875 Milyonun sırrı: Avea ve ‘Ölme eşeğim ölme’

875 Milyonun sırrı: Avea ve ‘Ölme eşeğim ölme’

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na ilginç bir haber düştü. İş Bankası elindeki yüzde 10’luk hisseyi 875 milyon TL bedelle Türk Telekom’a sattı. İşin arka planında ne var?

875 Milyonun sırrı: Avea ve ‘Ölme eşeğim ölme’
16px
24px
01.05.2015 12:49
ABONE OLgoogle
Oğuz Karamuk'un yazısından alıntı

İsrailli işadamı Ofer, Galataport’u 49 yıllığına kiralarken, ortaya çıkan ödeme şartları için medya “Ölme eşeğim ölme planı” manşetleri atmıştı. Ofer, Galataport’a 3.5 milyar Euro’luk rekor fiyat vermiş, ancak 49 yıl taksitle yapacağı ödemenin büyük kısmını son yıllara bırakmıştı. Tabii ihale iptal oldu… Aslında Ofer ödemeyi geciktiriyor, ama Euro üzerinden yani döviz bazında taahhüt ediyordu.

Önceki akşam geç saatlerde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na ilginç bir haber düştü. İş Bankası elindeki yüzde 10’luk hisseyi 875 milyon TL bedelle Türk Telekom’a sattı. Söz konusu rakam, Avea’nın Türk Telekom bilançosunda gösterilen 439.6 milyon TL’lik değerinin yaklaşık iki katı.

İlk bakışta İş Bankası çok karlı bir anlaşma yapmış... Avea ise tahminlerden daha değerli bir şirketmiş gibi duruyor. Çünkü Telekom’un bilançosuna göre  tamamı için 1.63 milyar dolar değer biçilen Avea, satıştaki yüzde 10’luk hissenin değerine göre 3.24 milyar dolar ediyor…

Peki, öyle mi? Değil... Çünkü ödeme şartları işin içine girince durum farklılaşıyor. Yapılan anlaşmaya göre, Türk Telekom 875 milyon liranın yüzde 6.3’ü, yani 55.1 milyon lirasını iki eşit taksitle 2016 sonuna kadar ödeyecek. Kalan 820 milyon lira ise 2017 sonundan başlamak üzere 4 eşit taksitle ödenip 2020’de kapatılacak. Anlaşmanın en kritik noktası ise ödemelerin TL üzerinden yapılacak olması ve hiç faiz alınmaması. Sanırım iş dünyası da ilk kez şahit oluyor. İşi faizle borç alıp, faizle borç vermek olan bir banka malını faizsiz satıyor. Tuhaf...

Neyse gelelim yapılan anlaşmaya dayanarak Avea’nın gerçek değerinin ne olduğunu hesaplamaya. Tutar döviz olmadığı için şirkete ödenecek tutarın bugünkü değerini ancak TL’nin alternatif kazancı olan faiz üzerinden bulabiliriz. O da, Hazine bonosunun yıllık faizi olan yüzde 10’dur. Böyle bir hesapla, Telekom’un İş Bankası’na ödeyeceği 875 milyon TL’nin bugünkü değeri 524 milyon TL’ye düşüyor. O halde Avea’nın değeri ilk bakışta göründüğü gibi 3.24 milyar dolar değil, 1.96 milyar dolar olarak çıkıyor.

Oysa İş Bankası ve İtalyan ortağı TIM bu şirketin sadece bir parçasını oluşturan Aria’nın lisansına 2.96 milyar dolar ödedi. Aynı zamanda Avea’nın içine konulan sermayeler de eridi. Şirket geçen yılın sonunda 1.97 milyar dolar zararını sineye çekip sermayesinden sildi. Giden paralar, devletin Türk Telekom’daki ortaklığı nedeniyle aynı zamanda milletin de parası.

Sonuç olarak, Avea’nın Türkiye Cumhuriyeti’nde en fazla para batıran şirket olduğu ve iyi yönetilmediği gerçeği dünkü satış fiyatıyla bir kez daha ispatlandı. 

Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde