7 milyar dolar iddiası bankacıları güldürdü

7 milyar dolar iddiası bankacıları güldürdü

MASAK ve Başsavcılığın 'yurt dışına gizlice 7 milyar dolar gönderdiler' iddiası bankacıları güldürdü...

7 milyar dolar iddiası bankacıları güldürdü
16px
24px
03.09.2015 05:13
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, ''7 milyar doları herkesten habersiz göndermek imkansız. Merkez Bankası ve diğer kurumlardan gizleyemezsiniz'' dedi.

O KADAR PARAYI GİZLİCE GÖNDERMEK İMKANSIZ

Havuz medyası aylar önce Koza İpek Grubu’nun bazı bankalar üzerinden Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki hesaplara 7 milyar 40 milyon dolar para transfer ettiğini iddia etti. Bu iddia Koza İpek Holding tarafından yalanlandı. 
 
Ancak bu akıl dışı suçlamaları Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ciddiye aldı. Bu saçma haber gerekçe gösterilerek Koza İpek Holding’e Salı günü polis tarafından baskın düzenlendi.  
 
Millet bu konuyu işin erbabına yani Merkez Bankası eski Başkanı ve MHP Milletvekili Durmuş Yılmaz’a sordu.  

Yılmaz, “İddia eden kurumlar, 7 milyar dolar transferin olduğunu ispat etmeli. Transferin yapıldığı iddia edilen bankaya gidecek o bankanın kayıtlarına bakacak. Bankaya “Sizin kayıtlarınızda bu kadar bir transfer var mı?” Çünkü kayıtlarda bunun ödeme emri vardır. Oradan bunu çıkartır” dedi. 
 
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ekonomi danışmanlığını da yapan Yılmaz, “7 milyar dolar Merkez Bankası sistemlerinde görülür müydü?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Belli bir meblağın üzerindeki para hareketlerini Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Müdürlüğü ilgili makamlara bildiriyor. Bunu gizlemeniz mümkün değil...” 
 
PARAYI TOPLAMAK ZOR
 
Yılmaz, “7 milyar dolar çok büyük para. Hepsi 100 dolarlık banknottan oluşsa 400 ton ağırlığında bir kargo yapar. Bunu Avrupa’ya gönderirseniz giden ülke kabul eder mi? Örneğin İsviçre bunu kabul etmez. İngiltere kabul etmez. Bunun güvenliğini sağlamak da zordur. Ama bunu çevre ülkelere, Ortadoğu’ya gönderirsen bu belki mümkün olabilir. Ama 10 TIR’lık ya da 5-6 uçaklık parayı güvenlik tedbiri almadan göndermek çok zor. Bir de bunu banknot yapmak gerekir. Tahtakale’den oradan buradan dolar toplayacaksınız. 7 milyar dolar kaç senede toplanır bilmiyorum. Öyle kolay iş değil bu. Toplayıp yurt dışına çıkaracaksın. Bu çok zor” bilgisini verdi.
 
Akın İpek’in, “7 milyar doları transfer iddiasını sormak için baskın yapmışlar. Bunu bana değil bankalara sorun” açıklamasıyla ilgili Yılmaz, “Doğru söylüyor. İddiayı ortaya atanlar, 7 milyar dolar transferin olduğunu ispat edecek. Transferin olduğu iddia edilen bankaya gidecek o bankanın kayıtlarına bakacak. 
 
İSPATLA YÜKÜMLÜLER
 
MASAK ve diğer kurumlar bu iddia ve şikayet varsa gidecek ilgili bankaya ‘Sizin kayıtlarınızda bu kadar bir transfer var mı?’ Çünkü kayıtlarda bunun ödeme emri vardır. Oradan bunu çıkartır. Varsa böyle bir para ispatı için de ilgililer gidecek hangi bankadan yapıldıysa gidecek o bankadan kayıtlarını çıkaracak. İspat edip belgelemek zorunda” diye konuştu.

AKIN İPEK NE DEMİŞTİ?

Akın İpek, 7 milyar dolarlık para transferi iddialarını yalanlamış ve “Bir kuruş kara para bulsunlar bütün şirketlerimi onlara devredeceğim. Benim hayatımda yanlış olan hiçbir şey yok. Hesabını veremeyeceğim tek bir işim olmadı. Hayatım boyunca trafik cezası bile yemedim. Hep kanunlara ve hukuka uygun işler yaptım. Bulsunlar 7 milyar doları, kendilerine vereceğim" dedi.

7 MİLYAR DOLAR YALANI
 
Koza İpek Grubu’na yapılan operasyonun gerekçesinde yer alan “yurt dışına 7 milyar dolar para transferi” iddiasını SPK’ya gönderilen ve SPK’nın denetiminden de geçen bilançolar da boşa çıkardı.

İnternetten de çok rahatlıkla ulaşılabilen verilere göre Koza Altın ve iştiraklerinin cirosu 2012’de 927 milyon 400 bin, 2013’de 940 milyon 599 bin Türk lirası olurken bu rakam geçen yıl ise 1 milyar 70 milyon lira olarak gerçekleşti. SPK’nın denetiminden geçen bu rakamlara göre şirketin cirosu geçen yıl itibariyle dolar bazında yaklaşık 360 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam bile tek başına 7 milyar dolar transfer iddiasının ne kadar abartılı bir rakam olduğunu ortaya koyuyor.
 
BANKA HATASININ FATURASI KOZA'YA KESİLDİ
 
Koza İpek Grubu’na yönelik operasyonun gerekçelerinden biri olarak, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.’nin İskenderun Demir Çelik A.Ş.’ye gönderdiği paranın AKBANK Başkent Kurumsal şubesinin hatası nedeniyle Koza İpek Eğitim Sağlık Yardım ve Hizmet Vakfı’na gönderilmesi gösterildi. Üstelik AKBANK AŞ’den MASAK’a gönderilen yazıda da hata yapıldığı açık bir şekilde bildirildi.

Ereğli Demir Çelik A.Ş.’nin gönderdiği 122 milyon liranın İskenderun Demir Çelik A.Ş.’ye aktarılırken AKBANK bilgi sistemindeki hata nedeniyle Koza İpek Eğitim Sağlık ve Hizmet Vakfı’na gönderildiği belirtildi. Banka hatalı işlem yapıldığını Koza Eğitim Sağlık ve Hizmet Vakfı’nın itirazı üzerine Vakfa da bildirdi. MASAK’ın görevlendirdiği murakıbın hazırladığı raporda da hatanın bankadan kaynaklandığı tespit edildi.

YÜZDE 100 YERLİ MADENCİLİK DEVİ

- Koza İpek Holding’in temelleri Ali İpek tarafından 1948 yılında atıldı. Ali İpek, matbaacılık faaliyetlerini kısa sürede büyüttü. Davetiye alanında Türkiye’nin en değerli markası olmayı başardı.
 
- Koza Grubu 2005 yılında altın madenciliği sektörüne adım attı. Normandy şirketininin tüm hisselerini satın alarak Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilk ve tek altın şirketi Koza Altın İşletmeleri’ni kurdu.
 
- Koza Altın’ın İzmir, Eskişehir, Gümüşhane, Balıkesir, Bilecik ve Kayseri’de 7 altın madeni bulunuyor. Ancak Koza Grubu, bu madenlerden sadece 4 tanesini aktif olarak işletebiliyor.
 
- Hükümet baskısı yüzünden geçen yıl ocaklarda üretim sık sık durdu. Buna rağmen madenlerde geçen yıl yaklaşık 9 ton altın üretimi yapıldı. Türkiye’deki altın üretiminin yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiren Koza Altın işletmeleri altın ithalatının önüne geçerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladı.
 
- 2014 yılında Türkiye ‘vergi rekortmenleri’ listesinde 55 basamak birden yükseldi. Koza Altın, geçen yıl 113.5 milyon lira vergi ödeyerek Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 25’inci şirket oldu.

- Bankalar hariç tutulduğunda Koza Altın İşletmeleri Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 5’inci sanayi kuruluş olmayı başardı.  

- Koza Altın işletmeleri, kurumlar vergisine ilave olarak çıkardığı altınlar için ‘Devlet Hakkı Tutarı’ olarak 18.8 milyon lira ödedi. Koza Altın’ın madenlerinde halen 1228 personel çalışıyor.

- Koza İpek Holding aynı zamanda Türkiye’nin en önemli petrol üreticilerinden birisi. Ancak hükümet izin vermediği için petrol çıkarıp, satamıyor.

YURT DIŞINA YATIRIM YAPMAK YASAK MI?

Türkiye’ye her yıl milyarlarca dolar kara para girmesinin önünü açan hükümet, ülkeden döviz ve altın çıkarılmasını da kolaylaştırdı. Türkiye’ye giren kara para miktarı Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken,  Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) bu konuda en ufak bir adım atmadı. Ancak aynı MASAK,  Türkiye’nin kurumlar vergisi rekortmeni olan Koza Holding’in yurt dışında yasal izin alınarak gerçekleştirdiği yatırımları ‘şüpheli’ buldu!
 
Koza Altın’ın 2014 yılında İngiltere’de 60 milyon pound (210 milyon TL) sermaye ile kurduğu şirketle uluslararası yatırım yapmasının suç gibi gösterilmesi tepki çekti. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, AKP’nin 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra yurt dışına para çıkarmayı kolaylaştırıcı bir dizi düzenleme yaptığını hatırlattı. Işık, bir taraftan bakanlar kurulu kararı ile yurt dışına para çıkarılması kolaylaştırılırken, diğer yandan yatırımcılara zulmetmenin büyük bir çelişki olduğunu vurguladı.  
 
ÜLKE İTİBAR KAYBEDİYOR
 
Koza Grubu’na yapılanların kabul edilebilir bir tarafı olmadığını aktaran MHP Milletvekili Alim Işık, “Bu Türkiye’nin diğer ülkeler nezdinde ciddi anlamda kredi ve itibar kaybına sebep olacak bir uygulamadır. Bugün yurt dışında yatırım yapan insanına destek çıkarak kendi kredisini ve itibarını yükseltmesi gereken bir ülke tam tersini yapıyorsa kendi ülkesinde yatırım yapan yabancı yatırımcının da çok kısa bir süre içerisinde ülkeyi terk etmesine yol açacaktır. Onun için bu uygulama yatırımcılar tarafından ciddi endişelere neden olmuştur.” ifadesini kullandı.
 
BÜROKRATLAR SUÇ İŞLİYOR
 
Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Hukuk bir gün doğru çalışacak ve bu haksızlığı tescilleyecektir. O zaman birilerinin de bu sorumluluğun altından nasıl kalkacağını düşünmesi lazım. Geriye dönük birçok denetim geçirmiş bir holdinge bunların yapılmaması gerekir. Medya kuruluşlarını seçim sürecinin başladığı Dünya Barış Günü’nde böyle bir operasyonla baskı altına alarak düşünce hürriyetini engellemek anayasal suçtur. Hükümet suç işliyor. Bunu yapan kamu görevlileri de suç işliyor. Ama birilerinden gelen emir anayasanın üzerine çıkmış durumda.”

Hasan Bozkurt/Millet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde