara’da partiye darbe vurmak. Birinci hedef, bu iki ili Ak Parti’nin kaybetmesi. İkinci hedef, İstanbul ve Ankara partiden alınamasa bile oy oranını yüzde 50’nin altına düşürmek. Böylece Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ak Parti’ye karşı psikolojik bir atmosfer yaratılmak isteniyor” görüşünü dile getirdi.

Emine Kaplan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde