ABD ile nota krizi kapıda

ABD ile nota krizi kapıda

ABD Temsilciler Meclisi, 19 Eylül’de New York’a gidecek olan Erdoğan’ın korumalarının ‘olay çıkarmaması’ için Türkiye’ye nota verilmesini istedi.

ABD ile nota krizi kapıda
16px
24px
11.09.2017 04:16
ABONE OLgoogle

Rıza Sarraf Davası’nın ardından ABD ile bir diplomatik kriz daha baş gösterdi. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a resmi bir mektup yazarak, 19 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına katılmak için New York’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve koruma heyetine ilişkin ‘nota’ talebinde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ed Royce ve New York Temsilciler Meclisi Üyesi Elliot Engel, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a yazdıkları mektupta, 16 Mayıs’ta Washington’da Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırıda bulundukları, 2011 yılında Erdoğan’ın korumalarının Birleşmiş Milletler binasında güvenlik personeli ile kavga ettikleri, 2016 yılında da Washington’da Erdoğan’ın korumalarının Brookings Enstitüsü’ndeki gazetecilere saldırdıkları ifade edildi.

‘Güvence istiyoruz’

Mektubun devamında da, “Barışçıl protestoculara saldırıyla suçlanan korumaların, resmi delegasyonun bir parçası olarak ABD’ye giriş vizelerinin kaldırılacağına dair güvencelerinizi istiyoruz. Korumalar da içinde olmak üzere bu ülkeyi ziyaret eden yabancı yetkililer, ABD yasalarına uymak zorundadır” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, bu çerçevede Türk delegasyonunun New York ziyareti öncesi, Kongre’nin beklentilerini Türkiye’ye ‘diplomatik notayla’ açıkça iletmesi istendi. Mektupta, bu uyarının Dışişleri Bakanı Tillerson veya Ankara Büyükelçisi John Bass aracılığıyla Türkiye’ye de en üst düzeyde iletilebileceği belirtildi. Mektupta, Tillerson’a Washington’daki yerel makamlar tarafından mayıs ayında meydana gelen olayda cezai soruşturma ile olan işbirliğinden dolayı teşekkür edildi.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde