60 milyarder yok oldu, Türkler ikiye katladı

60 milyarder yok oldu, Türkler ikiye katladı

Jetlerini, evlerini, hatta arabalarını satan batının aksine Türk zenginleri krizden bu yana servetini ikiye katladı

60 milyarder yok oldu, Türkler ikiye katladı
16px
24px
18.03.2013 16:51
ABONE OLgoogle

Batının krizi milyarderlere oyuncaklarını sattırıyor. Jetlerini, evlerini, hatta arabalarını satan batının aksine Türk zenginleri krizden bu yana servetini ikiye katladı

ABD ve Avrupa'yı saran kriz milyarderlere kalelerden, jetlere yatlara ve hatta arabalarına kadar birçok oyuncaklarını sattırdı. Son olarak İsviçreli bir milyoner en ünlü James Bond filmlerinden biri olan 1965 Thunderball'da kullanılan Aston Martin arabasını satmak zorunda kaldı.

Aston Martin DB5'ini satan Thomas Straumann'ın aksine Türk zenginleri servetini ikiye katladı. Dünyada satışlar olurken Türk milyarderler krizin başladığı 2009 yılından bu yana servetlerini ikiye katladı. 2009'da 56 milyar dolarlık servet, 2013'te 117.8 milyar dolara çıktı. 2012'de 95 milyar dolar olan milyarder servetleri 2013 listesinde kriz öncesi 111 milyar dolar seviyesini de geçmiş oldu. Türk zenginler yurtdışında 'kelepir' hale gelen otel, marina ve yatlara da oldukça yoğun ilgi gösterdi.

60 MİLYARDER YOK OLDU
Dünyanın en zenginleri listesinde servetleri 10 haneleri bulan ancak 2013'te listeye giremeyenlerin bir çoğu ABD'li ve Avrupalılar'dan oluşuyor. Düşüşlerde ana neden ise borsalar oldu. Ekonomideki belirsizlikler nedeniyle hisselerdeki aşırı oynama şirketlerin sahiplerinin de ceplerinde delik açtı. Şirketlerin piyasa değerindeki düşüşle birlikte servetler de eridi. Forbes listesinde ağırlıklı olarak batıdan 60 kişi eksilse de 210 yeni milyarder katıldı. Katılanların büyük bölümü ise dünyanın gelişmekte olan coğrafyalarından.

ÜÇ İLGİNÇ DÜŞÜŞ

1-Marc Pincus
Hisseleri yüzde 80 eridi

2012'de online oyun firması Zynga ile şok yaşayan Marc Pincus'un hisse değeri 15 dolara kadar düştü. Facebook halka açılmasındaki skandal ile birlikte de hisseleri sert düşüşler yaptı. Mart ayından ağustos ayına kadar hisseler yüzde 80 değer kaybetti.

2-Eric Sprott
Altın koltuğundan etti

Kanadalı değerli metal konusunda fanatik bir isim olan Eric Sprott'un adını taşıyan Sprott Inc. Firması ABD ve Kanada borsalarında çakıldı. Altın ve diğer madenlerdeki hızlı yükseliş ve alçalışlar ile şirket hisselerini bir yılda yüzde 45 eritti. Böylece değerli maden meraklısı Sprott'u milyarder koltuğundan yine altın etti.

3-Vijay Mallya
Çalışanları intihar ediyor

Vijay Mallya'nın Kingfisher Havayolları firması kapanmanın sınırında. Uçaklar yerde ve aylardır maaşlar ödenmiyor. Şirkette çalışan bir mühendisin eşi mali durumu nedeniyle intihar etmeye teşebbüs etti. Mallya şu anda içecek sektöründeki United Spirits firmasında bulunan hisselerini 2 milyar dolara satıp borçlarını ödemeye çalışıyor.

Barış Ergin/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde