ABD’den sonra bir ülke daha İstanbul'u yasakladı

ABD’den sonra bir ülke daha İstanbul'u yasakladı

ABD yönetiminin Türkiye dahil 8 ülke için aldığı bu karara İngiltere’nin de dahil olacağı öne sürüldü. İngiliz The Telegraph gazetesi bu iddiayı güvenlik kaynaklarına dayandırdı.

ABD’den sonra bir ülke daha İstanbul'u yasakladı
16px
24px
21.03.2017 22:05
ABONE OLgoogle

ABD'nin, İstanbul'un da aralarında olduğu 10 kentten yapılan direkt uçuşlara elektronik cihaz yasağı getireceği haberi Türk Hava Yolları tarafından doğrulandı.

Ulaştırma Bakanı'nın da açıklama yaptığı yasağa göre, ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklara binecek olan yolcular cep telefonu dışında tablet, dizüstü bilgisayar ve başkaca elektronik cihazları, el bagajı olarak kabine alamayacaklar. Bu cihazların bagaja verilmesi zorunluluğu getirildi. Öte yandan ABD yönetiminin Türkiye dahil 8 ülke için aldığı bu karara İngiltere’nin de dahil olacağı öne sürüldü. İngiliz The Telegraph gazetesi bu iddiayı güvenlik kaynaklarına dayandırdı.

THY doğruladı! ABD'den gelen şok 'İstanbul' yasağı

ABD’li bir yetkiliye dayandırılan haberde, geçici yasak kapsamına giren ülke ve şehirler şöyle: Türkiye, İstanbul; Mısır, Kahire; Ürdün, Amman; Kuveyt, Kuveyt; Fas, Kazablanka; Katar, Doha; Suudi Arabistan, Riyad ve Cidde; Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi ve Dubai.

İNGİLTERE’DE BU KARARI YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

ABD’ye direkt uçuşları kapsayan yasağın bir benzerinin İngiltere’de de dahil olacağı öne sürüldü. İngiliz The Telegraph gazetesi bu iddiayı güvenlik kaynaklarına dayandırdı.

Güvenlik tehdidi sonucu verildiği öne sürülen talimatın, bugün yürürlüğe konacağı ve ne kadar süre yürürlükte kalacağı bilinmiyor.

NBC News’ün haberine göre; yasakla ilgili ayrıntılar bugün netleşecek. Haberde, alınan istihbaratlara yönelik düzenli olarak güvenlik kurallarında böylesi değişikliklerin yapıldığı öne sürüldü.

Dizüstü bilgisayarlar ise uzun bir süredir endişe kaynağı. Türkiye’deki havalimanlarında da dizüstü bilgisayarlar aranıyor. Fakat uçuş güvenliği prosedürlerini bilen eski bir yetkili, söz konusu tehdidin ABD için yeni olmadığını söyledi.

Havada Donald Trump paniği

ABD’NİN MÜTTEFİKİ OLAN ÜLKELER

Yasak, Ortadoğu merkezli iki hava yolu şirketinin yolcularına söz konusu kısıtlamaya ilişkin uyarıda bulunmasıyla ortaya çıktı.

New York’ta bulunan JFK Uluslararası Havalimanı’nda bulunan Suudi Arabistan Havayolları’ndan bir yetkili, Buzzfeed’e yaptığı açıklamada, yasağın hemen başlayacağını ve cep telefonu hariç tüm elektronik eşyaların bu kapsamda bulunduğunu söyledi.

Buzzfeed’in haberinde yasak kapsamına giren ülkelerin ABD’nin müttefiki olduğu vurgulandı. Türkiye’nin NATO üyesi, Mısır’ın Amerika’dan en çok askeri yardım alan ülkelerden olduğu, Katar’ın ise ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın İleri Harekât Üssü’ne evsahipliği yaptığı belirtildi.

THY YASAĞI DOĞRULADI

THY de az önce ABD yasağını doğruladı. Yapılan açıklamada, “ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir” ifadesi yer aldı.

BRİTANYA DENEDİ, HIRSIZLIK ARTTI

Associated Press’in haberinde, ABD’nin Denver kentinde bulunan Metropolitan State University’den uçuş güvenliği uzmanı Jeeffrey Price’ın söz konusu yasağın dezavantajlarına ilişkin görüşleri yer aldı. Benzer bir yasağın 2006’da Britanya tarafından denendiğini hatırlatan Price, bagajlardan yapılan hırsızlıkların fazlasıyla arttığını söyledi. Price’a göre; bataryası patlayan bir dizüstü bilgisayarın kabinde fark edilmesi, kargo bölümünde fark edilmesinden çok daha kolay.

ABD’nin Türkiye’den yapılacak uçuşlarda elektronik cihazların bagaja konması yönündeki uygulaması Atatürk Havalimanı’ndaki transit yolcu trafiğini ciddi biçimde etkileyecek. Geçen yıl 690 bin yolcu İstanbul üzerinden ABD’ye aktarmalı uçuş yaptı. Şimdi bu yolcuların aktarma merkezlerini bu yasak nedeniyle Avrupa ülkelerine kaydırabilecekleri belirtiliyor.

ULAŞTIRMA BAKANI’NDAN YASAK HAKKINDA AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, gazetecilerin bazı yabancı havayollarıyla ABD'ye gelen yolcuların cep telefonundan büyük elektronik cihazlarını kabine almalarını yasaklanmasına ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:
— ABD uçuşlarına sınırlama yolculuk konforu ve sayısını da düşürebilir.
— Bu uygulamadan geri adım atılmasını veya uygulamanın hafifletilmesini konuşuyoruz.
— ABD uçuşlarına sınırlama doğru bir uygulama değil, İstanbul'u başka yerlerle karıştırmasınlar.
— Bu uygulama ülkemiz açısından da ABD açısından da doğru değil, ABD'nin ilgili otoriteleriyle de görüşüyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde