70 Dolar’a doğru

70 Dolar’a doğru

OPEC üyelerinin dünkü kritik toplantısından petroldeki düşüşe rağmen günlük 30 milyon varil olan üretimi kısma kararı çıkmadı.

70 Dolar’a doğru
16px
24px
28.11.2014 06:55
ABONE OLgoogle
OPEC üyelerinin dünkü kritik toplantısından petroldeki düşüşe rağmen günlük 30 milyon varil olan üretimi kısma kararı çıkmadı. Petrolün varili 73 doların altına indi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Viyana’daki toplantısından üretimi kısma kararının çıkmaması petrolün 2010 yılından bu yana en düşük seviyesi olan 72.80 doları görmesine neden oldu. Petrolde dünkü fiyat düşüşü yüzde 3’ü geçti.

Günlük 30 milyon varil olan üretimin kısılmayacağına yönelik kararı Kuveyt Petrol Bakanı Salih-El Ömer açıkladı. Toplantıda bir sonraki toplantının Haziran 2015’te yapılması da kararlaştırıldı. Başta Rusya olmak üzere Venezuela ve Suudi Arabistan petrolde düşen fiyatları engellemek için arz kısıntısına gidilmesini istiyordu. Rusya OPEC üyesi değil ancak toplantıda Suudi Arabistan ve Katar üretimin azaltılması yönünde öneri verdi. Fakat öneri kabul edilmedi.

Rusya’nın petrolün 110 dolardan 75 dolara kadar gerileyen hareketi ile en az 100 milyar dolarlık bir kayba uğradığı hesap ediliyor.

1 doların bile önemi çok büyük

Üretime aynen devam kararının çıkması para piyasalarında da pozitif etki gösterdi. Dolar 2.21 TL’lik fiyatın altına gerilerken, Borsa kazanımlarını artırdı faiz de geriledi. Petrolde her 1 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari açığına en az 400 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Yüzde 10’luk düşüşün ise enflasyon üzerinde yüzde 0.3’lük olumlu etkisi olduğu hesap ediliyor.

Nitekim dün Merkez Bankası tarafından açıklanan PPK toplantı özetlerinde enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkisinin olabileceğine dikkat çekildi. Ancak aynı tutanaklarda yaş sebze meyve fiyatlarındaki artışa dikkat çekilerek “Bu artışlar enerji kaynaklı etkiyi azaltıyor” da denildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde