​Türk mobilyacıların en sevdiği Alman eyaleti

​Türk mobilyacıların en sevdiği Alman eyaleti

Almanya’nın en gelişmiş eyaleti, yaklaşık 825 bin kişiyle gurbetçilerin en yoğun olduğu bölge. Bu eyalet Türk mobilyacıların gözdesi oldu.

​Türk mobilyacıların en sevdiği Alman eyaleti
16px
24px
01.08.2014 15:43
ABONE OLgoogle
Başta perakendeciler olmak üzere Türk firmaların yatırım yapmadıkları ülke neredeyse kalmadı. Afrika’dan Uzakdoğu’ya, hatta ada devletlere kadar dünyanın en ücra köşelerinde bile Türk firmalara rastlamak mümkün. Ancak Türk firmaları son yıllarda Almanya’ya, özellikle de bu ülkenin Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine odaklanmış durumdalar.

Almanya’nın en gelişmiş eyaleti, yaklaşık 825 bin kişiyle gurbetçilerin de en yoğun olduğu bölge. Eyaletin başkenti Düsseldorf’un en gözde caddelerinde başta Sarar, Mavi, LTB olmak üzere birçok hazır giyimcinin mağazası var.

Öğrendiğimize göre Kuzey Ren-Vestfalya’yı son dönemlerde mobilyacılar da keşfetmiş. Üstelik sadece İstikbal, İpek Mobilya, Çilek, Merinos gibi perakende zinciri sahibi markalar değil, Türkiye’de henüz birkaç mağazası olan firmalar da bu eyalette mağaza açıyor. Hatta merkezi İstanbul Esenyurt’ta bulunan yaklaşık 40 yıllık mobilya aksamları üreticisi Samet de birkaç ay önce bu eyalette showroom açmış.

Son yıllarda yurtdışında art arda mağaza ve showroom açan mobilyacıların Kuzey Ren-Vestfalya’yı tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden biri, eyalet hükümetinin uyguladığı teşvik politikasıymış. Özellikle belli bir sayının üzerinde istihdam yaratan firmalara vergilerden diğer gider kalemlerine birçok avantaj tanınıyormuş.

Eyaletin Avrupa’daki merkezi konumu, ticari pazarlara olan yakınlığı ve gelişmiş altyapısı mobilyacıların burayı tercih etmelerinden önemli etkenmiş. Bu arada Kuzey Ren-Vestfalya’da ofis, mağaza, showroom ve deposu bulunan yaklaşık 300 Türk şirketi olduğunu söyleyelim.
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde