AB hibeleri dernekçiliğe ilgiyi artırdı

AB hibeleri dernekçiliğe ilgiyi artırdı

Erzurum'da derneklerin AB hibe programlarından yararlanmak için adeta birbirleri ile yarıştığı öğrenildi. Son 4 ay içerisinde 8 derneğin AB hibe programlarından yararlandığı belirtildi.

AB hibeleri dernekçiliğe ilgiyi artırdı
16px
24px
17.08.2006 16:00
ABONE OLgoogle

AB'nin sivil toplum kuruluşlarının projelerine öncelik tanıması hem derneklerin AB hibe programına ilgi göstermesine hem de yeni derneklerin açılmasına ilgiyi arttırdı.

Dernekler İl Müdürü Feyzullah Kılıç, " Şu an Erzurum'da 504 dernek faaliyet gösteriyor. AB hibeleri dernekçiliğe olan talebi artırıyor. Bu konuda hibeleri dernek sayısı da her geçen gün artıyor" dedi. Dernek sayısının her geçen gün arttığını belirten Dernekler İl Müdürü Feyzullah Kılıç, ilde aktif olarak 504 derneğin faaliyet gösterdiğini bildirdi. 2006 yılının ilk 7 ayında 39 dernek kapatıldı, 42 dernek hizmete girdi, 8 dernek ise AB hibe programından yararlandı.

İl Müdürü Kılıç, Erzurum'da ilk derneğin 1940 yılında kurulduğunu belirterek o günden bu güne kadar toplam bin 363 derneğin kapatıldığını açıkladı. Halen Erzurum genelinde 504 derneğin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Kılıç, bu derneklerin 171'inin sosyal yardımlaşma, 98'inin spor, 145'inin dini amaçlı (camii yaptırma ve yaşatma), 37'sinin eğitim, 27'sinin kültür, 26'sının sağlık, 11'inin özürlülerle ilgili olduğunu ayrıca 3 tanede dernek statüsünde faaliyet gösteren federasyon olduğunu belirtti. Ayrıca, 41 derneğin ise kamu yararına çalışan dernek olduğunu dikkat çeken Kılıç, Erzurum merkezde 327 derneğin bulunduğunu açıkladı. 22 derneğin faaliyet gösterdiği Oltu en fazla derneği sahip ilçe olurken, Karaçoban'da ise sadece 2 dernek bulunuyor.

DERNEKLER İNTERNETTEN BEYANNAME VERECEK

Artık geçmiş yıllara nazaran dernek kurmanın çok daha kolay olduğunu söyleyen Dernekler İl Müdürü Feyzullah Kılıç, önceki yıllarda bir takım yerlerden alınan izinlerin artık kaldırıldığını 7 gerçek kişinin bir amaç belirleyerek dernek kurabildiğini ifade etti.

Dernek kurmak isteyenlerin ([email protected]) internet adresinden gerekli evrakları temin ederek doldurup Valilik kanalıyla Dernekler İl Müdürlüğü'ne müracaat edebileceklerini açıklayan Kılıç, artık derneklerin internet ortamına geçirileceğini bildirdi. İlk etapta kamu yararına olan dernekleri internet ortamına aktardıklarını kaydeden Kılıç, iki yıl içerisinde de tüm dernekleri internet ortamına geçireceklerini ve artık derneklerin yılsonu beyannamelerini kendilerine verilen şifre ile herhangi bir bilgisayardan ([email protected]) adresine aktarabileceklerini söyledi.

Dernekler Daire Başkanlığı tarafından kurulan web sitesinde Türkiye'deki bütün derneklerin çalışmalarının yer aldığını belirten Kılıç, "Bundan böyle derneklerin yapmış olduğu faaliyetler internet aracılığı ile takip edilebilecek" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde