92 yaşındaki Jak Kamhi'nin evine Alman Bosch el koydu....

92 yaşındaki Jak Kamhi'nin evine Alman Bosch el koydu....

Kamhi Ailesi, Profilo’da ilk olarak Alman ortakla Bosch Siemens (BSH) ile anlaşmazlığa düşmüş ve 2003 yılında şirketteki yüzde 25 hissesini satarak ayrılmıştı.

92 yaşındaki Jak Kamhi'nin evine Alman Bosch el koydu....
16px
24px
04.10.2017 06:05
ABONE OLgoogle

1954 yılında, Türkiye'de ilk kez profil doğrama işini gerçekleştirmek için kurulan ve adını buradan esinlenerek alan Profilo, az sayıda çalışanı ve birkaç yüz metrekarelik kiralık işyeri ile yola çıktı. Yıllar sonra dayanıklı tüketim malı üretimine yönelen grup, elektronik ürünlerin hemen her çeşidini üreten dev entegre tesislere sahip oldu.

1971 yılı sonlarında Profilo Holding’in oluşumuyla grup çatısı altında yapılandırdığı bağlı şirketleri ve ortaklıklarıyla halen, elektronik cihazlar, savunma sanayi, telekomünikasyon cihazları, elektrikli küçük ev aletleri, gemi ve yat inşaatı, emaye bobin teli, alüminyum ve metal ürünler, satış sonrası hizmetler, ambalaj sanayi, ihracat ve ithalat, sigorta acenteliği gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Ancak son yıllar Profilo ve kurucusu Kamhi Ailesi için pek sakin geçmedi.

2.7 milyon dolarlık daire için mahkemelik oldular

Binlerce kişiye istihdam sağlayan Kamhi Ailesi, Profilo’da ilk olarak Alman ortakla Bosch Siemens (BSH) ile anlaşmazlığa düşmüş ve 2003 yılında şirketteki yüzde 25 hissesini satarak ayrılmıştı. Profilo’nun kurucusu 92 yaşındaki iş adamı Jak Kamhi, yabancı ortakların şirkete bilinçli olarak zarar verdiklerini öne sürmüş, hisselerini 159.2 milyon dolara BSH ve Deutsche Bank'a devretmişti.

Alman Bosch Siemens ile süreç şimdilerde bir başka boyuta ulaşmış durumda. Bosch ile Kamhi Ailesi arasındaki anlaşmazlık bu kez ABD’de baş gösterdi. Alman şirket, ABD’de mahkemeye başvurarak Jak Kamhi’nin ABD’deki evini almak istiyor. Kamhi’nin New York’un en önemli bölgelerinden Manhattan West 53rd Street adresinde 2.7 milyon dolarlık bir evi var. Alman şirket bu konutu almak için hukuki bir süreç içinde. Edindiğimiz duyumlara göre, karar Alman şirketin lehine çıkmış ve Bosch, Kamhi’nin evini almış.

Ancak Kamhi’nin bu işin peşini bırakmaya pek niyeti yok. Süreci Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne götürmek istiyor. Konuyla ilgili Jak Kamhi’ye geçen hafta ulaşmak istedim. Asistanı bu konuyla ilgili geri dönüş yapacaklarını söyledi fakat bir haftadır yanıt alamadım. Alman Bosch ile Kamhi Ailesi arasındaki ‘ev savaşının’ nasıl sonuçlanacağını merak ediyorum doğrusu.

Yaşananlar, yıllar önce başlayan ortaklığın nasıl bir sürece girdiğini görmek açısından ders niteliğinde çünkü.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde