​Koç’ta ‘genç CEO’ dönemi başlıyor

​Koç’ta ‘genç CEO’ dönemi başlıyor

Koç Grubu'nda 1952 doğumlu olan Turgay Durak, 60 yaşını doldurması nedeniyle emekli olacak. Peki Durak’ın yerine kim gelecek? İki ismin adı geçiyor.

​Koç’ta ‘genç CEO’ dönemi başlıyor
16px
24px
28.02.2014 12:36
ABONE OLgoogle
Koç Grubu, Türkiye’nin en büyük özel sektör kuruluşu. Temeli 1926’da Vehbi Koç tarafından atılan grup, otomotiv, enerji, dayanıklı tüketim, finans, gıda, gemi inşa, bilişim, turizm gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor. Bu yılın ilk üç çeyreğinde konsolide cirosu 48 milyar TL olan Koç Holding’in 2013 yılı olağan genel kurul toplantısı her yıl olduğu nisan ayının ilk iki haftası içinde yapılacak. Henüz genel kurul tarihi netleşmedi. Bu genel kurulda önemli bir görev değişimi yaşanması muhtemel.

Görevi bu genel kurulda bırakması beklenen Turgay Durak’ın yerine topluluğun yeni CEO’su seçilecek. 1952 doğumlu olan Turgay Durak, 60 yaşını doldurması nedeniyle emekli olacak. Aslında Durak’ın geçen genel kurulda görevi bırakması bekleniyordu ama Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Durak’ın görev süresini uzatmıştı. Peki Durak’ın yerine kim gelecek? İki ismin adı geçiyor. Bunlar Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Levent Çakıroğlu ile Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen. 

Koç’ta CEO’lar genellikle ya otomotiv ya da dayanıklı tüketim grubundan geliyor. Son dönemlerde Bülent Bulgurlu dışındaki CEO’lar otomotiv grubundan seçildi ama ibrenin dayanıklı tüketime kaydığı bize gelen bilgiler arasında. Öğrendiğimize göre, halen Arçelik’in de genel müdürlüğünü yürüten Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Levent Çakıroğlu CEO’luk için en güçlü aday. Maliye Bakanlığı kökenli hesap uzmanı olan Çakıroğlu 1998’te Koç Holding’e katıldı. Koçtaş, Migros ve Arçelik’te genel müdürlük yapan Çakıroğlu, 2010 yılından beri Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı görevini yürütüyor.

Çakıroğlu’nun CEO’luk için muhtemel rakibi olan Cenk Çimen ise 23 yıldır Koç Grubu’nda çalışıyor. Otokoç Pazarlama’da iş hayatına başlayan Çimen, Otokoç Otomotiv, Standart Motor, Otokoç Ticaret’te genel müdürlük yaptı. Çimen 2009 yılından bu yana Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanlığını yürütüyor. 

İki CEO adayının da ortak özelliği aynı yaşta olmaları. 1967 doğumlu olan Çakıroğlu ve Çimen, Koç’ta ‘Genç CEO’ dönemi başlayacağını haber veriyor. Emeklilikte 60 yaş sınırı nedeniyle son yıllarda Koç’un CEO’ları kısa sürede emekli olarak görevlerini bırakmak durumunda kalıyor. Genç CEO seçimi ile Koç’un daha uzun süreli zirve yönetimine kavuşması bekleniyor. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde