700 milyon dolarlık yolsuzlukla suçlanıyor

700 milyon dolarlık yolsuzlukla suçlanıyor

Malezyalı hükümet yetkilileri, Başbakanlarına "suçsuz olduğunu kanıtlaması" çağrısında bulundular.

700 milyon dolarlık yolsuzlukla suçlanıyor
16px
24px
05.07.2015 19:25
ABONE OLgoogle
Malezya 700 milyon dolarlık yolsuzluk iddiasıyla çalkalanıyor. Malezya’da kamu fonlarının Başbakan Necip Rezak’ın şahsi banka hesaplarına aktarıldığı iddiaları üzerine Malezyalı hükümet yetkilileri, Rezak’a suçsuz olduğunu kanıtlaması çağrısında bulundu.

Malezya Başbakan Yardımcısı Muhittin Yasin, yaptığı açıklamada, iddiaların Malezya’nın dünya çapındaki imajını zedeleyebileceğini belirterek, Necip Rezak’ın, 11 milyar dolar borcu bulunan devlete ait 1MalaysiaDevelopment Bhd (1MDB) adlı yatırım şirketiyle ilgili olarak yürütülen soruşturma çerçevesinde 700 milyon dolarlık kamu fonunun şahsi hesaplarına aktarıldığı iddialarına açıklık getirmesini istedi.

“KAMUOYUNU İKNA ETSİN”

Yasin, Merkez Bankasına, emniyet teşkilatına ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna, bu ciddi iddiaların soruşturulması konusunda gerekli adımları atması çağrısı yaparak, “Başbakan’ın daha ikna edici bir açıklama için kamuoyunun önüne çıkmasını talep ettiğini” bildirdi.

Malezya Başsavcısı Gani Patil iddiaların yer aldığı savunulan belgelerin soruşturulması için özel bir birimin görevlendirildiğini belirtirken, Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin iddialar karşısında şok olduğunu ifade etti.

Hüseyin görevlendirilen birimin işini yapmasına izin vermeleri gerektiğini, soruşturmadan sonra kimin haklı kimin haksız olduğuna karar verebileceklerini söyledi.

The Wall Street Journal ve Sarawak Report adlı internet sitesinde cuma günü yer alan haberlerde, yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan 1MDB ile ilgili soruşturmada yer alan belgelerde, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan Rezak’a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığının gösterildiği ileri sürülmüştü.

KENDİNİ FACEBOOK’TA SAVUNDU

Haberlerde 61 milyon dolarlık en yüksek meblağda para transferinin, Mart 2013′te düzenlenen genel seçimlerden iki ay yapıldığı iddia edilmişti. Rezak, dün sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta, herhangi bir kanıta dayandırılmayan bu iddiaları, Malezya’nın 29 yıl iktidarda kalan eski Başbakanı Mahathir Muhammed’in ortaya attığını savundu. Necip Rezak, Muhammed’in, “ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başbakanını devirmek için siyasi bir sabotaj kampanyası” yürüttüğünü açıkladı.

Bu arada muhalefet partileri, iktidardaki Barisan Nasional koalisyonunun üyelerine ve sivil toplum kuruluşlarına, salı günü parlamentoda olağanüstü bir toplantı yapılması için kendilerine destek vermesi çağrısında bulundu. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde