7 Haziran ders oldu bürokrasi 1 Kasım'a ilgisiz

7 Haziran ders oldu bürokrasi 1 Kasım'a ilgisiz

1 Kasım seçimleri için geri sayım başladı. Milletvekili adayı olacak kamu görevlilerinin istifaları için tanınan süre bugün doluyor.

7 Haziran ders oldu bürokrasi 1 Kasım'a ilgisiz
16px
24px
31.08.2015 07:17
ABONE OLgoogle
Ancak önceki seçimlerin aksine bürokrasi bu defa siyasete oldukça mesafeli duruyor. İstifa eden bürokrat sayısı yok denecek kadar az. 1 Kasım seçimlerine ilgisizliğin en önemli nedeni ise 7 Haziran'da yaşanan hayal kırıklığı.

7 Haziran seçimlerinde bakan yardımcıları, müsteşarlar, kurum başkanları, genel müdürler ve üniversite rektörleri başta olmak üzere yüzlerce bürokrat görevlerinden istifa ederek AKP'den aday adayı olmuştu. Ancak siyaset için kolları sıvayan yaklaşık 700 bürokrattan ancak birkaçı listelerde yer buldu. 7 Haziran'dan ‘ağzı yanan' bürokrasi, kasımdaki seçimler için istifa etmedi. Son günde de bu tablonun çok fazla değişmesi beklenmiyor.

SEÇİMDEN YİNE KOALİSYON BEKLİYORLAR

Bürokrasinin 1 Kasım seçimleri için adaylıktan uzak durmasının bir başka sebebi ise koalisyon endişesi. AKP'nin tek başına iktidara geleceği beklentisi iyice azaldığı için bürokrasi artık rengini belli etmiyor. 7 Haziran seçimlerinden önce ise tam tersi bir hava hakimdi. Hemen bütün üst düzey bürokratlar, AKP'li olduğunu göstermek için aday adaylığı yarışına girmişti. 7 Haziran seçimlerinde AKP'nin tek başına iktidar olamaması bürokrasideki havayı tamamen değiştirdi. Daha önce AKP'li olduğunu göstermek için yarışan üst düzey isimler, şimdilerde siyasi eğilimini gizliyor.

Öte yandan, istifa ederek AKP listelerinden aday olmayı düşünen bürokratlar, seçimden koalisyon çıkması durumunda görevine dönse de kalıcı olamayacağı endişesi taşıyor. Koalisyon durumunda muhalefet partilerinde kalacak bakanlıklarda AKP'den aday olmuş isimlerin görevlerini sürdürmesi zor görünüyor. Bu nedenle koltuğunu koruma derdindeki bürokrasi bu kez siyasete mesafeli yaklaşıyor. 1 Kasım seçimlerinde milletvekili aday listelerinin çok fazla değişmeyeceği beklentisi de bürokrasinin elini zayıflatan noktalardan biri. Hemen bütün partilerde 7 Haziran'daki listelerin önemli ölçüde korunacağı beklentisi hakim. AKP'de üç dönemliklerin yeniden aday olabilmesi ise yarışı daha da kızıştırırken bürokratların liste şansını iyice zora soktu.

700 kişiden birkaçı listeye girebilmişti

Bürokratlar, 7 Haziran'daki aday listelerinde çok büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı. Adaylık sürecinde görevinden istifa eden yüzlerce bürokrattan yalnızca birkaçı seçilebilecek yerden listeye girdi. AKP'de seçilebilecek yerden aday gösterilen eski Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, eski Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ve Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız milletvekili oldu.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, KYK Genel Müdürü Recep Kaymakcan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay gibi isimler ise listeye giremedi. 12 bakan yardımcısından da 9'u liste şansı yakalayamamıştı. AKP'ye akın eden rektörler için de benzer bir tablo söz konusu olmuştu. 9 rektör adaylık başvurusu yaparken, ikisi listeye girebildi. 7 Haziran'da yaşanan bu büyük hayal kırıklığı, 1 Kasım öncesi etkisini gösterdi. Bürokrasi siyaset şansını bir başka seçime erteledi.

İsa yazar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde