​Kıbrıs'a tahkim merkezi geliyor

​Kıbrıs'a tahkim merkezi geliyor

Kıbrıs'ta son dönemde esen çözüm rüzgarlarına bir destek de işadamlarından.

​Kıbrıs'a tahkim merkezi geliyor
16px
24px
15.09.2014 07:43
ABONE OLgoogle
Lefkoşa Ekonomi Forumu TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Forum sonunda açıklanan ortak deklarasyonu; Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides, Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos ile işadamlarının katıldığı basın toplantısında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açıkladı.

Hisarcıklıoğlu iki halkın işadamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurma kararı aldıklarını bildirdi. Tarafların tahkim uzmanlarının 30 gün içerisinde Atina’da toplanıp, üzerinde anlaştıkları bir metni Forum’a sunacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu Forum’un bu merkez için güvenilir bir üçüncü taraf bulma ihtimalini de araştıracağını belirtti. 

TİCARİ ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZECEK

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu bir gazetecinin sorusu üzerine de tahkim merkezinin kurulmasıyla ortaya çıkabilecek ticari anlaşmazlıkların çözümünün kolaylaşacağını ve bunun da karşılıklı ticareti artıracağını ifade etti.

Genç girişimciler için kuluçka merkezi

İki halkın genç girişimcilerini barındırıp büyümelerini sağlamak amacıyla bir Kuluçka Merkezi kurulacağını da kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Tarafların atadığı yetkililer 30 gün içerisinde Brüksel’de bir araya gelip bir yol haritası hazırlayacaklar ve Forum’a sunacaklar” dedi.

Bir Start-up Weekend etkinliği düzenleyerek iki halktan genç girişimcileri bir araya getirmek istediklerinden söz eden Hisarcıklıoğlu, bu etkinlik için taraflardan birer sorumlu temsilci atandığını, 30 gün içerisinde Forum’a somut bir takvim sunulacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

“Adada bir Ortak Doğal Afet Yönetim Birimi kurulması için çalışılacaktır. İşbirliği eksikliği dolayısıyla adada yangın, sel vb. doğal afetler ortaya çıktığında iki taraf da ciddi kayıplar vermektedir. Ada halklarının güvenliğini sağlamak amacıyla, Forum bir Afet Yönetim Birimi’nin kuruluşuna öncülük edecektir. İki toplumdan yatırımcıların ortak yatırım imkanları konusunda fizibilite çalışması hazırlanacaktır.”

Forumun bir sonraki toplantısı Aralık’ta Atina’da

Forum’un bir sonraki toplantısını Aralık ayında Atina’da yapacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Forum üyeleri olarak biz halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla atılan bu adımları sadece başlangıç olarak görüyoruz. Bölgemizin istikrarı ve refahı Kıbrıs sorununun kapsamlı bir sonuca ulaşmasına bağlıdır. Aynı zamanda Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın Avrupa Birliği bünyesinde daha parlak bir geleceğe sahip olmayı hakettiğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu’nun dile getirdiği ortak deklarasyonda ayrıca “Siyasi süreç nasıl ilerlerse ilerlesin, Forumumuz adadaki iki halk arasındaki güven ortamını güçlendirme hedefine doğru yürümeye devam edecektir” cümlesine yer verildi.

Sivil toplumun sürece desteği

Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos ise kuluçka merkezleri ve melek yatırımcıların önemine işaret ederek, pratik fikirlerin ve sürdürülebilir iş fikirlerinin öneminden söz etti. 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, barış sürecine sivil toplum örgütleri olarak katkı sağlamaya çalıştıklarına vurgu yaparak, iki toplum arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğinin artırılmasını istediklerini söyledi. Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides ise anlaşmazlıkların çözümünde tahkim merkezinin önemli rol oynayacağına inandığını belirtti.

Toplantı sonrasında TOBB Bakanı Hisarcıklıoğlu ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu misafirlere baklava hediye etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde