ABD'li tekstil devinin ayakta kalması bir Türk şirketinin elinde

ABD'li tekstil devinin ayakta kalması bir Türk şirketinin elinde

Tekstil dünyasının Apple’ı sayılabilecek 1926’da kurulan MicroFibres’in ayakta kalması bir Türk şirketinin elinde.

ABD'li tekstil devinin ayakta kalması bir Türk şirketinin elinde
16px
24px
19.12.2016 05:08
ABONE OLgoogle

Küresel tekstil dünyasında nano teknoloji kullanan ilk şirket olarak biliniyor ABD’li MicroFibres. 90 yıllık geçmişinde inovatif ürünlere imza atan, suya dayanıklı tekstil ürünlerini ilk kez vitrine çıkaran marka olarak tanınıyor.

Niş ürünlerde dünyaca ünlü bir marka olan ABD’li MicroFibres son dönemde büyük sıkıntılar yaşadı, 55 milyon dolar olan 2015 cirosu 2015’te yüzde 30 düşüşle 41.6 milyon dolara geriledi. Geçen yıl çalışanlarının maaşını dahi veremeyecek hale gelen MicroFibres sonunda iflas bayrağını çekti. Rhode Island İflas Mahkemesi tarafından verilen kararla Chapter 7’ye tabi olan şirket borçlarını ödemek için de görüşmelere başladı.

ABD yasalarına göre Chapter 7 kararı verilen şirket, borçlarını ödeyemediği için tasfiyeye gidiyor, varlıklarını vitrine çıkararak tarihe karışıyor ya da en önemli borçlusu tarafından alınarak yaşamına devam ediyor.

ABD’li firmanın en büyük alacaklısı

Bunları neden mi anlattım? Tekstil dünyasının Apple’ı sayılabilecek 1926’da kurulan MicroFibres’in ayakta kalması bir Türk şirketinin elinde. Çünkü borçluları arasında ilk sırada Flokser adlı bir şirket var. Yani Tükek Holding.

ABD’li şirketi 5.8 milyon dolara satın almak için Tükek Holding masaya oturma kararı aldı. Ocak 2016’da üretimi tamamen duran Pawtucket merkezli şirketin varlıkları için görüşen Tükek Holding’in anlaşmaya yakın olduğu konuşuluyor.

Firmanın adı, marka, hakları, fikri mülkiyeti dahil olmak üzere fabrikaları da anlaşma masasında.

2 fabrika, bir deposu var

MicroFibres’in Pawtucket’teki tesisi 10.2 dönümlük arazide kurulu 300 bin metrekarelik bir fabrika. Bu tesis, 15 farklı binadan oluşuyor. Winston-Salem’deki tesis 22 dönümlük arazi üzerine kurulu ve 631 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor. Mississippi’deki depo ise 31 bin metrekarelik alana sahip. Ocak 2016’da kapanan 2 üretim tesisi ve bir depoda toplam çalışan sayısı da 200’e yakın. Borçlarına karşılık MicroFibres’i almak için görüşen Tükek Holding ise ABD’li firma gibi tekstilin teknolojik tarafında çalışıyor.

‘Smart Product’ (akıllı ürünler) adıyla yüksek teknlojili tekstil üretiminde 100 milyon eurodan fazla ciro yapan Flokser’in sahibi olan Tükek Holding, 1982’de Rafet, Yasin ve Rasim Tükek kardeşler tarafından İstanbul’da kurulan bir aile şirketi. Ev tekstili ve dekorasyon sektöründe faaliyet gösteren firmanın ilk işi duvar kağıdı üreticiliğiydi. Teknik deri, süet yani floklu kumaş, dokumalık kumaş ve poliüretan hammadde üretim ve ihracatı yapan Tükek’in toplam 165 bin metrekare kapalı alanlı 3 üretim tesisi var.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde