630 Milyon dolar kutuya sığmadı minibüsle taşıdılar

630 Milyon dolar kutuya sığmadı minibüsle taşıdılar

Sabah-atv’nin satışıyla ilgili sekiz işadamından toplanan 630 milyon doların Çalık Holding’e teslimi minibüsle olmuş

630 Milyon dolar kutuya sığmadı minibüsle taşıdılar
16px
24px
05.02.2014 05:58
ABONE OLgoogle

Sabah-atv’nin satışıyla ilgili sekiz işadamından toplanan 630 milyon doların Çalık Holding’e teslimi, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı fezlekede, fotoğraflarıyla yer aldı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’de partisinin grup toplantısında açıkladığı AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın fezlekesinden “Sabah ve ATV” satışı çıktı. Toplam 241 sayfadan oluşan fezlekede Binali Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Hükümete yakın iş adamlarından 630 milyon dolar para toplamakla suçlanıyor. Yıldırım’ın, “örgüt lideri” olarak nitelendirildiği fezlekede, Sabah ve ATV’nin satışı için toplanan 630 milyon doların Çalık Holding’e teslim edilmesine yönelik de “fotoğraflar” yer aldı.

Yıldırım, hakkında hazırlanan fezlekenin ayrıntıları şöyle:

İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Meclis kürsüsünden dile getirdiği Binali Yıldırım hakkında hazırlanan 241 sayfalık fezlekenin ayrıntılarına TARAF ulaştı. Fezleke, “Sabah-ATV Yolsuzluğu” ismini taşıyor. Ve, Sabah ve ATV’nin satışı için iş adamlarından toplanan para bölümü ile Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı kamu kurumlarının gerçekleştirdiği ihalelerden alınan rüşvetleri kapsayan bölüm olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşuyor. Fezlekenin asıl kısmını oluşturan Sabah ve ATV’nin satışı bölümünde, Başbakan Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın, hükümete yakın olarak bilinen ve kamudan en fazla ihale alan iş adamlarından para topladığı iddia ediliyor.

TRT YAYINI KESTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma sırasında “Not geldi, yolsuzluklara değinince TRT kesmiş. TRT zaten bunları yayınlayamaz ki, ne fark eder. Bunları biliyoruz. Milletin parasıyla yayın yapıyor onu da biliyoruz. Orada da hortum mekanizmaları var” dedi.

Havuza destek verenlerin para teslimatı görüntülendi

KEMAL Kılıçdaroğlu’nun kürsüde gösterdiği Binali Yıldırım fezlekesinde, Sabah ve ATV’ için toplanan paraların holdinglerden tek tek alınarak Çalık Holding’e ve grubun bankası olan Aktifbank’a getirilmesinin fotoğrafları da yer aldı. Buna göre, paralara havuza destek veren holdinglerden, çantalar içinde alındı. Taşıma işi ise zırhlı bir panelvan tipi araçla gerçekleştirildi.

KADDAFİ’NİN BANKASI’NDAN KREDİ

Araçta ayrıca korumaların de yer alması dikkat çekti. Telefon konuşmalarında ise, aracın zırhlı olması ve camlarının filmli olması gibi ayrıntıların da tarif edilmesi dikkatlerden kaçmadı. Fezlekede, Cengiz, Kolin ve Limak şirketlerinin havuz için ihtiyaç duyulan paraların bir kısmını kredi çekerek karşıladıklarına yönelik de bilgiler yer aldı.

Buna göre, Mehmet Cengiz’in devreye girmesi ile Ziraat Bankası ve kamuoyunda Kaddafi’nin bankası olarak biline Arap-Türk Bankası’ndan kredi çekildiği ve ödemelerin bir kısmının bu kredilerden yapıldığı belirlendi. Fezlekede ayrıca, şirketlerin 100’er milyon dolarlık çıkışları göstermek için ilginç yöntemler bulduğu kaydedildi. Hatta bir grubun, hisse satışı göstererek 100 milyon dolarlık yardım için 10 milyon dolarlık vergi ödemek zorunda kaldığı da fezlekede yer aldı.

Hüseyin Özay/Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde